Különös, kocka alakú formációt talált a kínai holdjáró a Hold távoli oldalán

2021 / 12 / 07 / Felkai Ádám
Különös, kocka alakú formációt talált a kínai holdjáró a Hold távoli oldalán
A Jütu–2 fényképezte a furcsán szabályos formációt.

A kínai Jütu–2 (Yutu) holdjáró 2019. január 3-án egy statikus leszállóegységgel, a Csang’e–4-gyel együtt landolt a Von Kármán-kráterben, és ez volt az első eszköz, amely kontrollált landolást hajtott végre a Hold távoli oldalán. Jelen cikk tárgyát, egy furán szabályos kőzetformációt is a Von Kármán-kráterben, ezen a 186 km széles területen sikerült lencsevégre kapnia. Mint ahogy arról a hírről Andrew Jones, a SpaceNews újságírója is beszámolt a Twitteren, a titokzatos formáció körülbelül 80 méterre helyezkedett el az eszköztől a kép elkészültekor.

Jones hozzáteszi, hogy a következő 2-3 holdi nap során az eszköz a szóban forgó kőzetet alaposabban is megvizsgálja – azért tart ilyen sokáig a relatíve rövid út megtétele, mert a holjárónak közben el kell kerülnie a krátereket is. A felvételt egyébként az Our Space, egy kínai nyelvű tudományos oldal, mely kapcsolatban áll a kínai űrhivatallal (China National Space Administration/CNSA), publikálta. Az Our Space az objektumot „titokzatos kunyhóként” aposztrofálta, legalábbis ez az eredeti kínai kifejezés angol fordítása (mystery hut), amit a Space.com használt.


Forrás: CNSA/Our Space

Mint az az idézett Twitter bejegyzésből is kiderül, a tárgy sajnos nem a 2001: Űrodüsszeia titokzatos monolitja, melyet az eredeti film cselekményéhez képest némileg megcsúszva fedeztünk fel, hanem egy szikladarab, amit egy becsapódás fordított ki az égitestből. Az elméletet bizonyítandó, Jones még pár képet is megosztott hasonló sziklákról – ez utóbbiakat még a Csang’e–3 misszió keretében 8 éve a Hold közelebbi oldalán landolt első Jütu készítette.


Forrás: CNSA/CLEP

A hasonló kőzetek mindenesetre felkeltik a kutatók érdeklődését, és így történt ez tehát ebben az esetben is, vagyis ahogy feldolgozásra kerül a szondából beérkező további információ, úgy nem kizárt, hogy többet is megtudunk erről a „titokzatos kunyhóról”.

(Fotó: Flickr/Ana Sofia Guerreirinho)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Miután landolt a Holdon, India a Nap felé is elindított egy űreszközt
Miután landolt a Holdon, India a Nap felé is elindított egy űreszközt
Az Aditya-L1 műhold a Nap felszínét, légkörét, annak is a legkülső rétegét, a plazmából álló Napkoronát vizsgálja majd.
Röntgen és CT-vizsgálatok alapján mégsem manipulálták a mexikói
Röntgen és CT-vizsgálatok alapján mégsem manipulálták a mexikói "idegen múmiák" testeit
Meglepő fordulat a mexikói idegen fosszíliák kapcsán a testek röntgen- és CT-vizsgálatait követően. Azért még mindig marad tér a kételkedésre.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.