Izzó lávából kellene kiöntenünk a jövő városait egy izlandi építész szerint

2022 / 05 / 11 / Palotai Nándor
Izzó lávából kellene kiöntenünk a jövő városait egy izlandi építész szerint
A rendhagyó eljárás az építész szerint még mindig környezetkímélőbb lenne, mint a hagyományos építési technológiák.

Az építőipar világszerte az egyik legnagyobb kibocsájtója a szén-dioxidnak: az iparág önmagában a teljes kibocsátás csaknem 40 százalékáért felel, ennek pedig 9%-át a cementgyártás adja. A problémakör számtalan szakembert sarkall alternatív építési technológiák kutatására, azonban kevesen tudnak olyan meghökkentő ötlettel előállni, mint a saját építészstúdiót vezető izlandi építész Arnhildur Palmadottir, aki azt javasolja, hogy a jövőben izzó láva segítségével építsük fel az otthonainkat – olvasható a Deezen oldalán.

"A láva a föld építőanyaga, de ahelyett, hogy hagynánk, hogy a tájak több millió év alatt természetes módon kialakuljanak, átvehetnénk a Föld építési folyamatát, és néhány hét alatt akár egy egész várost is előállíthatnánk az emberek számára” – nyilatkozta Palmadottir a Deezen újságírójának.

Az építész szerint a láva a magas hőmérséklete által rengeteg energiát is hordoz, melyet ki lehetne nyerni, és fel lehetne használni az építkezéshez. A Lavaforming névre keresztelt koncepciót az építész a Rejkjavíkban, május negyedik és nyolcadika között rendezett DesignMarch kiállítás keretében mutatta be.

A meghökkentő eljárás első lépéseként fúrásokkal érnék el a lávát, melyet aztán kontrollált módon folyatnak a megfelelő helyre, hogy ott a megfelelő formát felvéve megszilárduljon. Az építész elképzelése szerint a hatalmas mennyiségű lávát az erre a célra átalakított munkagépekkel fogják terelni.

Palmadottir háromféle építési módot is felvázolt:

  • az első javaslata szerint a lávát olyan kamrákban fognák fel, melyekben különböző öntőformák kapnának helyet, melyek segítségével téglákat formálnának a forró anyagból;
  • a második építési módszer szerint a lávát még olvadt, izzó állapotban lehetne 3D-nyomtatással a megfelelő formára alakítani;
  • a harmadik javaslat értelmében a láva egy előre megtervezett árokrendszerem keresztülfolyva szilárdulna meg, egyfajta alapzatot képezve más építményeknek, akár egy egész városnak is.

Palmadottir szerint a koncepció megvalósítható lenne, ráadásul a segítségével akár hetek alatt is fel lehetne húzni egy egész várost, azonban ő maga is úgy gondolja, hogy valószínűleg soha nem fog senki lávából építkezni. Az ötlet azonban abból a szempontból nem annyira légbőlkapott, hogy Izlandon sokkal aktívabb vulkanikus tevékenység zajlik, mint a Föld legtöbb pontján. Csak a huszonegyedik században már hat nagyobb vulkánkitörés történt, azaz építőanyag lenne bőven. A Deezen cikke alapján az építész azt azonban őszintén reméli, hogy az ötlete valamelyest ráirányítja a figyelmet arra, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdenie az építőiparnak.

(Fotó: Studio Arnhildur Palmadottir, Arnar Skarp)

Az utcák felett lebegő épületekkel újítaná meg a városi építészetet egy norvég tervező Az Oversky egyelőre csak koncepció szintjén létezik, de Andreas Tjeldflaat szerint a megvalósítása a mai technológiával sem lenne lehetetlen.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.