Jönnek az ágens programok, amik helyettünk használják a számítógépünket

2024 / 02 / 13 / Pőcze Balázs
Jönnek az ágens programok, amik helyettünk használják a számítógépünket
Miközben még javában zajlik a nagy nyelvi modellek közti verseny, újabb front nyílik a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok közt: az általuk fejlesztett szoftverek új generációja helyettünk fogja irányítani a számítógépünket.

Egy hét sem telt el azóta, hogy megjelent a világ legjobbnak mondott mesterséges intelligenciája, a Google Gemini Ultra 1.0, amit a ChatGPT aktuális csúcsmodellje, a GPT-4 méltó ellenfelének tartanak. A Google állítása szerint ez az első szoftver, ami az emberi szakértőknél is jobban teljesít a matematika, fizika, történelem és etika kérdéseket is tartalmazó MMLU-teszten, Sundar Pichai vezérigazgató már a következő nagy nyelvi modelljük, azaz LLM-jük trenírozására utalgat, de úgy tűnik, nem ez a harc lesz a végső, hamarosan egy újabb területen is megmérkőznek egymással a chatbotok.

Jön az ágensek kora

Amikor több mint egy évtizede megjelentek a technológiai vállalatok digitális asszisztensei, mint az Alexa, a Siri vagy épp a Google Segéd, azt ígérték a fejlesztők, hogy elég lesz kérnünk valamit, és a programok már meg is oldják azt helyettünk. És ez igaz is - amennyiben azt kérjük, hogy nézzék meg, mennyi az idő, milyen az időjárás, vagy hogy kapcsolják fel az okosnappalink nagy műgonddal beállított okoslámpáit. Azonban ennél sokkal bonyolultabb feladatokat nem bízhatunk rájuk. Egyelőre.

A Gizmodón megjelent hír szerint az Open AI és több másik cég, köztük a Google és a Meta is azon dolgozik, hogy úgynevezett "ágenseket" fejlesszenek, amelyek helyettünk képesek használni a számítógépünket, ezzel a következő szintre emelve a digitális asszisztenseket.

Ezek a szoftverek szabadon fognak tudni mozogni a programjaink között, vagyis megnyitják a táblázatkezelőt, kiemelnek onnan néhány adatot, beillesztik azt a készülő prezentációnkba, majd még el is küldik az egészet a kollegáinknak.

Az internet böngészését szintén rábízhatjuk az ágensünkre, a megfelelő vonatjárat és szálloda kinézésétől a jegyek, szállások lefoglalásáig. Sam Altman vezérigazgató már múlt decemberben utalt erre az OpenAI fejlesztői konferenciáján, és Andrej Karpathy, az egyik alapító szintén jobban szereti, ha a chatbotokra a jövőbéli operációs rendszerek kulcselemeként gondolunk.

Ez a technológia már közelebb van, mint gondolnánk, a januári CES-en például a Rabbit mutatott be egy olyan hordozható eszközt, amely a ChatGPT képességeit a cég által fejlesztett "nagy akció modellekkel" ötvözve képes arra, hogy megtanulja a felhasználó szokásait, ez alapján pedig helyettünk hajtson végre különböző feladatokat.

Mindez természetesen rengeteg kockázatot is hordoz magában az adatvédelemtől az MI-programokra jellemző hallucináláson át egészen a szoftverek együttműködésének az összetettségéig. A Google például alig néhány napja adott ki egy figyelmeztetést a Gemini adatvédelmi szabályzatával kapcsolatban, amelyben kifejezetten felszólították a felhasználókat, hogy a chatbotnak ne adjanak meg érzékeny adatokat, hiszen ezeket a beszélgetéseket termékfejlesztési célokból akár három évig is tárolhatják (amennyiben a felhasználók ezt nem tiltják meg) és adott esetben a Google munkatársai is láthatják őket.

(Borítókép: Getty Images)

Ez a tanítható készülék állítólag okosabb, mint egy telefon A Rabbit R1 a készítői szerint nem csak tökéletesen megérti, amit mondunk neki, de arra is képes, hogy a szokásaink alapján megtanulja, hogyan kell működnie.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.