Sikeresen elstartolt az első, csak civil űrhajósokból álló űrmisszió

2021 / 09 / 16 / Bobák Áron
Sikeresen elstartolt az első, csak civil űrhajósokból álló űrmisszió
Az Inspiration4-küldetés négy asztronautája három napot fog eltölteni a Föld körül keringve a SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában.

A küldetés indítását sem az időjárás, sem technikai hiba nem zavarta meg, így magyar idő szerint csütörtökön, hajnali 2.03-kor a Falcon-9 begyújtotta a hajtóműveit, és pillanatokkal később magasba emelkedett a floridai Kennedy Űrközpont 39A jelzésű kilövőállásáról. Nagyjából három perc után a Falcon-9 első fokozatú rakétéja levált, és sikeresen visszatért a vízi platformra, a küldetés 13. percében pedig a Dragon lecsatlakozott a második fokozatú rakétáról is, és folytatta az útját 575 kilométeres magasságig.

A Falcon-9 indítása az alábbi videóban 4:17:20-tól látható.

A kilövést nyugodtan nevezhetjük történelmi jelentőségűnek, hiszen az űrutazás kezdete óta most először indult kizárólag civilekből álló misszió a világűrbe. Bár az Inspiration4 legénységében - a hagyományos elnevezés szerint - találhatunk parancsnokot, pilótát és tisztiorvost is, ezek ebben az esetben inkább csak jelképes címek, hiszen az utasok egyike sem hivatásos asztronauta, a kapszulát pedig ideális esetben amúgy sem kell irányítani, hiszen teljesen automatikusan teszi a dolgát. Egy űrutazás során persze bármikor jöhet egy előre nem látható probléma, így az Inspiration4 legénysége a kilövés során fellépő erőhatásokra felkészítő centrifugás képzés és a mikrogravitációs környezet mellett sok időt töltött el a SpaceX szimulátorában is, így elméletileg be tudnak avatkozni, ha valami baj van. A kilövés közben erre nem volt esély, hiszen ha bármi balul sült volna el, a Dragon űrkapszula automatikusan leválasztotta volna magát a rakétáról, és a saját hajtóműveivel biztonságos távolságba távolodott volna a Falcon-9-től.

A missziót Jared Isaacman, a Shift4 Payments milliárdos alapítója finanszírozta, aki a Netflix a küldetésről forgatott dokumentumsorozatában elárulta, hogy tulajdonképpen véletlenül alakult úgy, hogy ő lehet a SpaceX első civil űrhajójának a parancsnoka. Hayley Arceneaux abban a St. Jude gyermekkórházban dolgozik ápolóként, amelynek javára Isaacman a küldetéssel igyekszik adományokat gyűjteni, és meghívásos alapon került a legénység tagjai közé. Dr. Sian Proctort egy a Cápák között szerű tévéműsor keretében választották ki az útra, míg Christopher Sembroski az egyik barátja helyett utazik, aki a kórháznak tett felajánlás révén, sorsolás útján nyert helyet a Dragon űrkapszulába.

A SpaceX a rendhagyó útra kicsit át is alakította az űrkapszulát, amelyben a dokkoló egység helyére egy nagy üvegkupolát raktak, így a legénység tagjai ebből élvezhetik a 45 percenként bekövetkező naplementét és napfelkeltét a háromnapos út során. A küldetés részleteiről korábbi cikkünkben írtunk:

Jövő szerdán indul útjára az első űrutazás, amin kizárólag civilek vesznek részt Az Inspiration4-misszió kétségkívül történelmi pillanat lesz az űrutazások történetében.

(Fotó: Paul Hennessy/Anadolu Agency via Getty Images)

További cikkek a témában:

Négy "átlagember" az űrbe megy, és a Netflix forgatott erről egy ötrészes sorozatot A szeptember 15-én startoló Inspiration4 lesz az első olyan űrmisszió, aminek tagjait egytől-egyig civilek, nem pedig kiképzett asztronauták alkotják.

A SpaceX aláírta a megállapodást, ami sebességbe rakja az űrturizmust Az Axiom Space múlt héten jelentette be, hogy az eddigi egy, 2022-re tervezett küldetés mellett újabb háromról sikerült megegyezniük Elon Musk vállalatával, így a következő években sorra indulhatnak majd a turisták a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.