Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi

2024 / 02 / 25 / Bobák Áron
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.

A kínai gyártó az elmúlt években a Samsunghoz hasonlóan már rendre három modellt küld csatasorba az aktuális csúcstelefonjából, ezek közül viszont Európába rendszerint csak a sima valamint a Pro verzió jut el. Idén viszont változott a helyzet, hiszen a Xiaomi a barcelonai Mobil Világkiállításon tartott bemutatóján bejelentette, hogy a Xiaomi 14-szériából az Ultra modellt is forgalmazni fogják a kontinensen, így többek között Magyarországon is.

Ez nem jelenti, hogy a hazai boltokban az eddiginél többféle csúcskategóriás Xiaomi telefonból válogathatunk, ugyanis a gyártó idén a Pro verziót "hagyta otthon", vagyis Európában csak a Xiaomi 14 és a 14 Ultra modelleket fogják forgalmazni. Hogy mi áll a döntés hátterében, nem tudhatjuk, de a Samsung S-szériájának értékesítési adatai szolgálhatnak némi támponttal: a Samsung csúcskategóriás telefonjából évek óta az Ultra produkálja a legjobb eladási mutatókat, a tavalyi S23 Ultrából például becslések szerint mintegy 12,6 millió darabot adtak el novemberig, míg a Xiaomi 13 Pro közvetlen konkurenciájának számító S23 Plusból kevesebb, mint ötmilliót.

A Xiaomi tehát minden bizonnyal az eladások növekedését várja az Ultra modell európai bevezetésétől, a bizakodásra pedig van is okuk. Míg az okostelefonok eladásai tavaly némileg visszaestek 2022-höz képest, a prémium telefonok piaca valósággal szárnyalt: a Counterpoint Research adatai szerint a 600 dollárnál drágább telefonokból 6%-kal többet adtak el 2023-ban, mint az azt megelőző évben, ezen belül pedig az 1000 dollár feletti úgynevezett "ultra prémium" kategória növekedett a legjobban: magasabb áruk ellenére az eladott prémium kategóriás telefonok harmada ebbe a kategóriába sorolható. Varun Mishra, a piacelemző cég munkatársa szerint ennek oka, hogy a vásárlói szokásokban egyértelmű változás ment végbe. "Az okostelefonok fontosságát figyelembe véve a vásárlók hajlandóak többet költeni egy magas minőségű készülékre, amit aztán hosszabb ideig használhatnak" - mondja, hozzátéve, hogy főként a fejlődő országokban a legjobb telefonok valódi státuszszimbólumnak is számítanak, miközben a különböző promócióknak és törlesztési konstrukcióknak köszönhetően egyre több ember számára válnak elérhetővé.

A Xiaomi magyarországi márkaképviseletének tájékoztatása szerint a Xiaomi 14-et március 1-től lehet előrendelni, míg az Ultra április elején kerül boltokba, ami kínai gyártóknál meglepően rövid várakozási időnek számít. Amíg a Xiaomi 14 és 14 Pro Kínában már novemberben boltokba került, addig az Ultrát mindössze három napja jelentették be hivatalosan, vagyis a telefon majdnem a kínai megjelenéssel egy időben érkezik Európába is.

Hogy a Xiaomi 14 Ultra mekkora darabot tud kihasítani a Galaxy S24 Ultra tortájából, azt egyelőre lehetetlen megjósolni, mindenesetre a specifikáció alapján a telefon hardverben felveszi a versenyt a Samsung készülékével. A telefonban a legújabb Snapdragon 8 Gen 3 processzort találjuk 16 GB RAM társaságában, vagyis miközben a processzor a két telefonban megegyezik (igaz, a Samsung telefonjaiba szállított chipeknél az egyik processzormag egy kicsit magasabb frekvencián üzemel), memória tekintetében a Xiaomi 14 Ultra viszi a prímet. A telefonban egy 6,73 colos, 3200x1440 pixeles LTPO AMOLED kijelzőt találunk, ami egy csúcskategóriás telefontól elvárható módon 1 és 120Hz között tudja változtatni a képfrissítési rátát, a gyári adatok szerint pedig a maximális fényereje eléri a 3000 nitet - ez papíron 400 nittel több, mint az S24 Ultráé.

