Izzadós robottenyérrel küzdenének a japánok a magány ellen

2020 / 11 / 04 / Felkai Ádám
Izzadós robottenyérrel küzdenének a japánok a magány ellen
Nincs rosszabb, mint egy séta egy szép napon a szabadban, amikor nincs kinek megfogni a kezét. Egy japán találmány ezen meglepő mód segít: biztosítja azt a bizonyos hiányzó kezet.

A robottechnológia még nem feltétlen tart ott, ahol a sci-fi szerint illene neki, hiszen az eredeti idővonalon már 1997. augusztus 29-én T-800-as Terminátor egységeknek kellett volna lemészárolnia minket. Ez szerencsére nem történt meg, ugyanakkor ezen gépek a házimunkát sem igazán végzik el megnyugtató mód helyettünk. Viszont legalább egyre több és meglepő felhasználási terület akad a számukra. Ezek néha inkább félelmetesek, mint a Disney horror robotja. Mások pedig csendesen szomorúak, mint az a japán gépezet, amelyről mindjárt szó lesz.

A robotról, ami ebben az esetben inkább csak egy kéz, a Gizmodo számolt be. A készülék neve nagyjából Sétálgató barátnőmként fordítható, és első pillantásra alig több, mint egy műanyagkéz, amit kezünkbe fogva úgy tehetünk, mintha sétálnánk valakivel. A „barátnő” viszont ennél többet tud: segítőkezet nyújt (elnézést!) a képzeletünknek. Az eszköz puha műanyagból készült, hogy minél inkább hasonlatossá váljék egy emberi végtag érintéséhez. Az ujjak mozgathatóak, érzékelik a nyomást is, tehát amennyiben erősebben szorítunk rá, úgy visszaszorítanak. Természetesen fűtés is beépítésre került, tehát még inkább valódi női végtagnak érezhetjük a kezünkben szorongatott műanyagot. A fűtés hatására ráadásul a kézben elhelyezett nedves szövetdarabból folyadék szivárog át a pórusokon, vagyis egy emberi tenyér izzadását is érezheti a kedves felhasználó. Természetesen csak a megfelelő mértékig, vagyis a tenyér nem tocsog az izzadságban, csak a tökéletes érintés hiperrealitásának a megteremtésére törekszik.

Maga a tenyér, az ujjak természetesen csak a képlet egyik részei, a séta azonban egész emberes feladat. A barátnő útjába azonban a testhiány sem állhat: a ketyerét az alkarra merőleges sínre fektették, így érezhető az a folytonos egyensúlyozás, amikor alkalmazkodnunk a másik testének a kilengéséhez (viszont legalább a lépést nem kell tartani). Ráadásul a kéz változtatni tud ezen a kilengési sebességen, ezért megteremthető az érzés, hogy magával húz minket, vagy ellenkezőleg: mi húzzuk magunk után a csajunk, vagyis a csajunk kezét mindössze. Az élményt a letölthető applikáció teszi teljessé, amely a telefonunkon az elképzelt kedves lépteinek gyenge hangját vagy ruhájának finom súrlódását játssza le. A kezet az előrelátó mérnökök ráadásul enyhe virágillattal vonták be.

(Címlapkép/nyitókép: pxfuel)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.