Két nap alatt halálosan összeveszett, majd látványosan kibékült Elon Musk az Apple vezérigazgatójával

2022 / 12 / 06 / Pőcze Balázs
Két nap alatt halálosan összeveszett, majd látványosan kibékült Elon Musk az Apple vezérigazgatójával
Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa és vezetője, regnálása első heteiben leginkább a saját kollegáival akasztotta össze a bajszát, ám múlt héten új ellenfelet választott: a világ legértékesebb vállalatát, egyben a Twitter egyik legnagyobb hirdetőjét, az Apple-t.

"Tudtátok, hogy az Apple egy titkos, harminc százalékos adót vet ki mindenre, amit az App Store-on vásároltok?" - ezt kérdezte Elon Musk a követőitől múlt hétfőn. A Twitter első embere arra nem tért ki, hogy ez kizárólag a digitális szolgáltatásokra vonatkozik (tehát például taxiutakra, éttermi rendelésekre nem), ahogyan arra sem, hogy ez a szám alacsonyabb a kis fejlesztőknél és az előfizetési díjaknál. Arról sem tett említést, hogy mitől lenne ez az "adó" titkos. Amellett, hogy fejlesztők, sőt, ismert amerikai politikusok számtalanszor szólaltak meg ezzel kapcsolatban, a világon mindenhol írtak az Apple és az Epic peréről, ami újra rávilágított az Apple üzleti modellje (https://raketa.hu/uzsoras-vagy-mecenas-dulnak-az-indulatok-az-apple-app-store-ja-korul) körüli vitákra. De ez még mind hagyján, a legnagyobb kérdés, ami sokakban felmerült, hogy

miért köt bele Musk a legnagyobb hirdetőjükbe,

miközben a többi reklámozójuk egy része visszavett a költéseiből, miután lazítani kezdtek a platform moderációs szabályain. Musk olyanokat is írt, mint hogy "az Apple azzal fenyegetőzik, hogy visszatartja a Twittert az App Store-ban, de nem mondják el, miért", "Még kiket cenzúrázott az Apple?", illetve "Az Apple javarészt leállt a hirdetésekkel a Twitteren, utálják a szólásszabadságot Amerikában?" - idézi fel az Ars Technica. Konkrétumok ezeknél a kijelentéseknél sem hangzottak el Musktól. A hirdetések leállásával kapcsolatban egy kutatócég jelezte, hogy csak aznap nagyjából harmincmillió forintot költött az Apple a Twitteren, sőt, októberhez képest még növelték is a költéseiket. Vagyis nem hogy kivonultak volna a platformról, még fokozták is a jelenlétüket, miközben az is kiderült, hogy az első negyedévben ők voltak a legnagyobb reklámozók a közösségi oldalon.

Ha mindez nem lenne elég kaotikus, két nappal később Musk már az Apple székházának kertjéből posztolt egy videót, amelyben megköszönte Tim Cooknak, hogy "körbevezette a gyönyörű főhadiszálláson". Azt is elmesélte, hogy "jót beszélgettek", valamint "tisztázták a félreértést" az App Store-ból való kitiltással kapcsolatban, és "Tim jelezte, hogy ez fel sem merült".

Mi folyik Cupertinóban?

"Tim ezt csinálja: felgyűri az ingujját és megoldja a problémákat. Nem szereti a nyilvános vitákat. (...) Nem olyan, mint Elon" - idéz egy Apple-veteránt a Financial Times és a 9to5Mac. Steve Jobs alapítótársa, Steve Wozniak szerint Cook "legfontosabb képessége, hogy tudja, hogy mindenkivel törődnie kell" és "nincsenek kedvencei". Vagyis miközben Musk két nap alatt nyilvánosan száznyolcvan fokot fordult azzal kapcsolatban, hogy mit is gondol az Apple-ről, sem Tim Cook, sem az Apple nem nyilatkoztak egyetlen szót sem a kialakult vitáról, de úgy tűnik, valahogy elrendezték azt.

(Borítókép: STR/NurPhoto via Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.