Elektromos áram nélkül tartja hidegen az ételeket egy föld alatti óriás hűtőkamra

2021 / 06 / 05 / Perei Dóra
Elektromos áram nélkül tartja hidegen az ételeket egy föld alatti óriás hűtőkamra
Floris Schoonderbeek, a Groundfridge nevű találmány megálmodója a szerint a tradicionális formatervezési minták sokkal több figyelmet igényelnek, mint amit jelenleg kapnak. Ez az elgondolás hívta életre ezt a modern hűtőt is, ami valójában egy pince

A pincék egykor fontos szerepet játszottak az emberek életében, hiszen egyrészt élelmiszereket tárolhattak bennük, időnként pedig föld alatti menedékhelyet biztosítottak háborúk vagy természeti katasztrófák idején. A Groundfridge-t az teszi különlegessé - és különbözteti meg - a klasszikus pincéktől, hogy abban olyan romlandó élelmiszerek is tárolhatók, amik alapesetben hűtőt igényelnének.

A Groundfridge trükkje a talaj természetes szigetelő képességének és a hűvösebb éjszakai levegő hőmérsékletének kihasználásában rejlik: kialakítása lehetővé teszi a zöldségek, gyümölcsök, sajtok és borok tárolását, méghozzá egész évben. A szellőztetés egy időzítővel ellátott ventilátorral történik, amely az éjszaka folyamán újrahasználja a hűvös levegőt. Nevéhez híven a Groundfridge-t a földbe ássák, majd ugyanazzal a földdel betakarják. Ez a talajtakaró réteg körülbelül egy méter vastag, és jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, emiatt a szerkezet belső hőmérséklete alig változik.

A forró nyári napok esetére pedig a szakemberek a Groundfridge belsejében is elhelyeztek egy ventilátort. A legjobb az egészben, hogy a Groundfridge-t könnyedén szállítható, és kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy áram nélkül hidegen tartsuk a hűtő tartalmát.

(Forrás, fotók: Yanko Design)

További cikkek a témában:

Újratölthető betonelemekkel is termelhetünk áramot a jövőben A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói szerint kisebb módosításokkal a világ számos épületének és infrastrukturális projektjének felépítéséhez használt betonból újratölthető akkumulátor lehet.

Élő felhőkarcoló génmódosított fából Helyreállítani az egyensúlyt a digitalizált nagyvárosok és bolygónk erőforrásai között, a fenntartható építészet alkalmazásával: ezzel a céllal adta be pályázatát az az a nyolcfős mérnökcsapat, akik végül elvitték az évente megrendezett eVolo verseny fődíját.

A jövő ökovárosainak alapja lehet ez a fenntartható épület A 3D nyomtatással előállított, darázsfészekre hasonlító ház elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól függetlenül, önfenntartó módon működik, ráadásul nem csupán energiahatékony, de ellenáll az időjárás viszontagságainak, és biológiailag lebomló anyagokból készül.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.