Itt az agyi aktivitást mérő okosszemüveg, ami segít megküzdeni a mentális terheléssel

2020 / 04 / 30 / Perei Dóra
Itt az agyi aktivitást mérő okosszemüveg, ami segít megküzdeni a mentális terheléssel
A szellemi munkát végzők nap mint nap áteshetnek egyfajta koncentrációs hulllámvölgyön, ami aztán a teljesítményükön is érezteti negatív hatását. Azonban létezik egy pulzus és agyi aktivitást mérő okosszemüveg, ami nemcsak jelzi, ha elvesztettük a fókuszt, de rendszeres monitorozással megállapítja, mennyi mentális erőfeszítést igényel és mennyire stresszes számunkra egy adott feladat, illetve milyen gyakran célszerű szünetet tartanunk a teljesítményjavuláshoz.

A lankadó figyelem azonban csak az érem egyik oldala, a munkával járó stressz ugyanis legalább ennyire rombolja a hatékonyságot. Megszüntetéséhez azonban mindenekelőtt tudnunk kell, pontosan milyen feladatok váltják ki. Ebből a megfontolásból született a Blueberry okosszemüveg: a halántéklebenyre simuló szenzorok folyamatosan figyelik az agyi aktivitást és a pulzust, valamint lekövetik a mentális terhelés mértékét és felbukkanásának időpontját. A keletkezett adatokat a szemüveghez fejlesztett applikáció rögzíti, majd grafikonon szemlélteti.

Az eszköz mindemellett érzékeli a figyelemelterelést, és az ebből adódó agyi aktivitás csökkenését. (A lencsék színváltozása valós idejű visszajelzést ad a mentális folyamatokról.) Ha ez megtörténik, nyomban figyelmeztet, például arra, hogy váltsunk más típusú feladatra, iktassunk be egy rövid szünetet, vagy adott esetben próbáljunk ki egy relaxációs gyakorlatot: mondjuk nézegessünk néhány percig hulló esőcseppeket az app által javasolt felvételen. A Blueberry lényege, hogy jelezze számunkra, ha elvesztettük a fókuszt, rendszeres monitorozással pedig megállapítja, mennyi mentális erőfeszítést igényel és mennyire stresszes számunkra egy adott feladat, illetve milyen gyakran kell szünetet tartanunk a teljesítményjavuláshoz. Az alkalmazás összefoglalja mentális terhelésünk változását napi tevékenységeink során, sőt konkrét javaslatokkal szolgál a produktivitás növeléséhez. Működését az úgynevezett funkcionális közeli infravörös spektroszkópia, az fNIRS neurotechnológia biztosítja:

a képalkotó eljárás infravörös fényt használ, és megvizsgálja az egyes agyi régiók aktivitásmintázatához köthető helyi vérátáramlás-változását.

Fejlesztői száz százalékban megbízhatónak tartják, mivel a technológiát űrhajósok és vadászpilóták is alkalmazzák teljesítményük fokozására. A szemüveg egy feltöltéssel tizenkét órás használati időt ígér, szemeink védelméről pedig kékfény-szűrő lencsék gondoskodnak. Az eszköz már előrendelhető a Kickstarteren kétszáznegyvenöt kanadai dollárért, vagyis körülbelül ötvenötezer forintért. Az ár egy szemüvegtokot és egy egyéves előfizetést tartalmaz, némi extra költséggel pedig dioptriás lencsékkel is hozzájuthatunk. A megrendelők előreláthatólag 2020 karácsonyát már a Blueberryvel ünnepelhetik.

(Fotó: Kickstarter)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.