Kamu pornófotók készültek Taylor Swiftről, és ez még a Fehér Házat is megijesztette

2024 / 01 / 28 / Pőcze Balázs
Kamu pornófotók készültek Taylor Swiftről, és ez még a Fehér Házat is megijesztette
Negyvenötmilliószor látták az MI-generálta anyagokat, mielőtt eltávolította volna azokat az X.

Ahogyan a The Verge-ön olvashattuk, az egyik legnépszerűbb képet huszonnégyezerszer osztották és negyvenötmilliószor tekintették meg, mielőtt eltávolították volna az Elon Musk tulajdonában lévő, és irányítása alatt működő platformról. Az X felhasználási feltételei ugyan tiltják a hozzájárulás nélkül közzétett erotikus tartalmakat, ahogyan a szintetikus, szerkesztett anyagokkal kapcsolatos szabályaikat is sérti az eset, ám az eltávolítás tizenhét órát vett igénybe. Ezt megmagyarázhatja a leépítéshullám, ami végigsöpört a cégen, illetve Musk következetlen, helyenként túl lazának tartott moderálási elvei is. Mindenesetre, ahogyan az Izraelben dúló háború kirobbanásakor, úgy most is úgy tűnik, hogy az X nem tesz eleget azért, hogy meggátolja a hamis tartalmak terjedését.

A Fehér Házat is aggasztja az eset

Amint arról a The Verge később beszámolt, Washingtonban Karine Jean-Pierre szóvivő is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt. Szerinte "riasztó", ami Taylor Swifttel történt, és "természetesen" úgy látja, hogy az amerikai törvényhozásnak lépnie kell. Jean-Pierre felhívta a figyelmet a platformok felelősségére, illetve aláhúzta, hogy az ilyen esetek sajnos sokszor lányok, nők ellen irányulnak. Hiába hoztak létre korábban akciócsoportot az online zaklatás ellen, véleménye szerint a hatékony fellépéshez új törvényekre van szükség. Taylor Swift méltósága mellett valószínűleg a közelgő választások miatt is reagált ilyen határozottan Washington - csak néhány nap telt el azóta, hogy Joe Biden hangját utánzó kamufelvételek biztatták arra az egyik állam lakóit, hogy maradjanak távol az előválasztásokon a szavazóhelyiségektől. Az Európai Unióval ellentétben az Egyesült Államokban egyelőre csak elnöki rendelet foglalkozik az MI-vel.

Felmerült, hogy az énekesnőről készült képeket egy Microsoft-szoftver segítségével hozták létre, így nem meglepő, hogy a világ legértékesebb vállalatának a vezérigazgatója, Satya Nadella is megszólalt az ügyben. A szakember egy tévéinterjúban "riasztónak és szörnyűnek" nevezte az eseményeket, amelyek miatt "kötelességük, hogy gyorsan cselekedjenek". Hiába vannak gátak, szabályok beépítve az MI-rendszerekbe, azok gyakran megkerülhetőek, kijátszhatóak - így, ahogyan azt Nadella is kiemeli, a társadalmi normák megváltozása mellett a platformok és hatóságok fellépésére, illetve törvényekre is szükség lesz, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő.

(Borítókép: Buda Mendes/TAS23/Getty Images for TAS Rights Management)


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.