Izzadós robottenyérrel küzdenének a japánok a magány ellen

2020 / 11 / 04 / Felkai Ádám
Izzadós robottenyérrel küzdenének a japánok a magány ellen
Nincs rosszabb, mint egy séta egy szép napon a szabadban, amikor nincs kinek megfogni a kezét. Egy japán találmány ezen meglepő mód segít: biztosítja azt a bizonyos hiányzó kezet.

A robottechnológia még nem feltétlen tart ott, ahol a sci-fi szerint illene neki, hiszen az eredeti idővonalon már 1997. augusztus 29-én T-800-as Terminátor egységeknek kellett volna lemészárolnia minket. Ez szerencsére nem történt meg, ugyanakkor ezen gépek a házimunkát sem igazán végzik el megnyugtató mód helyettünk. Viszont legalább egyre több és meglepő felhasználási terület akad a számukra. Ezek néha inkább félelmetesek, mint a Disney horror robotja. Mások pedig csendesen szomorúak, mint az a japán gépezet, amelyről mindjárt szó lesz.

A robotról, ami ebben az esetben inkább csak egy kéz, a Gizmodo számolt be. A készülék neve nagyjából Sétálgató barátnőmként fordítható, és első pillantásra alig több, mint egy műanyagkéz, amit kezünkbe fogva úgy tehetünk, mintha sétálnánk valakivel. A „barátnő” viszont ennél többet tud: segítőkezet nyújt (elnézést!) a képzeletünknek. Az eszköz puha műanyagból készült, hogy minél inkább hasonlatossá váljék egy emberi végtag érintéséhez. Az ujjak mozgathatóak, érzékelik a nyomást is, tehát amennyiben erősebben szorítunk rá, úgy visszaszorítanak. Természetesen fűtés is beépítésre került, tehát még inkább valódi női végtagnak érezhetjük a kezünkben szorongatott műanyagot. A fűtés hatására ráadásul a kézben elhelyezett nedves szövetdarabból folyadék szivárog át a pórusokon, vagyis egy emberi tenyér izzadását is érezheti a kedves felhasználó. Természetesen csak a megfelelő mértékig, vagyis a tenyér nem tocsog az izzadságban, csak a tökéletes érintés hiperrealitásának a megteremtésére törekszik.

Maga a tenyér, az ujjak természetesen csak a képlet egyik részei, a séta azonban egész emberes feladat. A barátnő útjába azonban a testhiány sem állhat: a ketyerét az alkarra merőleges sínre fektették, így érezhető az a folytonos egyensúlyozás, amikor alkalmazkodnunk a másik testének a kilengéséhez (viszont legalább a lépést nem kell tartani). Ráadásul a kéz változtatni tud ezen a kilengési sebességen, ezért megteremthető az érzés, hogy magával húz minket, vagy ellenkezőleg: mi húzzuk magunk után a csajunk, vagyis a csajunk kezét mindössze. Az élményt a letölthető applikáció teszi teljessé, amely a telefonunkon az elképzelt kedves lépteinek gyenge hangját vagy ruhájának finom súrlódását játssza le. A kezet az előrelátó mérnökök ráadásul enyhe virágillattal vonták be.

(Címlapkép/nyitókép: pxfuel)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.