Jóváhagyták a laboratóriumban előállított hús gyártását az Egyesült Államokban

2023 / 06 / 22 / Bodnár Barna
Jóváhagyták a laboratóriumban előállított hús gyártását az Egyesült Államokban
Két vállalat, az Upside Foods és a Good Meat is engedélyt kapott a sejtalapú fehérjék előállítására Amerikában, ezzel megkezdődhet a laboratóriumban előállított hús gyártása és eladása a világ harmadik legnépesebb országában.

Az USDA, vagyis az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium jóváhagyásával azonnal indul két vállalat „tenyésztett csirkehúsnak” nevezett termékének gyártása és értékesítése, írja a CNN. Az állatok levágása nélkül, laboratóriumban növesztett húst már korábban bevizsgálta és biztonságosnak minősítette az FDA, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság. A Good Meat és az Upside Foods termékei mellett várhatóan más cégek tenyésztett húsai is hamarosan az amerikai üzletekbe és éttermekbe kerülhetnek, a Believer Meats például tavaly a világ eddigi legnagyobb, erre a célra tervezett gyárát kezdte építeni az USA-ban. Erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk:

A világ legnagyobb tenyésztetthúsgyára épül az Egyesült Államokban 10.000 tonna húst állítanak majd elő, állatok levágása nélkül.

A termékeit Szingapúrban 2020 óta értékesítő Good Meat az általa fejlesztett terméket „vágás nélküli húsként” hirdeti, és azt reméli a technológiától, hogy az segíti a klímaváltozás elleni küzdelmet azáltal, hogy csökkenti az üvegházhatást okozó gázokat kibocsátó hagyományos állattenyésztés szükségességét. Emellett a cég, illetve a laboratóriumi hústenyésztést támogatók humánusabb eljárásnak ítélik az új módszert, mint az állatok tömeges leölését.

Ami a technológiát illeti, a laboratóriumi hús előállításához élő őssejtek kellenek, az ehhez szükséges izomdarabokat pedig élő állatokból, biopsziával nyerik ki. Ilyen értelemben a laboratóriumban tenyésztett hús az állatból származó izomsejtek csoportja, amelyet steril környezetben tenyésztenek egy olyan, tápanyagokban gazdag táptalajon, amely lehetővé teszi a sejtek felszaporítását.

A Good Meat korábban már bejelentette José Andrés, világhírű Michelin-csillagos séffel való együttműködését, és azt, hogy a vállalat által gyártott mesterséges húst először egy washingtoni étteremben lehet majd megkóstolni. A másik, gyártási engedéllyel rendelkező cég, az Upside Foods azt tervezi, hogy terméke először a Bar Crennben, egy San Franciscó-i étteremben fog debütálni, de egyelőre nem közölt pontos dátumot. A mesterséges hús éttermekben való felhasználása kulcsfontosságú a gyártók számára ahhoz, hogy megtudják, hogyan vélekednek termékükről a szakácsok, illetve mennyire nyeri el a laboratóriumi hús íze a vendégek tetszését.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy a laboratóriumi húselőállítás valóban annyira környezetkímélő-e, ahogy azt a gyártók állítják, ugyanis egyelőre kevés adat áll rendelkezésre, hiszen az ipari léptékű gyártás még közel sem indult meg. Az azonban kijelenthető, hogy a gyártóknak nem lesz túl nehéz ezen a területen lekörözni a hagyományos állattenyésztést, ami a világon összesen kibocsátott üvegházhatású gázok mintegy 14,5 százalékáért felelős. Ami az állatokkal való humánus bánásmódot illeti, a marhahús iránti országos kereslet, valamint az export kielégítésére évente 36 millió szarvasmarhát vágnak le, csak az Egyesült Államokban. Magyarországon népszerűbb a sertéshús, ezt a 2022-es, Agrárközgazdasági Intézet adatai is alátámasztják: tavaly 4 millió 532 ezer sertést, 207,8 millió baromfit, és 97,9 ezer szarvasmarhát öltek le hazánkban.

(Borítókép: Good Meat)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.