Itt a lista, hogy melyik funkcióbillentyű mire való

2021 / 05 / 24 / Perei Dóra
Itt a lista, hogy melyik funkcióbillentyű mire való
Listánkat a Reader's Digest cikke inspirálta, és elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy ezentúl talán mások is gyakrabban használják majd a billentyűzet ezen részét, ugyanis számos olyan funkció létezik, ami segítségükkel gombnyomással elérhető, és nem kell hosszasan a menüben kutatnunk utánuk.

Amit mindenképp érdemes tudni a következő billentyűparancsokról, hogy azok a klasszikus Windows operációs rendszerben használhatók, a gyártók ugyanis a laptopokon gyakran egyedi funkciókat társítanak a gombokhoz (ezeket különféle szimbólumok jelzik), ami befolyásolhatja működésüket.

F1: megnyomásával megnyithatjuk a súgót, illetve keresést indíthatunk; a Ctrl billentyűvel együtt lenyomva megjeleníti vagy elrejti a menüt a Word és Excel programokban.

F2: megjeleníthetjük a megnyitás ablakot a Microsoft Office-ban; átnevezhetünk egy tetszőleges mappát vagy fájlt a Windows Intézőben (ez a Windows 10-ben már Fájlkezelő néven fut); lehetővé teszi az aktív cellák szerkesztését az Excelben; a Ctrl billentyűvel együtt lenyomva megmutatja a nyomtatási előnézetet a Wordben.

F3: megnyithatjuk a keresést a Windows Intézőben; a Shift billentyűvel lenyomva kisbetűről nagybetűre, illetve nagybetűről kisbetűre válthatunk a Wordben; megnyitja a Firefox és Chrome böngészők keresőpaneljét.

F4: az Alt billentyűvel együtt lenyomva kiléphetünk a megnyitott alkalmazásból; a Ctrl billentyűvel együtt lenyomva bezárhatunk egy aktív ablakot; megjeleníthetjük a Windows Intéző címsorát.

F5: elindíthatjuk a diavetítést a PowerPointban; frissíthetjük a böngészőkben megnyitott oldalakat (a Ctrl billentyűvel együtt lenyomva törölhetjük a gyorsítótárat és újra betölthetjük az oldalt); megjeleníthetjük a Word keresőpaneljét.

F6: ezzel válthatunk a dokumentum, a munkafelület, az állapotsor és a menüszalag között a Wordben; a Shift és az F6 kombinációját lenyomva az előző dokumentumra ugorhatunk a Wordben.

F7: az Alt billentyűvel együtt lenyomva megnyithatjuk a helyesírás-ellenőrzőt a Wordben; a Shift billentyűvel együtt lenyomva pedig a szinonimaszótárat, szintén a Wordben.

F8: bekapcsolhatjuk a kijelölésbővítési módot az Excelben; régebbi Windows-verziókban indítás közben lenyomva csökkentő üzemmódra válthatunk.

F9: újratölthetjük a Word kijelölt mezőit; e-maileket küldhetünk és fogadhatunk az Outlook levelezőprogramban; a Ctrl billentyűvel együtt lenyomva beszúrhatunk egy üres mezőt a Wordben.

F10: bekapcsolja az alkalmazások menüjét; maximalizálja a dokumentumablak méretét a Wordben; ha a Shift billentyűvel együtt nyomjuk le, akkor lényegében úgy működik, mint a jobb klikk az egérnél.

F11: megnyithatjuk, illetve kiléphetünk a teljes képernyős üzemmódból a böngészőkben; új munkalapot nyithatunk az Excelben.

F12: megnyithatjuk a mentés másként ablakot a Wordben; a Shift billentyűvel együtt lenyomva elmenthetjük Word dokumentumunkat; a Ctrl billentyűvel együtt lenyomva megjeleníthetjük a megnyitás ablakot a Wordben; a Ctrl és a Shift billentyűkombinációval kinyomtathatunk egy megnyitott dokumentumot a Wordben.

(Forrás: Reader's Digest, Fotó: Unsplash/Rupixen )

További cikkek a Rakétán:

Így hozzunk létre saját profilt Chrome-ban, Microsoft Edge-ben és Mozilla Firefox-ban A profilok segítségével elkülönítve tárolhatjuk Chrome-adatainkat, beleértve a könyvjelzőket, előzményeket, jelszavakat és egyéb beállításokat, ezáltal kettéválaszthatjuk munkahelyi és személyes fiókunkat.

Hét nagyszerű képszerkesztő alkalmazás okostelefonra Egy jó képszerkesztő applikáció segít kihozni a maximumot az okostelefon kamerájából, a választék pedig androidos és iOS-es készüléknél egyaránt remek.

Hat kevésbé ismert Gmail-es trükk, ami könnyebbé teszi a munkát Pár kattintással megvédhetjük leveleinket az illetéktelen kíváncsiskodóktól,  növelhetjük a küldési időkorlátot és létrehozhatunk saját billentyűkombinációkat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.