A NASA fotója pontosan megmutatja, milyen hatalmas ugrást jelent a James Webb teleszkóp a csillagászatban

2022 / 05 / 10 / Bobák Áron
A NASA fotója pontosan megmutatja, milyen hatalmas ugrást jelent a James Webb teleszkóp a csillagászatban
Bár a tízmilliárd dollárból készült űrtávcső még nincs teljesen üzemkész állapotban, az már a Nagy Magellán-felhőről készült fotó alapján is látszik, mekkora minőségi ugrást jelent az elődeihez képest.

Az űrteleszkóp kezelői jelenleg a James Webb műszereinek a beállítását végzik, ennek keretében készült el a Tejútrendszer körül keringő törpegalaxist megörökítő fotó is, amivel az úgynevezett MIRI (mid-infrared instrument) műszert tesztelték. A kamerából és spektrométerből álló eszköz a közepes és hosszú infravörös sugárzást képes érzékelni 4,6 és 28,6 mikron közötti hullámhosszon, így olyan dolgokat is lát, amit a James Webb többi műszere nem. Ennek tulajdonítható az is, hogy a teleszkóp részegységei közül ez üzemel a leghidegebb hőmérsékleten, hiszen az infravörös tartománynak ez a része csak úgy érzékelhető, ha a közelben minden hőforrást teljesen kiiktatnak.

"A képen a policiklusos aromás szénhidrogének, vagyis a szénből és hidrogénből álló molekulák kibocsátása látható, amelyek fontos szerepet játszanak a csillagközi gázok hőegyensúlyában és kémiájában. Amikor a Webb megkezdi a tudományos megfigyeléseket, a MIRI-vel végzett, ehhez hasonló vizsgálatokkal a csillagászok betekintést nyerhetnek a csillagok és protoplanetáris rendszerek születésébe" - magyarázza a kép tudományos jelentőségét a NASA közleménye. Az amerikai űrügynökség a James Webb által most készített kép mellé odarakta a 2020-ban nyugdíjazott Spitzer űrtávcső által korábban készített képet is, így különösen szembeötlő, mennyivel jobb minőségű fotókat várhatunk majd az új eszköztől.


A Spitzer űrtávcső (balra) és a James Webb űrtávcső (jobbra) által készített fotó a Nagy Magellán-felhőről (Fotó: NASA/JPL-Caltech, NASA/ESA/CSA/STScI)

A december végén útnak indított űrtávcső több mint tíz évig tartó küldetése során a világűr mélyéről érkező infravörös sugarakat fogja összegyűjteni a hatalmas tükrei segítségével, a kutatók számításai szerint pedig azt is látni fogják, hogyan nézett ki a világegyetem alig néhány száz millió évvel az ősrobbanás után.

(Borítókép: NASA/ESA/CSA/STScI)

Beállították a James Webb űrteleszkóp tükreit, a végeredmény pedig a kutatók várakozásait is felülmúlta A NASA közzétette az első fotót, amit a már beállított főtükörrel készítettek egy távoli csillagról.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
A Chandrayaan-3 misszió során először landolt leszállóegység a Hold déli pólusánál, de a küldetés remélt folytatására lehet, hogy nem kerülhet sor.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.