Jó a globális felmelegedés ellen és a Marson is beválhat a szén-dioxid reaktor

2021 / 09 / 25 / Felkai Ádám
Jó a globális felmelegedés ellen és a Marson is beválhat a szén-dioxid reaktor
Az elképzelés alapját jelenleg is használják a Nemzetközi Űrállomáson, de jelenleg azzal kísérleteznek, hogy a CO2 átalakítása jóval nagyobb volumenben történhessen.

A Cincinnati Egyetem kutatói azzal kísérleteznek, hogy több módon is átalakíthassák az üvegházhatású gázokat üzemanyaggá, és így a Földön csökkenthetnék ezek mennyiségét a légkörben, a Marson pedig „benzinkutakat” lehetne felépíteni, ami azért lenne jó, mert csak fele annyi üzemanyagra lenne szüksége az odatartó űrhajóknak. A kutatók már ki is próbáltak egy olyan reaktort, amely a szén-dioxidot metánná alakítja. Az eljárás alapja a Sabatier folyamat, amelyet az azt kidolgozó Paul Sabatier francia kémikusról neveztek el. A Sabatier reakció során nikkel katalizátor jelenlétében a hidrogén és szén-dioxid magas hőmérsékleten és nyomáson metánná és vízzé alakítható.

Laboron kívül, közönséges napelemmel kombinálva működött a mesterséges fotoszintézis egy új katalizátornak köszönhetően A katalizátor kereskedelmi forgalomban kapható napelemekkel együtt is működik, és hatékonyabban alakítja át a szén-dioxidot, mint bármely más, hasonló rendszer eddig – a kísérletek során ráadásul külső környezetben is működött.

Ezt a folyamatot egyébként a Nemzetközi Űrállomás létfenntartó rendszerében is alkalmazzák – az űrhajósok által kilélegzett szén-dioxidot alakítják például át rakéta-hajtóanyaggá. Ennél nagyobb volumenben pedig a folyamat nagyon jól jönne a Marson, mivel így csak az odaútra kellene az űrhajónak üzemanyagot vinnie magával, a visszaútra a szükséges mennyiséget megtermelhetnék helyben a Mars szén-dioxidban dús légköréből. Mint a kutatók elmondták, így lényegében kialakítható lenne egy "benzinkút" a Marson, amely a szén-dioxidot alakítaná a rakéták hajtóanyagaként felhasználható metánná.

A kutatók a cél elérése érdekében jelenleg több katalizátort is kipróbálnák, például grafén kvantumrácsokat, tehát nanométeres vastagságú szénrétegeket, amelyek fokozhatják a metánkibocsátást. A Földön a folyamat segíthet a klímaváltozás hatásainak az enyhítésében, miközben ráadásul melléktermékként üzemanyag állítható elő. Mint azt a vezető tudós, Jingjie Wu, aki a tanítványaival dolgozik a módszeren, elmondta: az eljárás már most 100-szor produktívabb, mint 10 éve volt, és az elkövetkező évtizedben mindez csak egyre gyorsabban fog javulni, és egyre több startup fogja majd kereskedelmileg is alkalmazni ezt.

A különböző katalizátorokkal azonban nem csak metán állítható elő, de például etilén is, amelyet sokan a világ legfontosabb vegyi anyagának tartanak, melyet műanyagok, gumik, szintetikus ruhák előállításánál, valamint számtalan más területen is hasznosítanak. A folyamat ráadásul összekapcsolható a megújuló energiaforrásokkal, és így a megtermelt energia ezekben a vegyi anyagokban tárolható lenne. Jelenleg ugyanis a megújulókból nyert, fel nem használt energia egyszerűen elvész. A skálázható folyamatot pedig akár erőműveknél is bevethetnék, ahol rengeteg szén-dioxid termelődik, és így az átalakításra már rögtön sor is kerülhetne.

(Kép: Flickr/driver Photographer)

További cikkek a témában:

Olyan eszközt készítettek, ami képes a mesterséges fotoszintézisre Az egyedülálló találmány képes tiszta energiává alakítani a napfényt, a szén-dioxidot és a vizet, méghozzá vezetékek, és úgy egyáltalán, mindenféle külső elektromos berendezés segítsége nélkül.

Csapdába esett algák állíthatják elő a jövő energiahordozóját, a hidrogént Méghozzá fotoszintézis útján, mely folyamat alapvetően amúgy oxigént termel. Ha ez az ötlet beválik, úgy sikerül energia-hatékony módon hidrogént előállítani, aminek hiánya mindig is nagy hátulütője volt ennek az energiahordozónak.

Vége lehet az EU-ban az új olaj és gáz alapú projektek finanszírozásának Legalábbis a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tervei szerint ezt kell meglépnünk, ha komolyan gondoljuk a károsanyag kibocsátás beszüntetését 2050-re.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.