A 2015-ös Milánói Design Kiállításon a svéd bútorgyártó IKEA egészen különleges jövőképet vázolt fel a konyhák berendezésével kapcsolatban: az IDEO-val, valamint a Lund Egyetem és az Eindhoven Műszaki Egyetem diákjaival közösen kifejlesztett koncepció szerint, ami a Concept Kitchen 2025 nevet kapta,
néhány év múlva már elfelejthetjük a pazarlás szót, ha a konyhánkról van szó,
mivel az egész helyiség berendezése a tudatos élelmiszer, víz és energia felhasználást segíti elő. Az egyik legérdekesebb része az elképzelésnek a hagyományos hűtő hiánya, a tervezők elmélete szerint ugyanis ezt akár ki is lehetne hagyni a készülékek sorából és egy egyedi módszerrel helyettesíteni. Nem a krumpli homokban tárolását ajánlják a svédek, hanem inkább az indukciós hűtést: a kamra polcain elhelyezett átlátszó üvegtárolók alja acél-gadolínium ötvözetből készülne, amely a polcokba épített tekercsekkel kontaktusba lépve a megfelelő hőmérsékletre hűlne, azt pedig, hogy az egyes tárolók számára mi jelenti az ideális hideget, a benne lévő élelmiszerek RFID címkéjének leolvasása által döntené el az okoskonyhát irányító rendszer.
Az edények tartalmát külön serpenyők használata nélkül is meg lehetne főzni vagy sütni, mivel az tárolók alja az indukciós főzőlapra helyezve fel is tudna melegedni. Az ötlet egyelőre csak fantázia maradt és azóta sem váltotta fel a megszokott berendezési formákat, de az IKEA a környezettudatos életmód egyre aktívabb képviselőjévé válik, ezért nem kizárt, hogy a Concept Kitchen 2025 egyes elemei megjelennek majd a valóságban is.
Mi történne, ha a hűtőszekrények nem tűnnének ugyan el végleg, de egészen új, eddig sosem látott formát vennének fel? A legextrémebb megoldás az élelmiszerek hűtésére egy orosz diáktól érkezett még 2010-ben, az ő ötlete szerint szükségtelen elektromosságot használni az ételek frissen tartására,
helyette inkább el lehetne őket helyezni egy nagy adag zöld zselében.
Jurij Dmitrijev a svéd háztartásigép gyártó, az Electrolux cég Design Lab elnevezésű formatervezői versenyére nevezett be a különös koncepcióval, amelyet Bio Robot Hűtőszekrényre keresztelt el és amely a leírás alapján a hőenergia átalakítása által működne, "a láthatatlan infravörös sugárzás látható fénnyé való transzformálásának" segítségével. "Más szavakkal: úgy hűt, hogy összegyűjti a hőenergiát és különböző hullámhossz-tartományokban sugározza ki magából." - részletezi Dmitrijev. A lumineszcens biopolimer gél a felszíni feszültség hatására a belehelyezett élelmiszereket légmentesen lezárva tartja, így a szagok sem keverednek olyan módon, mint a hétköznapi hűtőkben, a módszer pedig nem igényel elektromosságot, vagyis a lehető legenergiahatékonyabb módját jelenti az alapanyagok hidegen tartásának.
A hűtő attól függően változtat az alakján, hogy mennyi élelmiszert tartalmaz: nagyobb kihasználtság esetén megnő a "hasa", emiatt magát a biopolimert keretbe foglaló struktúra lehet egészen vékony és bárhová elhelyezhető a konyhában, akár fektetve is. A koncepcióval csak egy probléma van, az, hogy soha nem lett belőle kézzelfogható és boltban kapható termék, ezért arra egyelőre hiába várunk, hogy lecserélhessük az unalmas hűtőinket világító zselére vagy meglephessük vele a szeretteinket karácsonykor.
