Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra

2023 / 12 / 01 / Bobák Zsófia
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.

Az Astrobotic lehet az első cég, amely kereskedelmi holdraszállást hajt végre a Holdon és egyúttal az első egyesült államokbeli cég, ami leszállóegységgel érkezik az égitestre, mióta az előző századi Apollo-program lezárult. Az Astroboticot a NASA támogatja a misszió kivitelezésében a CLPS (Commercial Lunar Payload Services) program keretében, amit a kereskedelmi holdi missziók elősegítésére hoztak létre. Az Astrobotic nem az egyetlen résztvevője a programnak, de ők lesznek az elsők, akik megpróbálkoznak a holdraszállással.

A cég két leszállóegysége közül a kisebbet, a Peregrine-t küldi az űrbe december 24-én az ULA (United Launch Alliance) Vulcan Centaur rakétájával, ami ez alkalommal fog először repülni. Az indítási ablak december 26-áig áll nyitva, ezért időjárási probléma vagy más hátráltató tényező miatt valamennyivel elhalaszhatják a startot. A Peregrine néhány napon át utazik a Holdhoz majd keringési pályára áll az égitest körül és a jelenlegi tervek szerint január 25-én fogja megkísérelni a landolást, amit önállóan, emberi beavatkozás nélkül valósít meg.

A leszállóegység számos rakományt visz magával útjára, bár a küldetés indításának késlekedése miatt a szállítmányok fuvarozását részben más missziókra ütemezték át. A NASA például eredetileg tíz tudományos berendezést küldött volna a Holdra, de végül a napelem tesztet (PILS), a tömegspektrométert, a neutron spektrométert, a magnetométert és a leszállóegység által okozott felszíni változások mérésére szolgáló berendezést nem szállítják a Peregrine-nel. Az űreszköz 90 kilogrammnyi rakományt bír el és korábbi tervek alapján több egyetem és kutatóintézet küldeményei is helyet kapnak a fedélzetén, köztük a magyar Emberiség Emlékezete a Holdon (Memory of Mankind (MoM) on the Moon) emlékgyűjtemény, amelyet a Puli Space Technologies állított össze.

Az Astrobotic küldetése során a leszálláshoz a Sinus Viscositatis (Ragacsos Öböl) területét jelölték ki, ami a Gruithuisen Domes képződményekkel határos és az Oceanus Procellarum északkeleti határán található. Korábban a landolás helyszíneként a Lacus Mortis krátert határozták meg, de a misszió csúszása alatt történtek változások a tervekben. A Peregrine előreláthatólag 192 órán át dolgozik majd a Holdon, miközben használatba veszi a tudományos eszközeit és kiengedi a szállítmányait, köztük egy aprócska holdjárót is, amelyet a Carnegie Mellon készített el.

A leszállóegység október végén érkezett meg Cape Canaveralba, ahol előkészítik az indulásra. Az Astrobotic szerdai sajtótájékoztatóján John Thornton, a cég vezérigazgatója elmondta: az indítást december 24-én helyi idő szerint hajnali 1 óra 50 percre tervezik, így a küldetés igazi karácsonyi ajándék lesz majd.

(Fotó: Astrobotic, Isaac Watson/NASA)

Magyar szállítmányt is visz a Holdra az első amerikai leszállóegység, ami a Holdon landol az Apollo missziók óta Még idén elindul a Peregrine leszállóegység a Vulcan Centaur rakétával a Hold Lacus Mortis síkságára, a fedélzetén pedig a Puli Space Technologies különleges szállítmánya is helyet foglal egy fizikai bitcoin és emberi hamvak mellett.


Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
2020-ban a Vénusz atmoszférájában felfedezett foszfin, amely életre utalhat, komoly port kavart. A felfedezést akkor többen vitatták, de ezt most megerősítette egy újabb, független vizsgálat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.