Ezek lehetnek az új amerikai elnök első intézkedései a környezet védelme érdekében

2020 / 11 / 09 / Bobák Áron
Ezek lehetnek az új amerikai elnök első intézkedései a környezet védelme érdekében
Joe Biden a kampányban számos olyan dolgot ígért a klímaváltozás megállításával és a környezet védelmével kapcsolatban, amelyek megvalósulására feltehetőleg nem kell sokat várni, ugyanis elnöki rendeletekkel akár az első száz napban keresztülviheti őket. A The New York Times összegyűjtött kilenc dolgot, amik szinte biztos, hogy azonnal megvalósulnak.

Joe Bidennek ugyan január 20-ig még várnia kell, mire hivatalosan is beiktatják és megkezdheti a munkát a Fehér Házban, az eddigi kijelentései alapján sejthető, hogy az első intézkedései között számos olyan rendelet lesz, amely a környezetvédelem ügyét szolgálja. A bizakodás nem alaptalan, hiszen a demokrata elnökjelölt a kampányban azt ígérte, hogy négy év alatt kétbillió dollárt fog arra fordítani, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását és az ország energiaiparát a zöld energia felé fordítsa.

A The New York Times megjegyzi, hogy amennyiben a Szenátusban többségben maradnak a republikánusok (ez jelen állás szerint január 5-én fog eldőlni), a Biden által tervezett törvényeket könnyedén blokkolhatják, aki viszont a beiktatása után elnöki rendeletekkel így is számos olyan intézkedést hozhat, amelyek elősegítik a környezetvédelmi törekvéseket.

1. Visszalépés a párizsi klímaegyezménybe

Donald Trump ugyan kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, amelyben a világ országai deklarálták, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fok alatt tartják a felmelegedést, ám ez a gyakorlatban elég könnyen visszacsinálható. Bidennek nem lesz más dolga, mint hogy küldjön egy levelet az ENSZ-nek, és harminc napon belül az ország már újra tagja is lesz az egyezménynek.

2. Meggyőzni a többi ország vezetőit

Biden azt is megígérte, hogy megválasztása esetén összehív egy nemzetközi klímacsúcsot, amelyen megpróbálja meggyőzni a világ nagy ipari országainak vezetőit, hogy agresszívebben csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

3. Trump klímapolitikájának felszámolása

A demokrata elnök minden bizonnyal tömegével fogja visszavonni az elődje által kiadott, az energiaszektorral kapcsolatos rendeleteket, többek között azt is, amelyben 2017 márciusában felszólította a szövetségi ügynökségeket, hogy számolják fel az addigi éghajlat-politkájukat. A szakértők szerint ezt egy olyan elnöki rendelet válthatja le, amelyben kinyilvánítják, hogy a Biden-adminisztráció elkötelezett az üvegházhatású gázok felszámolása mellett, és utasítanak minden szövetségi ügynökséget, hogy keressenek lehetőséget ennek kivitelezésére.

4. Új szabályok a fosszilis üzemanyagok előállításában

Biden várhatóan azonnal eltörli azt a 2017-es elnöki rendeletet, amellyel Trump megszüntette a tengeri energiakitermelésre vonatkozó korlátozásokat, emellett felfüggeszthet más, az előző elnöki ciklusban hozott szabályokat is, például a csővezetékek gyorsított eljárásban való engedélyezésére vonatkozó rendeletet.

5. A koronavírusból való kilábalás részévé tenni a klímavédelmet

Az új kormány minden valószínűség szerint azon lesz, hogy bármilyen új gazdasági élénkítőcsomagnak része legyen a zöld energia támogatása is. Ez magában foglalhatja a zöld energiával kapcsolatos kutatási és fejlesztési támogatásokat, az államoknak juttatott támogatásokat a megújuló energiára való átállásra, és a zöldenergia-iparnak nyújtott adókedvezményeket.

6. Elnöki rendeletek a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében

Biden megígérte, hogy az elnöki ciklusának elején elnöki rendeletekben fogja szabályozni a metánkibocsátás korlátozását az olaj- és gázfúró kutaknál, visszaállítja és megerősíti az üzemanyag-takarékossági normákat, és szigorúbb szabályozást fog elrendelni a készülékek és épületek kibocsátása esetében is.

7. Új pénzügyi szabályozások

A leendő elnök ugyanígy elnöki rendeletben készül szabályozni, hogy az állami vállalatok készítsenek jelentést arról, hogy a tevékenységük mennyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, és milyen klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi kockázatokat hordoz magában.

8. Környezeti igazságosság

Az új kormány várhatóan felállít egy tanácsadó testületet, ami az egyes ügynökségek munkáját hivatott összehangolni a sérülékenyebb társadalmi csoportok érdekében. A The New York Times a konkrét lépések között említi a légszennyezettség fokozott ellenőrzését bizonyos közösségekben, és olyan feltérképezési eljárásokat, amik jobban láthatóvá teszik a társadalmi különbségeket ezen a területen.

9. A vadvilág területeinek visszaállítása

Az új elnök arra is ígéretet tett, hogy azonnali lépéseket fog tenni a "Trump által az Amerika nemzeti kincsei ellen tett támadás visszafordítására". Ez alatt többek között arra célzott, hogy az előző adminisztráció jelentősen csökkentette a Bears Ears és a Grand Staircase-Escalante nemzeti parkok támogatását, valamint megnyitotta az olajfeltárás előtt az Arctic National Wildlife Refuge nemzeti park egyes részeit. Biden azt ígérte, hogy a beiktatása utáni első napon aláír egy elnöki rendeletet, amelyben elrendeli, hogy 2030-ig az Egyesült Államok földjeinek és vizeinek 30 százaléka védettség alá kerüljön.

(The New York Times, Fotó: Win McNamee/Justin Sullivan/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.