Kapcsold le a villanyt összeesküvés közben, nehogy lehallgassanak!

2020 / 06 / 13 / Rácz Tamás
Kapcsold le a villanyt összeesküvés közben, nehogy lehallgassanak!
Izraeli kutatók a villanykörte fényének vibrálását figyelve hallgatták le, mi történik egy távoli, zárt szobában.

A modern technika elképesztő skáláját nyújtja a lehallgatási lehetőségeknek. Most épp a Negevi Ben Gurion Egyetem és a Weizmann Intézet kutatói prezentáltak egy új módszert, amelyhez nem kell elrejtett poloska, hiperérzékeny zoom-mikrofon vagy a megfigyelt szoba ablaküvegeinek rezgéseit regisztráló lézerszkenner. Ha a lehallgatók által érdekesnek talált szobában egy ablakon át rálátás nyílik egy csillárra, az ott zajló társalgás rekonstruálásához elég egy teleobjektívvel, egy laptop és egy elektro-optikai érzékelő.

Az új módszer még nevet is kapott: Lamphone. A dolog működőképességét igazolni hivatott kísérletben egy kábelen lógó villanykörte fénykibocsátásának vibrációiból olyan sikeresen alkották újra az egy felüljárón álló megfigyelőtől 25 méterre, egy emeleti szobában szóló zenét egy laptoppal, hogy azt még a Shazam is felismerte, illetve sikerült olyan tisztán lehallgatni és visszajátszani Trump elnök egyik beszédét, hogy a Google szövegfelismerőjének nem okozott gondot szöveggé konvertálni a hallottakat. Amik igazából látottak voltak, ugye. 

A kutatók szerint a LED-es fényforrás, a klasszikus izzó és a kompakt fénycső is lehallgatható, mindegy, mi lóg a plafonról. (Pontosabban nem mindegy: a legjobban a LED adta vissza a hanghullámok rezgéseit, az izzónál 6,3-szor, a CFL-nél 70-szer jobb jel/zaj aránnyal.)

Az új izraeli módszer előnyei a korábbról ismert vizuális lehallgatási technikákhoz képest a real-time használhatóság (szemben a Visual Microphone nevű, rögzített képsor változásait elemző módszerrel) és az esetlegesen észlelhető aktív megfigyelő eszköz hiánya - például a lézeres letapogatást használó Laser Microphone-nal szemben.

A videóban is hallható visszajátszási hangminőség meggyőző, de a kutatók szerint még számottevően jobb is lehetne, ha nem egy mindössze 400 dolláros elektro-optikai szenzort használtak volna a kísérletben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.