Jelenleg a koncepció fázisában lévő radikális hűtési megoldások még csak a fantázia termékei, ezért ha romlandó élelmiszereket is akarunk tárolni a konyhánkban, akkor be kell érni a hagyományos, megszokott hűtőszekrényekkel, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a futurisztikus életérzésről. Az okoshűtők újabb generációi már nem csak energiahatékonyabbak, mint a régi verziók, hanem időnként olyan plusz funkciókkal is rendelkeznek, amelyek levehetik a tulajdonosaik válláról a házimunkák egy részének terhét. Már kívülről is igazán "okosnak" tűnő, tehát kijelzőkkel is felszerelt hűtőt csak kevés cég gyárt, de létezik az a fajta berendezés, ami, ha nem is rendeli meg helyettünk a kifogyóban lévő élelmiszereket, de sok minden másra képes, amiről a kevésbé aktív készülékek gazdái csak álmodozhatnak.
A Samsung Family Hub hűtője áll jelenleg talán a legközelebb ahhoz, ami a jövő konyhájának berendezéseként elképzelhetnénk: az ajtaján lévő nagyméretű kijelzőn egy koppintással megjeleníthető a polcok tartalma (és az alkalmazáson keresztül ezt a mobilunkon is láthatjuk akár vásárlás közben is), és, amikor éppen nincs rá szükség, hogy ellenőrizzük az ételeket, a felület a feltöltött képeket, videókat, naptárbejegyzéseket vagy egymásnak írt üzeneteket mutatja, illetve kijelzi az aktuális időjárást, a híreket, de lehet az okostelefonunk, tévénk és laptopunk képernyőjét is tükrözni rá. A Samsung okosotthon rendszerével összekötve, a SmartThings applikáció segítségével a hűtő képes kommunikálni:
A Family Hub fogyasztását nyilvánvalóan emeli a folyamatos aktivitás, pedig az ára alapból sem alacsony, típustól függően akár több mint egymillió forintba kerülhet, de az IoT (a dolgok internete) korában már csak akkor kerülhetjük meg a kijelzőkkel és állandó adatátvitellel járó plusz energiafelhasználást, valamint kiadást, ha lemondunk a folytonos kapcsolattartásról, digitális asszisztensekről és visszatérünk a passzív berendezésekhez.
Hasonló okoshűtők létrehozását tervezte néhány évvel ezelőtt az Amazon is a Project Pulse keretében: az ő készülékeik a tartalom állandó számon tartásával és a lejárati idők ellenőrzésével segítenék a felhasználókat, előrejeleznék, hogy mire van szükségümk és az Amazon boltokkal összeköttetésben meg is rendelnék helyettünk az élelmiszereket.
Ez a cikk eredetileg 2021.11.22-én jelent meg a Rakétán.
(Fotó: Samsung, IDEO, Electrolux, Getty Images/gorodenkoff)
További cikkek a témában:
Élet a frizsider előtt: így tartósították őseink az ételt és az italt
A háztartási frizsider 20. századi megjelenése előtt az élelmiszerek és az italok tartósítása komoly kihívást jelentett. Nem túlzás tehát, hogy ez az eszköz az alapjaiban változtatta meg a világot. Még akkor is, ha a rengeteg ősi eljárás közül sokat még ma is használunk.
Hogyan válasszunk a hordozható hűtők közül, ha kempingezni vagy autóútra indulunk?
Több élethelyzet is indokolhatja a miniatűr hűtők beszerzésének szükségét: ha hosszabb road tripre adjuk a fejünket, hetekig kempingeznénk valahol, átmenetileg konyha nélküli, szűk lakásba kényszerülünk vagy éppen a kamionsofőri szakmát választjuk, akkor jól jöhet az átlagosnál sokkal kisebb hűtőberendezés, de mi az előnye és hátránya a kompresszoros, a termoelektromos vagy abszorpciós megoldásoknak?
Elektromos áram nélkül tartja hidegen az ételeket egy föld alatti óriás hűtőkamra
A fura szerkezet valójában nem is hűtőre, hanem egy titkos, föld alatti bunkerre emlékeztet, kivitelezői szerint azonban fontos lépés ez a fenntartható jövő felé.