Károly király hozzájárulhatott az exhumáláshoz, amellyel megoldható a gyerekhercegek gyilkosságának félévezredes rejtélye

2022 / 10 / 21 / Felkai Ádám
Károly király hozzájárulhatott az exhumáláshoz, amellyel megoldható a gyerekhercegek gyilkosságának félévezredes rejtélye
A gyilkossági ügy, amely Shakespeare III. Richárd című darabjának is központi eleme, és amely talán meg sem történt, 500 év után megoldódhat. II. Erzsébet nem engedélyezte, de Károly immár hozzájárult a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.

Shakespeare a történelem legismertebb drámaírója, de műveit nem kizárólag egy fiktív történet színpadra vitele inspirálta, hanem – talán meglepő – a propaganda is. Shakespeare az Erzsébet-kori színház egyik ünnepelt főalakja volt, viszont Erzsébet királynő a színházat, mint médiumot arra (is) használta, hogy uralkodóháza hírnevét erősítse – nem csoda tehát, ha az általa pénzelt alkotók megpróbáltak a kedvében járni. Mindennek jelentősége annyi, hogy Shakespeare talán leghíresebb királydrámájának, a III. Richárdnak a központi elemét egy olyan szóbeszéd adta, amely terjedését a Tudorok is legalábbis szívesen nyugtázták, ami nem is meglepő, mivel ez a korábbi uralkodóház királyát, jelesül III. Richárdot tüntette fel egy gyerekgyilkosság elkövetőjeként.

Na de, miről is van szó pontosan? 1483-ban IV. Eduárd angol király elhunyt, és utódként két fia: az akkor 12 éves Eduárd herceg és az akkor 9 éves Richárd herceg jöttek szóba. A hercegek gyámja a nagybátyjuk, a későbbi III. Richárd lett, aki magának követelte a trónt, és a koronázás előtt a hercegeket bezárta a Towerbe. A hercegek pedig eltűntek. Kérdés, hogy mi lett a sorsuk? Többek szerint Richárd nem habozott, hanem végzett a saját unokaöccseivel (ezt a feltevést erősíti meg tehát Shakespeare darabja is), azonban egyéb forgatókönyvek is szóba jönnek. Mivel azóta sem találtak semmiféle közvetlen bizonyítékot a gyilkosságra, ezért így félévezreddel később nagyon nehéz ebben az ügyben igazságot tenni, így akár az is felmerül, hogy a gyilkosság amolyan rosszindulatú pletyka, amit a Tudorok kezdtek el tudatosan terjeszteni. Egyes feltételezések szerint ugyanis az idősebb fiú anyja, Elizabeth Woodville titokban megállapodott Richárddal, és így a gyerek békében és álnév alatt élte le az életét vidéken. Ennek az elméletnek mond ellent, hogy 1674-ben valóban találtak a londoni Towerben egy lépcsőházban két csontvázat, de az erősen kérdéses, hogy ezek a hercegek maradványai-e.

A hercegek sorsa után a történészek a „Missing Princes Project” keretében nyomoznak – a kutatásvezető egyébként az a Philippa Langley, aki 2012-ben egy parkoló alatt megtalálta III. Richárd maradványait. Langley egyébként fellelt több középkori dokumentumot is, melyek arra utalnak, hogy az idősebb testvér, Eduárd valóban életben maradt, és a John Evans álnéven töltötte hátralévő napjait. Legalábbis ez a legfrisebb, tavalyi feltételezés: eszerint tehát Eduárd a devoni Coleridge-ben telepedett le a féltestvére, Sir Thomas Grey birtokán.

Azonban, hogy mi történt valójában, ahhoz ki kellene hantolni, és meg kellene vizsgálni a Towerben talált csontvázakat, illetve azt a két csontvázat, amelyeket a 18. században leltek meg a windsori kastély talajában. A testeket azóta ugyanis már átszállították a királyi kriptákba, így a vizsgálatukhoz a mindenkori uralkodó hozzájárulása szükséges. Ezt a hozzájárulást Károly anyja, a nemrég elhunyt II. Erzsébet nem adta meg, mivel szerinte a hercegek emlékét hagyni kellene most már békében pihenni. A beszámolók szerint azonban radikálisan más Károly hozzáállása a témához, ami annyiban talán nem meglepő, hogy korábban az egyetemen a király régészetet hallgatott. Tracy Borman, a történelmi királyi paloták közös kurátora úgy nyilatkozott, hogy Károly szeretné, ha a nyomozás folytatódna, és végre kiderülne, hogy mi történt valójában a hercegekkel.

Károly engedélye egyébként önmagában még nem elég – ahhoz hogy a maradványokat tudományos vizsgálatoknak vethessék alá, a westminsteri dékán hozzájárulása is szükséges. Hogy a dékán mennyire járul ehhez hozzá, az sem épp letisztázott – korábbi levelezések alapján az anglikán egyház (melynek az uralkodó a feje ugyan, de mint látható, nem minden kérdésben határozhat egyedül) már megtagadta a maradványok tesztelését, mivel szerintük ez precedenst teremthet arra, hogy a különböző tudományos teóriák miatt további királyi holttesteket exhumáljanak.

Amennyiben viszont a kérést mind a király, mind pedig a dékán jóváhagyja, akkor először is a csontok szénizotópos kormeghatározása lesz az első lépés. Ehhez ugyanis már kis minta is elég, és így kideríthető, hogy a csontok egyáltalán III. Richárd korából származnak-e – amennyiben ugyanis kiderül, hogy nem, azzal vége is szakad a vizsgálatoknak, a csontokat pedig visszahelyezik a nyughelyükre. Igazán érdekes az lenne, ha kiderülne, hogy stimmel a korszak – ekkor kerülne ugyanis sor a genetikai analízisre. III. Richárd Y-kromoszómája a 2012-ben megtalált maradványok miatt ismert, ami viszont ugyanaz a kromoszóma, amit Richárd az apjától örökölt, és amit Richárd testvére, IV. Eduárd is átadott a fiainak – magyarán ez alapján meghatározható lenne a rokonság. Egy ilyen vizsgálat amúgy hónapokat venne igénybe, és szükséges az is, hogy a maradványokban elgendő DNS-t találjanak ehhez.

A Buckingham-palota mindezt egyelőre nem kommentálta.

(Forrás: Telegraph, Világtörténelem, Yahoo)

Kép: Pixabay/Skitterphoto


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.