Kamerában nagyon ott van a Xiaomi új csúcskészüléke

2024 / 05 / 21 / Bobák Áron
Kamerában nagyon ott van a Xiaomi új csúcskészüléke
Az idei év egyik nagy újdonsága a hazai mobilos piacon, hogy a Xiaomi hosszú évek után végre Európába is elhozta a legerősebb csúcskészülékét, ami mind felszereltségében, mind pedig árában a Samsung Galaxy S24 Ultra közvetlen riválisának számít. Mivel a tesztkészülék csak néhány napja érkezett meg hozzánk, ezért arról egyelőre nem tudunk véleményt mondani, hogy a két készülék közül összességében melyik a jobb, az ugyanakkor biztos, hogy a Xiaomi zászlóshajója a fotók minőségében nem fog csalódást okozni.

Hogy a Xiaomi 14 Ultra kamerarendszere kiemelkedik a mezőnyből, azt már a februári bemutató alapján is sejteni lehetett, hiszen a kínai gyártó egy olyan kameramodult rakott a telefon hátlapjára, ami már ránézésre is brutális. Ez a következő egységeket rejti magában:

  • 50 megapixeles főkamera, amely a Sony legújabb, egyhüvelykes LYT-900 szenzorát használja, rendelkezik lézeres autofókusszal és optikai képstabilizátorral, emellett f/1,6 és f/4,0 között fizikailag állítható rekesszel is ellátták
  • 50 megapixeles telefotó lencse 3,2x-es optikai zoommal és optikai képstabilizátorral
  • 50 megapixeles periszkópos telefotó lencse 5x-ös optikai zoommal és optikai képstabilizátorral
  • 50 megapixeles nagy látószögű kamera, ami 122 fokos látószöget tesz lehetővé
  • A kamerarendszer része emellett egy 3D ToF mélységérzékelő szenzor is, ami a portréfotóknál tesz jó szolgálatot

Hogy ez a csomag összességében mire képes, abba a Xiaomi hazai képviselete által szervezett bécsi sajtóút során kaptunk bepillantást, ahol a Leica Academy egyik oktatója, Niklas Stadler által vezetett workshop keretében ismerkedhettünk meg közelebbről is a telefon fotós képességeivel. A többek között sportfotós múlttal is rendelkező Stadler a kamerarendszerrel kapcsolatban elsőként értelemszerűen annak gyorsaságát emelte ki, vagyis hogy az Ultrával késleltetés nélkül készíthetünk képeket gyors egymásutánban, emellett kiemelkedőnek találta az ellenfényben készített képek, a portréfotók és a bokeh-effektes (vagyis elmosott hátterű) fényképek minőségét is. A több mint tízéves fotós múlttal rendelkező osztrák fényképész mindezek mellett a kamera kiemelkedő dinamikatartományára hívta még fel a figyelmet, amelynek nem csak sötétebb környezetben mutatkoznak meg az előnyei, de az utómunkánál is előnyt jelent.

Hogy a kamera valóban kiemelkedő dinamikatartománnyal rendelkezik, azt saját tapasztalatból is meg tudjuk erősíteni: ahogy a lenti képgalériában is látható, a fotókon a sötét és a világos részek még akkor is tökéletesen jól láthatóak maradnak, ha a kép egyes részei között jelentős különbség van a fények szempontjából, ráadásul a más telefonokhoz képest meglehetősen sok funkcióval ellátott gyári képszerkesztő alkalmazással utólag olyan részleteket is könnyedén láthatóvá lehet tenni, amelyek az eredeti fotón már túl sötétek vagy világosak voltak. Hasonlóan jó tapasztalataink vannak a portréfotó móddal, amivel kis gyakorlással egészen professzionális hatású fényképek is összehozhatóak, a telefotó kamerának köszönhetően pedig akár 3,2x-es zoomal is veszteségmentesen készíthetünk ilyen képeket.

A két telefotó lencsének köszönhetően a Xiaomi 14 Ultra értelemszerűen a zoommal készült képek terén is egyértelműen az átlag felett teljesít, és bár a 120x-os digitális zoommal készített fotókat már nyilván nem nagyon fogjuk kirakni az Instagramra, az mindenképpen elismerésre méltó, hogy a feliratok és számok még ekkora nagyításnál is tisztán olvashatóak a fotókon. Jó ötlet, hogy 20x-os nagyítás felett a kijelző bal felső sarkában megjelenik egy kisebb kereső, így nagyobb zoomot használva is mindig tudjuk, hogy merre kell irányítanunk a kamerát, az viszont kicsit lelombozó, hogy 5x-ös zoom felett csak úgy tudunk tovább nagyítani, ha az ujjunkkal belecsippentünk a képbe, ami meglehetősen lassú és körülményes módszer a zoomolásra.

Mindenképp érdemes még kiemelni a telefon "szuper makró" módját, amivel egészen közelről készíthetünk rendkívül részletes fotókat - mindezt ráadásul úgy, hogy a Xiaomi 14 Ultrában nincs dedikált makró kamera, az 50 megapixeles telefotó kamerának köszönhetően viszont erre nincs is szükség. Szintén kifejezetten jó benyomásaink vannak a kamera optikai képstabilizátoráról, ami videózás közben annyira kiegyensúlyozza a mozgásokat, hogy szinte vetekszik egy képstabilizátorral ellátott állvánnyal. Az alábbi videót például a telefont egy kézben fogva, sétálás közben készítettük, de ahogy látható, a kép ennek ellenére is teljesen stabil.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.