Joe Biden új gazdaságot ígér az USA-nak, a zöld energia és a földgáz kora jöhet

2020 / 09 / 15 / Justin Viktor
Joe Biden új gazdaságot ígér az USA-nak, a zöld energia és a földgáz kora jöhet
A jövő globális energiapolitika-térképe egyfelől tisztul, másfelől elmosódik a CO2 és egyéb szennyezőanyagok szmogjában. Az exponenciális tempóban fejlődő megújuló energiapiac, a konzervatív, szén-alapú technológiák, és a klasszikus middle-men földgáz, illetve nukleáris energiapiac erőviszonyai ma még megjósolhatatlanok. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szereplő novemberben olyan új vezetőt választhat, akinek konkrét tervei vannak.

Joe Biden már Barack Obama elnöksége alatt is megmutatta, hogy a környezetbarát energiapolitika híve, támogatva Obama energia- és környezetvédelmi programjait, az üvegházhatású gázok korlátozását. Ez a hozzáállás azután nagyban segítette a zöld energia és a földgáz felhasználásának terjedését.

Jó gyakorlat

Az elnöki szintre emelt “jó gyakorlat” a hőcsapda hatást okozó károsanyag kibocsátás szintjének csökkenését eredményezte, a szén-alapú energiatermelés pedig visszaszorult, ugyanakkor előtérbe került az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló földgáz, mint alternatíva.

Obama alatt a nagy gázkitermelőknek természetesen meg kellett óvniuk a környezet épségét, méghozzá szigorú szabályok mentén. Vigyázniuk kellett az ivóvíz-bázisra, kezelniük kellet a fellépő metánkitöréseket, és a homokot, vizet vagy egyéb kémiai anyagokat használó talajrepesztéses, vagy fúrással történő palagáz kitermelés során, szövetségi és állami ellenőrzőszervek felügyelték a folyamatokat.

Következetesség

Biden ma is a földgáz híve, ez az energiahordozó biztosítja az USA elektromos áramtermelésének 35 százalékát, és bár a politikus sosem volt a talajrepesztéses palagáz-kitermelés ellenzője, de Trumppal szemben - aki még a nemzeti parkokban is elsősorban az alattuk rejtőző potenciális olaj és gáztelepeket látja - ellenzi a szövetségi földeken történő kitermelések engedélyezését. Helyesli, hogy az USA területén a kitermelés 90 százaléka ma is magánkézben lévő földterületeken történik.

"Nem tiltom be a talajrepesztéses kitermelést, függetlenül attól, hogy Donald Trump hányszor hazudik rólam" - mondta Biden egy Pittsburgh-ben tartott beszéde során.

CO2 kivezetés

Biden energiapolitikája szerint az USA 2035-ig teljesen megszünteti a szén-dioxid-kibocsátást. A célt a zöldenergia projektek masszív támogatásával kívánja elérni, melyek így képesek lehetnek teljesen kiszorítani az olyan szénalapú energiahordozókat, mint a földgáz. Persze az USA Munkaügyi Statisztikai Hivatalának adatai alapján ebben az iparágban jelenleg is 155 ezer ember dolgozik, szóval a feladat talán nem is olyan egyszerű, főképp a koronavírus pandémia okozta gazdasági recesszió közepette. Pusztán a mai napig több tucat energiaszolgáltató jelentett csődöt, köztük a Chesapeake Energy, a Whiting Petroleum és az Echo Energy Partners.

Az eddigi tapasztalatok alapján Trump általában megpróbál a zavarosban halászni, a klímaváltozást például rendszeresen “hoaxnak” azaz légből kapott kitalációnak minősíti, melynek elbírálásához természetesen “nagyon ért” esetleg “senki nem érti ezt a témakört nála jobban”. 

