Két teleszkóppal is megvizsgálták a legismertebb űrből érkezett jel, a WOW! Forrását

2022 / 11 / 29 / Felkai Ádám
Két teleszkóppal is megvizsgálták a legismertebb űrből érkezett jel, a WOW! Forrását
Az 1977-ben fogott HŰHA!-jel (WOW!) az egyik legalkalmasabb jelölt arra, hogy a forrásában idegen civilizáció nyomára akadjunk.

A HŰHA!-jel (WOW!) egy 1977-ben rövid ideig (egész pontosan 1 perc és 12 másodpercig) fogott rádiójel, amely azóta is az egyik legalkalmasabb jelölt azzal kapcsolatban, hogy akár egy idegen civilizáció is küldhette. A jelet az Ohio State University azóta már lebontott Big Ear teleszkópja fogta be, és annyira különlegesnek tűnt, hogy a kinyomtatott lapra odaírták mellé, hogy WOW! (HŰHA!). Mint arról mi is írtunk, idén Alberto Caballero amatőr csillagász alaposabban megvizsgálta a jel eredési pontjának tartott Nyilas-csillagképet a GAIA adatbázisának a felhasználásával, ahol azonosított egy, a mi Napunkhoz hasonló csillagot. Ahol pedig akad ilyen csillag, ott található lakható zóna is, amelyben talán Földszerű, az általunk ismert életre alkalmas bolygó is előfordulhat.

A híres HŰHA!-jel akár egy lakható bolygóról is eredhet Legalábbis a jel eredési helyeként számon tartott Nyilas csillagképben azonosítottak egy, a mi Napunkhoz nagyon hasonló csillagot. De miért a miénkhez hasonló civilizációt keresünk?

Most a kutatók tehát Caballero felfedezését vitték tovább, és megvizsgálták az általa beazonosított 2MASS 19281982-2640123 jelzésű csillagot. Mint a közlemény írja, a kutatáshoz két teleszkópot – a Green Bank Telescope és az Allen Telescope Array-t (ATA) – is bevetettek, és mindkettővel ugyanaznap figyelték meg az említett csillagrendszert. A Green Bank két félórás perióduson keresztül tanulmányozta a csillagot, míg az Allen hat, egyenként ötperces megfigyelést végzett. Volt olyan időszak is, amikor a megfigyelések egybeestek. Mint azt a kutatók elmondták a Space cikkében, ez volt az első eset, hogy célzottan végeztek kutatást a WOW!-jel után – a mostani vizsgálat egyébként a SETI egyik programjának a részeként, a Breakthrough Listen keretében valósult meg.

Sajnos azonban a kutatók semmilyen jelre nem akadtak, nemhogy olyanra, amely jelentőségében a WOW!-hoz lenne fogható. Ettől független az legalább kiderült, hogy a módszer maga működik, szóval ugyanezen a módon egyéb szóba jöhető csillagrendszereket is érdemes lehet megvizsgálni. Mint azt ugyanis az ATA egyik kutatója elmondta szintén a Space fentebb hivatkozott cikkében, a teleszkóp speciális tulajdonságainak hála (például: nagy látómező, több keresősugár) a jövőben egyszerre akár több potenciális forrás is tanulmányozható lesz.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.