Itt vannak a számok - a tech óriások óriásit nyertek a járvánnyal. Kivéve egyet

2020 / 08 / 01 / Pőcze Balázs
Itt vannak a számok - a tech óriások óriásit nyertek a járvánnyal. Kivéve egyet
Miközben az Egyesült Államok Képviselőházában épp próbálják megizzasztani az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google vezetőit, a vállalatok java döbbenetesen jó üzleti eredményekről számolt be a világ történetének egyik legkaotikusabb negyedéve után.

"Nem nagyon látunk ki a szélvédőn" - így jellemezte három hónappal ezelőtt a helyzetet Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, amikor a szokásos negyedéves jelentésük végén azt mondta, hogy nem meri megjósolni, hogy június végéig hogyan fog alakulni a vállalat pénzügyi teljesítménye. Az óvatossága alaptalan volt: az elemzők 52 millárd dolláros árbevételre számítottak, ehhez képest majdnem 60 millárd dollár folyt be Cupertinóba, illetve oda, ahol épp az Apple pénzügyi osztálya a legszerencsésebbnek tartja. Ugyan az iPhone eladások szokás szerint a bevételek majdnem felét hozzák, de a Mac számítógépek és az iPadek lényegesen nagyobbat nőttek, ahogy a szolgáltatásokból, például az iCloud tárhelyekből vagy Apple Musicból származó bevétel is.

Az, hogy az Amazonnak jól megy, nem meglepő. De hogy ennyire?

Valószínűleg Jeff Bezosnak kevesebbet kellett készülnie a pénzügyi jelentésükről feltett kérdésekre, mint a monopólium-vádakkal kapcsolatosakra: 40%-kal csináltak több pénzt, mint tavaly ilyenkor. Míg Tim Cook a bizonytalansággal hűtötte a kedélyeket korábban, addig Bezos azt emelte ki, hogy négymilliárd dollárt különítenek el a COVID-dal kapcsolatos kiadásokra, hiszen a raktárakban, logisztikai központokban dolgozó kollégáik munkakörülményei miatt folyamatosan érték őket vádak. Végül így is profitot dupláztak. De nem csak a weben rendelt pelenkák és élelmiszerek termeltek jól: az Amazon felhőtechnológiával foglalkozó üzletága, az Amazon Web Services is szárnyalt, hiszen olyan digitális szolgáltatásoknak adják a gerincét, mint például a videó platformok, amelyek a járvány miatt a megszokottnál is népszerűbbek voltak.


Az Amazon bevételei rekordokat döntögettek a járvány alatt

A Facebooknál is örülhetnek, bojkott ide vagy oda, az eredményeik stabilak. A The Verge kiemeli, hogy a kék app felhasználóinak a száma 12 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, míg a teljes app-család (Instával és WhatsAppal kiegészítve) 14 százalékkal nőtt. Ezzel összhangban a hirdetési bevételek is emelkedtek, amiért Zuckerberg a náluk hirdető kisvállalatoknak mondott köszönetet. Ez a politikusok szemében nyilván plusz pont kéne legyen, míg a céget bojkottáló nagyvállalatok irányába nehezen félreérthető üzenet.

De kik a vesztesek?

A Google története során először számolt be arról, hogy az előző évhez képest csökkent az árbevétele. A felhő üzletáguk és a YouTube növekedtek, ám a keresőhirdetések árbevétele esett - így körülbelül két százalékkal vannak a tavalyi számok alatt. De míg ezek a változások kicsik és valószínűleg ideiglenesek, egy keleti tech óriásnak igazán fájhat a feje: az okostelefonok történetében először nem a Samsung vagy az Apple vezetik az eladásokat. A Canalys jelentése szerint bojkott és fenyegetőzés ide vagy oda, a Huawei lett a világ legnépszerűbb telefonmárkája a második negyedévben. A győzelem amúgy nem növekedés eredménye, ahogy a TechCrunch is kiemeli: a kínaiak eladásai csak 5%-ot csökkentek, míg a koreaiaké 30-at. Meglátjuk, hogy ezek a változások mennyire lesznek állandóak a szintén bizonytalannak és izgalmasnak ígérkező ősz beköszöntével.

(Fotó: Pixabay, Amazon)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.