Nettó gazdasági regresszió

Ezek után nem csoda, ha egyáltalán nem tartja fontosnak, sőt kidobott pénznek aposztrofálja a zöldenergia-szektor fejlesztését. Jelenleg épp azon van, hogy az Obama kormányzat CO2 és metán-kibocsátást szabályozó szigorúbb rendelkezéseit is eltörölje, újra előtérbe és helyzetbe hozva a fosszilis tüzelőanyagok eltűnőben lévő iparágát. Eddigi tevékenységének köszönhetően az USA vált a világ vezető nettó kőolaj és földgáz exportőrévé. 

Trump minden ígérete ellenére, melyet a kőolaj-üzletágban érdekelt vállalatoknak és munkavállalóknak tett, az elmúlt években az iparág folyamatosan vesztette el a munkahelyeket. A 2012-es 90 ezerről, mára 46 ezerre csökkent számuk az USA-ban. Ennek fő oka abban keresendő, hogy a földgáz tisztább, olcsóbb energiaforrás, a vállalati ügyfelek pedig egyre nagyobb mértékben fektetik pénzüket zöld energia vásárlásába.

Növekvő zöld részarányok

A Bloomberg BNEF nemrég publikált tanulmánya szerint a háztetőkön folytatott napelemes energiatermelés Ausztráliától Indián keresztül, Olaszországon és Namíbián át az Egyesült Államokig exponenciális ütemben nő. Csak 2019-ben 118 000 új megawattot termeltek meg, 2010 és 2020 között pedig a napenergia termelés 44 000 megawattról 651 000 megawattra emelkedett.

 

"A napenergia berendezéseinek költségei meredeken csökkennek, a háztetőkön és a szántóföldeken lévő modulok széles körben elérhetővé tették ezt a technológiát az otthonok, a vállalkozások és a hálózatok számára"

- mondta Luisa Demoro, a BNEF elemzője. A tetőtéri napenergia „ma már mindenütt jelen van és világméretű jelenség”. Az új varázsszó globálisan a fenntarthatóság. 

Vállalati profithízlalás helyett zöld energia

Biden energiapolitikája némiképp tehát előremutatóbb és mindenképpen sokkal zöldebb, mint Trumpé, akinél ez a szín - az adekvát golfpályán kívül - nincs is a palettán. A zöld energia iparágban egyébként jelenleg 500 ezer embert alkalmaznak az Egyesült Államokban jelenti a Environmental Entrepreneurs, or E2.

Biden terveinek összköltsége négy év alatt 2 billió dollárra rúgnának, de ez a pénz könnyen előteremthető, ha csupán egy részét eltörlik a Trump által a szupergazdagoknak és a nagyvállalatoknak adott adócsökkentéseknek. A források körülbelül 40 százaléka ráadásul olyan hátrányos helyzetű közösségekhez juthatna, melyeket a szénipar munkahelyeinek megszűnése is sújt.

"Nem csak simán visszaépítjük a dolgokat, oda ahol korábban tartottunk, de jobban fizető munkahelyeket teremtünk, megépítve nemzetünk útjait, hídjait, napelemeit, szélmalmait" - mondta Biden.

A konzervatív óriások belevágnak

A tervhez már csatlakoztak az USA legkonzervatívabb elektromos közművállalatai is az Xcel Energy, mely  2050-re szénmentes áramot szeretne szállítani, a Southern Co. hasonló célokkal, az NRG Energy, mely megfogadta, hogy 2025-re 50 százalékkal, 2050-re pedig nettó nullára csökkenti CO2-kibocsátását. 

Biden nem ideológus, sokkal inkább a működő kompromisszumok embere. Felgyorsítaná az általa létrehozott Új Energiagazdaság fejlődését, miközben nem csak a zöld energiára, de a földgázra is támaszkodhatna, hogy a váltás senkinek ne legyen túl fájdalmas vagy éles. Tegyük hozzá, hogy ezen az úton már járt az USA, a Nagy Gazdasági Világválság sötétjéből is hasonló ösvény vezetett vissza a fényre.

(Forrás: Forbes Képek: Pixabay, Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.