Kiderült, hogy ki repülhet először a világűrbe a SpaceX Mars-rakétájával

2022 / 02 / 15 / Bobák Áron
Kiderült, hogy ki repülhet először a világűrbe a SpaceX Mars-rakétájával
Jared Isaacman neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel kísérik az űrrepüléssel kapcsolatos híreket, hiszen az amerikai milliárdos tavaly már történelmet írt, amikor a SpaceX-szel összefogva leszervezte az első olyan űrutazást, amelynek résztvevői egytől-egyig civilek voltak. Isaacman most még nagyobb fába vágta a fejszéjét, ugyanis hétfőn bejelentette a Polaris-programot, amelynek harmadik küldetése egyben a SpaceX készülő Starship űrhajójának első olyan útja lesz, amelyen már emberek is lesznek a fedélzeten.

Ahogy arról a The Verge beszámolt, a Polaris-program három küldetésből fog állni, amely közül az első kettőnél az Inspiration4-misszióhoz hasonlóan a Dragon űrkapszulával fognak utazni. Isaacman egyelőre csak az első küldetésről árult el részleteket, amelyre 2022 végén kerülhet sor, és a vállalkozó mellett a SpaceX két munkatársa, Sarah Gillis és Anna Menon, valamint az Inspiration4-küldetés irányítója, Scott Poteet alkotja majd a négyfős legénységet.

Már ez a küldetés is több szempontból rendhagyó lesz, hiszen a tervek szerint a Dragon olyan magasságokig emelkedik, mint korábban még soha, Isaacman szavai szerint "olyan távol fognak jutni az űrben, mint senki azóta, hogy utoljára a Holdon jártunk". Bár konkrét számokat egyelőre nem mondott, de Isaacman szerint "a Gemini-misszió jó referenciaként szolgálhat", amiből annyi mindenképp kiolvasható, hogy a Dragon jóval magasabbra fog emelkedni, mint az Inspiration4-küldetés során. Az Apollo-missziókat megelőző Gemini-programban az amerikai asztronauták összesen tízszer érték el a Föld körüli pályát 1965 márciusa és 1966 novembere között, a Gemini-11 űrhajósai pedig a legtávolabbi ponton 1367 kilométerre jutottak a Földtől. Hogy ezt hogyan fogják kivitelezni, egyelőre nem lehet tudni, az mindenesetre biztos, hogy nem lesz sétagalopp: az Inspiration4-misszió során a Dragon űrkapszula 575 kilométerre keringett a Földtől, és ahogy az a küldetésről forgatott dokumentumfilmből kiderült, már ez is erősen feszegette az utaskapszula határait.

Isaacmannek egy másik meredek terve is van a Polaris Dawn névre keresztelt misszióval kapcsolatban, ugyanis szeretné, ha ez lenne az első olyan küldetés, amely során egy civil űrhajós űrsétát tesz. Ezt a Dragonnal szintén rendkívül nehéz lesz kivitelezni, hiszen az űrkapszulának nincsen légzsilipje, így ha valaki menet közben ki akar szállni, a kabinból az összes oxigén kiszökik. A The Verge szerint a három másik utast minden bizonnyal megvédené a SpaceX által az űrutazásokhoz kifejlesztett szkafander, ugyanakkor az űrsétához egy speciális űrruhát is le kell még gyártaniuk, ami egyelőre fejlesztés alatt áll.

Hogy a Starshippel végrehajtott harmadik Polaris-küldetésre mikor kerülhet sor, azt egyelőre Isaacman sem tudhatja pontosan, hiszen a Mars-utazáshoz kifejlesztett rakétarendszert jelenleg még csak tesztelik. Ha minden a tervek szerint halad, a SpaceX márciusban kezdheti meg az orbitális teszteket a Starshippel, de ahogy Elon Musk nemrég elárulta, ez a dátum akár hónapokat is csúszhat, ha nem kapják meg az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) a szükséges engedélyeket. Az biztos, hogy ha a harmadik Polaris-misszió tényleg megvalósul, az megint egy egészen példátlan esemény lesz az űrrepülés történetében, hiszen korábban még soha nem fordult elő, hogy egy űrrakéta első emberes tesztjén civil űrhajósok is részt vegyenek, márpedig Isaacman azt is elárulta, hogy tervei szerint mindhárom küldetésen ott lesz az utasok között.

Ahogy korábban az Inspiration4-et, úgy Isaacman a Polaris-misziókat is arra szeretné felhasználni, hogy adományokat gyűjtsön az elsősorban rákkutatással foglalkozó, memphisi St. Jude gyermekkórház részére, amelynek egyik alkalmazottja maga is részt vehetett a tavaly szeptemberi küldetésben.

(Fotó: SpaceX/Flickr)

Jövő szerdán indul útjára az első űrutazás, amin kizárólag civilek vesznek részt Az Inspiration4-misszió kétségkívül történelmi pillanat lesz az űrutazások történetében.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.