A jövő okoskerékpárja légszennyezettséget mér és nem hagy eltévedni

2020 / 04 / 27 / Perei Dóra
A jövő okoskerékpárja légszennyezettséget mér és nem hagy eltévedni
A mutatós dizájn és az okostelefonnal történő összekapcsolás manapság már szinte minden városi elektromos kerékpárra jellemző: az Angell Bike sem kivétel, csakhogy emellett több tekerési mód és asszisztencia közül választhatunk, lopás esetén pedig automatikusan jelzést küld helyzetéről a hatóságoknak.

Világszerte egyre többen választják a biciklizést a tömegközlekedés vagy az autózás helyett, amit a jelenlegi járványhelyzet még inkább felerősít. Ezt a gyártók is tudják, így folyamatosan figyelemmel kísérik a változó igényeket, és próbálnak nemcsak jól kinéző, de gyors és praktikus járgányokat piacra dobni. Marc Simoncini, a francia Angell startup vezérigazgatója és társalapítója, 2017 tavaszán adta fejét okosbringa tervezésre, ezzel is ösztönözve a kerékpározást hazájában. A projektben egy helyi befutott dizájner, Ora Ito segített neki, a végeredmény pedig egy sokoldalú, okostelefonhoz csatlakoztatható, futurisztikus-organikus formavilágú járgány lett. Maga az alumíniumváz csupán tizennégy kilogramm, a levehető akkumulátor pedig két kilogramm. A gyártó ígérete szerint egy feltöltéssel akár hetven kilométert is letekerhetünk. A kormányra egy hat centiméteres érintőképernyőt tettek, ami hasznos információkat ad utunk közben. Ez csökkenti a balesetveszélyt, hiszen így egy pillanatig sem kell a telefonunkra pillantani.

A képernyő tájékoztat az időjárásról, a légszennyezettség mértékéről, az akkumulátor töltöttségi szintjéről, valamint megjeleníti az elégetett kalóriákat.

A navigáció pedig nemcsak a forgalmat veszi figyelembe az útvonal tervezésénél, de a légszennyezettség mértékét is, hogy a tekerés valóban a lehető legkellemesebb legyen. Mindemellett a járgány megakadályozza, hogy eltévedjünk, ugyanis a kormány rezegni kezd, valahányszor irányt kell váltanunk.

Az Angell Bike-hoz többféle asszisztencia is tartozik: az egyik képes nagyon rövid idő alatt akár huszonöt kilométer per órás sebességre felgyorsítani, míg egy másik kikapcsolja az elektromos rásegítést, ha csak szimplán sportolni vágyunk. Ami pedig a biztonságot illeti, a gyártó szerint arra sem lehet panasz, mivel a képernyőből érkező vibráló fény segít az úton tartani a szemünket, ha pedig valahova letesszük,

a kerékpár automatikusan lezárja magát, és lopás esetén nemcsak hangosan riaszt, de az integrált GPS-chip-nek köszönhetően jelzi aktuális helyzetét. Míg baleset esetén a rendszer értesíti az előre megadott kontaktszemélyt.

Egy valamirevaló kerékpárhoz természetesen sárvédő, csomagtartó, vagy éppen sisak is tartozik, amiket szintén megrendelhetünk a startup honlapjáról. Ha szemet vetettünk az Angell Bikera, akkor bizony jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, az ezüst és fekete színben előrendelhető darab ugyanis kétezer-hatszázkilencven euró (körülbelül kilencszáznegyvenháromezer forint), amire harminchat havi, hetvenöt eurós (nagyjából huszonhatezer forintos) részletfizetés igényelhető. Ezer darabot már el is adtak belőle, a szállítás tervezett dátuma 2020 májusa.

(Fotó: Angell.Bike)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.