A telefon Leica optikákkal ellátott hátlapi kamerarendszere négy darab 50 megapixeles kamerából áll össze, amelyek közül a főkamera a Sony alig néhány hónapja bemutatott, egyhüvelykes LYT-900 szenzorával érkezik és f/1.63 és f/4.0 rekeszérték között szabadon állítható apertúrával rendelkezik. A sima Xiaomi 14-ben ennél kisebb szenzort találunk, emellett további különbség, hogy az Ultra modell a 3,2x-es optikai zoommal ellátott telefotó kamera és a nagy látószögű kamera mellett kapott egy 5x-ös optikai zoommal ellátott periszkópos telefotó lencsét is. A kamerarendszer különlegessége, hogy mind a négy kamerával van lehetőségünk 8K-s felbontású videókat is készíteni, mégpedig másodpercenként 30 képkocka sebességgel, a főkamera pedig 4K-s felbontásban a másodpercenként 120 képkockás sebességet is támogatja.

 

A telefonba igencsak méretes, 5000 milliamperórás akkumulátor került, vagyis pont ugyanakkora kapacitású akkumulátort találunk benne, mint S24 Ultrában, viszont a Xiaomi telefonját jóval nagyobb teljesítménnyel lehet tölteni: vezetékkel 90 watt, vezeték nélkül 80 watt maximális töltési teljesítmény áll rendelkezésünkre, míg a Samsung telefonjánál meg kell elégednünk 45 valamint 15 wattal. A telefon emellett támogatja a legújabb WI-FI 7 szabványt, rendelkezik IP68 víz- és porállósággal, és Bluetooth 5.4-gyel. Az is igaz ugyanakkor, hogy az S24 Ultra valamivel "jövőállóbb", hiszen a Samsung az új telefonjaihoz már hétgenerációnyi rendszerfrissítést és hétévnyi biztonsági frissítést ad, míg a Xiaomi 14-sorozatnál be kell érnünk négy Android-generációval és öt év biztonsági frissítéssel.

Az új széria már a vadonatúj, HyperOS névre keresztelt rendszerrel érkezik, amely a megújult felhasználói felület mellett fejlett kiberbiztonsági és adatvédelmi funkciókat, az eszközök közötti zökkenőmentes kapcsolatot valamint továbbfejlesztett memóriakezelési és fájlkezelési képességeket nyújt. A Samsunghoz hasonlóan a Xiaomi is igyekezett kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, így az új telefonokat számos intelligens szolgáltatással is felvértezték: ilyen például az MI Feliratozás, ami valós időben feliratozza az élőbeszédet videóhívás közben, az MI Album Search a természetes nyelvfeldolgozással teszi egyszerűbbé a képek keresését az albumokban, az MI Portré pedig meglévő képekből állít össze egy teljesen új portéfotót. Az MI-funkciókat bővíti a HyperMind névre keresztelt szolgáltatás is, amelynek köszönhetően a telefon a felhasználói szokások alapján képes alkalmazkodni a felhasználói igényekhez. "Például, ha a felhasználó időről-időre felgyújtja a villanyt a nappaliban, azzal egyidőben, hogy kinyitja az ajtó okos-zárát, a Xiaomi HyperMind egy idő után automatikusan el fogja indítani a világítást a szobában, mihelyt felismerte ezt a felhasználói szokást, és miután ehhez a felhasználó is hozzájárult" - írja példaként a cég közleménye.

És még sok dolog…

A Xiaomi a telefonok mellett egy sor további újdonságot is bejelentett, hiszen hamarosan szintén érkezik a boltokba a Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 táblagép, a Smart Band 8 Pro fitneszkarkötő és a Watch S3 és Watch 2 okosóra is. Utóbbi 90 ezer forintért kerül boltokba áprilistól, míg a Watch 2 és a Smart Band 8 Pro már márciustól megvásárolható lesz 65 valamint 35 ezer forintos áron. A Xiaomi emellett a barcelonai Mobil Világkiállításra elhozta a novemberben bemutatott SU7 autóját is, amiről hamarosan külön cikkben számolunk be.

A Rakéta.hu útját a Mobil Világkiállításra a Xiaomi támogatta.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Megérkezett az egyik legolcsóbb idei csúcstelefon A Xiaomi 14 számos területen fejlődött az elődjéhez képest, 400 ezer forintos árával pedig ez az egyik legolcsóbb telefon, ami megkapta a Qualcomm legerősebb, Snapdragon 8 Gen 3 processzorát. A kellemesen kicsi készülék emellett is tele van olyan funkciókkal, amiket jellemzően csak a drágább telefonok tudnak, többek között WI-FI 7-et, 90 wattos gyorstöltést, lézeres autofókuszt és LTPO OLED kijelzőt is találunk benne, de ebben az árkategóriában a 12 GB RAM és 512 GB tárhely is ritkaságnak számít.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.