Megjelent a világ legjobbnak mondott mesterséges intelligenciája, a Google Gemini Ultra 1.0

2024 / 02 / 09 / Pőcze Balázs
Megjelent a világ legjobbnak mondott mesterséges intelligenciája, a Google Gemini Ultra 1.0
Decemberben mutatta be a Google a következő nagy nyelvi modelljét, a Geminit, amelynek most a legfejlettebb verzióját, az Ultrát is nyilvánosságra hozták. A cég állítása szerint ez az első szoftver, ami az emberi szakértőknél is jobban teljesít a matematika, fizika, történelem és etika kérdéseket is tartalmazó MMLU-teszten.

Folytatódik a nagy nyelvi modellek, azaz az LLM-ek versenye, és míg korábban rendre a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI rakta egyre feljebb a lécet, most mintha a Google került volna lépéselőnybe. Amint arról tavaly év végén beszámoltunk, az új Google-modell, a Gemini legérdekesebb tulajdonsága, hogy az alapjaitól multimodálisnak tervezték, vagyis nem csak a szövegekkel, de videókkal, képekkel, hangfelvételekkel és programkódokkal is megbirkózik, képes átjárást biztosítani azok között. Ugyan a keresőóriás az egyik promóciós videójában erősen túlzott a rendszer képességeivel kapcsolatban, de ettől függetlenül érzékelhető előrelépést jelentett már az eddigi, Pro verziója is a Gemininek.

Most viszont megérkezett a nagy testvér, az Ultra, ami egy összetett tesztben még az emberi szakértőknél is ügyesebb.

A Google közleménye szerint ez először nekik sikerült, és az MMLU (Massive Multitask Language Understanding, Masszív Többfeladatú Nyelvi Megértés) teszt weboldalán valóban az áll, hogy a Gemini Ultra teljesítette azt a legjobban. Ez az összehasonlítást segítő, azaz benchmark teszt a természettudományos kérdések mellett társadalomtudományi és egyéb területeken is próbára teszi a modelleket, az egyszerű problémáktól a professzionális szintig.

De nem ez az igazi szintlépés. A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai szavaiból egyértelműen látszik, hogy a felhőtechnológiák után a mesterséges intelligencia (MI) lesz az új vezérfonal a cég termékeiben; amit a fejlesztői konferenciájukon ígértek tavaly tavasszal, valóra is váltják. Kezdjük azzal, hogy chatbotjuk korábbi nevét, a Bardot Geminire cserélik. Androidon létrehoznak egy ugyanerre a névre hallgató MI-appot; valamiért iOS-en a megszokott Google alkalmazásba költöznek ezek a képességek. A Workspace, azaz az irodai szoftvereik Duet AI-át is Gemini névre keresztelik, ahogyan a felhőszoftverekhez használt Duetet is. Aki pedig az Ultra képességeivel szeretne kísérletezni, például képeket készíteni, programkódot javítani vagy épp állásinterjúra készülni, annak a Gemini Professionalre kell előfizetnie, ami a Google One prémium csomagjának az MI-vel kiegészített verziójában lesz elérhető, körülbelül havi húsz dollárért. Mindezt negyven nyelven, százötven országban, látszólag egy kiforrott stratégia mentén.

Persze közben a versenytársak sem ülnek a babérjaikon: az OpenAI az "ágensekre", azaz a helyettünk cselekvő, kattintó, görgető szoftverekre fókuszál, az Apple pedig nem csak csepegtet egy-egy MI-alapú fejlesztést, hanem két és féltucat MI-céget is felvásárolt tavaly. Az a következő hetekben kiderül, hogy pontosan mire jó a Gemini Ultra, de az már most látszik, hogy a területen folyó versenyt tovább fogja gyorsítani.

(Borítókép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Már képeket is tud generálni és magyarul is jobban működik a Google chatbotja A Gemini nagy nyelvi modellel felturbózott Bard sokat fejlődött például a hosszabb szövegek összefoglalásában, emellett angol nyelvterületen már arra is képes, hogy a beírt szövegnek megfelelő képeket generáljon.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.