Katonai műholdak gyártásába kezd a SpaceX

2020 / 10 / 07 / Bobák Áron
Katonai műholdak gyártásába kezd a SpaceX
Elon Musk űrvállalata is részt vesz az amerikai Védelmi Minisztérium rakétafigyelő rendszerének a kiépítésében.

A The Verge arról számolt be, hogy a SpaceX 149 millió dolláros szerződést írt alá az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával, amelynek értelmében 2022 végéig nyolc darab műholdat fog leszállítani a floridai L3Harris céggel közösen.

A műholdak az Űrfejlesztési Ügynökség (Space Development Agency, SDA) által kiépített Nemzetvédelmi Űrarchitektúra (National Defense Space Architecture) "követő rétegének" első elemei lesznek, amelynek feladata a hiperszonikus rakéták észlelése és jelentése lesz. A megfigyelőrendszer másik eleme a "szállító réteg" névre keresztelt rendszer, ami 300-500 műholdat fog magában foglalni, és a feladata, hogy gyors és alacsony késleltetésű adatkommunikációt biztosítson az amerikai hadsereg számára a bolygó minden pontján. A két rendszer egymással is képes lesz kommunikálni, így a követő réteg által érzékelt rakétákról a földi irányítás is azonnal értesül.

A Space News értesülései szerint a SpaceX egy olyan műholddal nyerte el a pályázatot, ami alapjaiban megegyezik a Starlinkhez kifejlesztett műholdakkal. Elon Musk cége egy éve kezdte el kiépíteni a globális műholdrendszert, ami a tervek szerint összesen 42 ezer műholdból fog állni, és nagy sebességű internetet biztosít majd az egész bolygón. Nem meglepő, hogy az amerikai hadsereg a Starlink iránt is komoly érdeklődést mutatott. Az egyelőre alig több mint 700 műholdból álló rendszer éles tesztelése a múlt hónapban kezdődött meg, az első hírek szerint pedig a sebessége nagyjából felveszi a versenyt a mai mobilinternettel.

(Borítókép: illusztráció/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.