Itt az agyi aktivitást mérő okosszemüveg, ami segít megküzdeni a mentális terheléssel

2020 / 04 / 30 / Perei Dóra
Itt az agyi aktivitást mérő okosszemüveg, ami segít megküzdeni a mentális terheléssel
A szellemi munkát végzők nap mint nap áteshetnek egyfajta koncentrációs hulllámvölgyön, ami aztán a teljesítményükön is érezteti negatív hatását. Azonban létezik egy pulzus és agyi aktivitást mérő okosszemüveg, ami nemcsak jelzi, ha elvesztettük a fókuszt, de rendszeres monitorozással megállapítja, mennyi mentális erőfeszítést igényel és mennyire stresszes számunkra egy adott feladat, illetve milyen gyakran célszerű szünetet tartanunk a teljesítményjavuláshoz.

A lankadó figyelem azonban csak az érem egyik oldala, a munkával járó stressz ugyanis legalább ennyire rombolja a hatékonyságot. Megszüntetéséhez azonban mindenekelőtt tudnunk kell, pontosan milyen feladatok váltják ki. Ebből a megfontolásból született a Blueberry okosszemüveg: a halántéklebenyre simuló szenzorok folyamatosan figyelik az agyi aktivitást és a pulzust, valamint lekövetik a mentális terhelés mértékét és felbukkanásának időpontját. A keletkezett adatokat a szemüveghez fejlesztett applikáció rögzíti, majd grafikonon szemlélteti.

Az eszköz mindemellett érzékeli a figyelemelterelést, és az ebből adódó agyi aktivitás csökkenését. (A lencsék színváltozása valós idejű visszajelzést ad a mentális folyamatokról.) Ha ez megtörténik, nyomban figyelmeztet, például arra, hogy váltsunk más típusú feladatra, iktassunk be egy rövid szünetet, vagy adott esetben próbáljunk ki egy relaxációs gyakorlatot: mondjuk nézegessünk néhány percig hulló esőcseppeket az app által javasolt felvételen. A Blueberry lényege, hogy jelezze számunkra, ha elvesztettük a fókuszt, rendszeres monitorozással pedig megállapítja, mennyi mentális erőfeszítést igényel és mennyire stresszes számunkra egy adott feladat, illetve milyen gyakran kell szünetet tartanunk a teljesítményjavuláshoz. Az alkalmazás összefoglalja mentális terhelésünk változását napi tevékenységeink során, sőt konkrét javaslatokkal szolgál a produktivitás növeléséhez. Működését az úgynevezett funkcionális közeli infravörös spektroszkópia, az fNIRS neurotechnológia biztosítja:

a képalkotó eljárás infravörös fényt használ, és megvizsgálja az egyes agyi régiók aktivitásmintázatához köthető helyi vérátáramlás-változását.

Fejlesztői száz százalékban megbízhatónak tartják, mivel a technológiát űrhajósok és vadászpilóták is alkalmazzák teljesítményük fokozására. A szemüveg egy feltöltéssel tizenkét órás használati időt ígér, szemeink védelméről pedig kékfény-szűrő lencsék gondoskodnak. Az eszköz már előrendelhető a Kickstarteren kétszáznegyvenöt kanadai dollárért, vagyis körülbelül ötvenötezer forintért. Az ár egy szemüvegtokot és egy egyéves előfizetést tartalmaz, némi extra költséggel pedig dioptriás lencsékkel is hozzájuthatunk. A megrendelők előreláthatólag 2020 karácsonyát már a Blueberryvel ünnepelhetik.

(Fotó: Kickstarter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.