Az izraeli robotpáncélost vasököl védi a támadásoktól

2022 / 06 / 26 / Bobák Zsófia
Az izraeli robotpáncélost vasököl védi a támadásoktól
Izrael Védelmi Minisztériuma hamarosan teszteli az M-RCV robotizált harci járművet, amely drónokat is szállít és irányítása minimális emberi beavatkozást igényel.

Izrael Védelmi Minisztériuma számos technológiai céggel, többek között az Elbit Systemsszel együttműködésben fejlesztette ki az M-RCV (Medium Robotic Combat Vehicle) járművet, a jövő harctereinek automatizálása jegyében, ami a minisztérium terveinek fontos részét képezi. A jármű önállóan működik, robosztus felépítésének köszönhetően bármilyen időjárási körülmények között és bármilyen terepen elboldogul és az Védelmi Minisztérium leírása szerint üzemeltetése és irányítása minimális emberi beavatkozást igényel, emellett több olyan kiegészítővel és szintén automatizált egységgel van felszerelve, amelyek változatos funkcionálásra teszik képessé.

A jármű drónokat szállít, amelyek a felderítő munkát végzik,

magas szintű manőverezésre alkalmas és olyan védelmi rendszerrel rendelkezik, ami ellenállóvá teszi a páncéltörő fegyverek támadásával szemben.

Ez utóbbi az Elbit Systems fejlesztése és a hangzatos Vasököl Aktív Védelmi Rendszer nevet kapta: a rendszer teszi lehetővé, hogy a többféle szenzor (radaros és optikai) által egyszerre több irányból, szimultán érkező fenyegetést is észleljen az M-RCV. A számítógép az adatok beérkezése után önállóan kiszámítja a legoptimálisabb időpontot az elhárítás indítására. Ezt egy kisméretű robbanófejjel oldja meg, ami a járműtől biztonságos távolságban robbanva lökéshullámot idéz elő, ami elpusztítja az ellenséges erőket - írja az Elbit Systems. A vasököl moduláris kialakítása révén sokféle járművel integrálható és a gyártó egész szériát fejleszt belőle.

Izrael kormánya az automatikus rendszerek fejlesztését egyre inkább támogatja, a Mátrix tanácsadói cég például az Izraeli Védelmi Erőkkel és az IAI-al (Israel Aerospace Industries) közös projektekben készíti a mesterséges intelligenciára alapozott rendszereit, amelyek a célpontok felismerését segítik a harctereken. Hirsh Goodman, izraeli szerző szerint pedig ez az irány már régen körvonalazódott az ország hadi stratégiájában, hiszen a szovjet elemzések már az 1982-es libanoni háború idején kiemelték az izraeli Légierő rendszerében a speciális automatizált irányítás szerepét.

(Fotó: Izraeli Védelmi Minisztérium)

Az Izraelt őrző Vaskupola és a Hamász egyszerű trükkje, amivel rést üthet rajta Mennyire hatékony és hogyan működik a Vaskupola, valamint a Hamász miként veszi fel ellene a harcot – cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.