Januártól új drónhasználati szabályok jöhetnek Magyarországon

2020 / 11 / 11 / Perei Dóra
Januártól új drónhasználati szabályok jöhetnek Magyarországon
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint 2021 január elsejétől kizárólag a HungaroControl applikációjával reptethetőek a drónok: a pilóta nélküli légijárművek irányítói a repülésbiztonság növelésének céljából az app-ból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott, valamint a tiltott területekről.

Amint arról az ITM beszámolt, a drónokra vonatkozó általános uniós szabályozások 2019 nyarától érvényesek, alkalmazásuk pedig 2020 júliusában indult volna, csakhogy a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításokat, így a határidőt kitolták 2020 végéig. Az egyes részletszabályok megalkotása továbbra is a tagállamok feladatkörébe tartozik, az ITM javaslata ennek értelmében az új, magyarországi drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza.

A tervezet megteremti a biztonságos üzemeléshez, a drónok rugalmas és innovatív felhasználásához szükséges kereteket.

A törvényjavaslatban szerepel például, hogy a légiközlekedési hatóság nyilvántartásba veszi majd a drónokat, a pilóta nélküli légijármű-rendszereket, valamint azok üzemeltetőit, melynek értelmében a magyar légtér használatát kizárólag a nyilvántartásban feltüntetett járműveknek engedélyezik.

Új szabályok jönnek

Az új előírásokkal együtt bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát a százhúsz grammnál könnyebb, a kezelőtől maximum száz méterre eltávolodni képes drónokra, melyek mentesülnek majd a nyilvántartásba-vételi kötelezettség alól. A naprakész légtér-információkkal szolgáló, a drónok használóit a korlátozásokról is tájékoztató alkalmazás használatától csak néhány kivételes esetben lehet eltérni.

A szabályozás fokozottan védi továbbá a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is.

A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag eseti légtérben röptethetők a pilóta nélküli légijárművek, míg a játékdrónok mentesülnek eme követelmény betartása alól. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölését a jövőben is a katonai légügyi hatóságnál lehet kérelmezni, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt felelősségre vonható, aki kamerával felszerelt légijárművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.

(Fotó: Unsplash/Miguel_Angel_Hernández)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.