Az amazonasi esőerdő részeit árulták a Facebook piacterén

2021 / 10 / 10 / Pőcze Balázs
Az amazonasi esőerdő részeit árulták a Facebook piacterén
A Facebook véget szeretne vetni annak, hogy a piacterén védett földterületeket próbálnak eladni a felhasználók: mostantól tilos ilyen ingatlanokat árusítani és megvásárolni az oldalon keresztül.

A világ legismertebb közösségi média vállalatának nem volt könnyű hete: nem elég, hogy hétfőn hat órára úgy, ahogy van, eltűntek az internetről, egy nappal később már egy volt kollegájuk tálalt ki szenátoroknak a cégről. Nem tudni, hogy ezzel összefügg-e, de pénteken hangzatos bejelentést tettek, így legalább egy pozitív hír is jutott a hétre velük kapcsolatban: mostantól tilos természetmegőrzési területet adni-venni a platformjaikon. Az új szabály nem csak a Facebook piacterére, hanem az Instagramra és a WhatsApp-re is érvényes. A közleményük szerint egy meg nem nevezett nemzetközi szervezet "mérvadó" adatbázisával vetik össze a feladott hirdetéseket, hogy kiszűrjék azokat, amelyek megszegik a rendelkezést.

Miért volt egyáltalán szükség egy ilyen szabályra?

Ugyan elsőre furcsán hangzik, hogy külön ki kell térniük ilyesmire a felhasználási feltételeikben, de a Gizmodo cikke emlékeztet: volt, hogy ezer focipálya hosszú amazonasi földszakaszokat próbáltak értékesíteni a platformon. A BBC tucatnyi ilyen hirdetést talált, majd amikor szembesítették ezzel a céget, meglehetősen közönyösen annyit reagáltak, hogy "készek együttműködni a helyi hatóságokkal", de addig nem tesznek lépéseket az egyes hirdetők ellen, amíg nem szegik meg a helyi törvényeket. Most, nyolc hónappal később már arra is ígéretet tettek, hogy a szabályt megkerülők ellen is fel fognak lépni.

A Facebook piacterének idén áprilisban már egymilliárd felhasználója volt. Több mint egymillió bolt üzemelt a platformon, amelyekkel havi negyedmilliárd felhasználó lépett kapcsolatba. Az Instagram és a WhatsApp is több olyan fejlesztést vezetett be, amelyek e-kereskedelmi irányba mozdítják a szolgáltatásokat. Tehát a Facebooknak szüksége van arra, hogy a területtel kapcsolatban pozitív hírekben, felelős szolgáltatóként szerepeljen - nem csak egy ilyen rettenetes hét végén.

(Ivars Utināns/Unsplash)

További cikkek a témában:

Egy kutató évre pontosan kiszámolta, hogy mikor pusztul el végleg az Amazonas esőerdeje Az esőerdőt az erdőirtás, a klímaváltozás következményei – végső soron az ember fogja végleg elpusztítani, és ha nem múltunk el több mint 60 évesek, még akár meg is érhetjük az erdő halálát.

Élelmiszeripari multik az Amazóniai erdőirtás haszonélvezői között A világ három legnagyobb élelmiszeripari vállalkozását az a vád érte, hogy olyan termelőtől vásároltak szóját, aki illegális erdőirtást végzett a Brazíliában található Amazónia területén.

2035-re megszűnhet az amazonasi esőerdők levegőtisztító képessége Harminchat ország száznyolcvanegy kutatója éveket töltött a mintegy háromszázezer fa tanulmányozásával, eredményeik azonban nem sok jóval kecsegtetnek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.