Két teleszkóppal is megvizsgálták a legismertebb űrből érkezett jel, a WOW! Forrását

2022 / 11 / 29 / Felkai Ádám
Két teleszkóppal is megvizsgálták a legismertebb űrből érkezett jel, a WOW! Forrását
Az 1977-ben fogott HŰHA!-jel (WOW!) az egyik legalkalmasabb jelölt arra, hogy a forrásában idegen civilizáció nyomára akadjunk.

A HŰHA!-jel (WOW!) egy 1977-ben rövid ideig (egész pontosan 1 perc és 12 másodpercig) fogott rádiójel, amely azóta is az egyik legalkalmasabb jelölt azzal kapcsolatban, hogy akár egy idegen civilizáció is küldhette. A jelet az Ohio State University azóta már lebontott Big Ear teleszkópja fogta be, és annyira különlegesnek tűnt, hogy a kinyomtatott lapra odaírták mellé, hogy WOW! (HŰHA!). Mint arról mi is írtunk, idén Alberto Caballero amatőr csillagász alaposabban megvizsgálta a jel eredési pontjának tartott Nyilas-csillagképet a GAIA adatbázisának a felhasználásával, ahol azonosított egy, a mi Napunkhoz hasonló csillagot. Ahol pedig akad ilyen csillag, ott található lakható zóna is, amelyben talán Földszerű, az általunk ismert életre alkalmas bolygó is előfordulhat.

A híres HŰHA!-jel akár egy lakható bolygóról is eredhet Legalábbis a jel eredési helyeként számon tartott Nyilas csillagképben azonosítottak egy, a mi Napunkhoz nagyon hasonló csillagot. De miért a miénkhez hasonló civilizációt keresünk?

Most a kutatók tehát Caballero felfedezését vitték tovább, és megvizsgálták az általa beazonosított 2MASS 19281982-2640123 jelzésű csillagot. Mint a közlemény írja, a kutatáshoz két teleszkópot – a Green Bank Telescope és az Allen Telescope Array-t (ATA) – is bevetettek, és mindkettővel ugyanaznap figyelték meg az említett csillagrendszert. A Green Bank két félórás perióduson keresztül tanulmányozta a csillagot, míg az Allen hat, egyenként ötperces megfigyelést végzett. Volt olyan időszak is, amikor a megfigyelések egybeestek. Mint azt a kutatók elmondták a Space cikkében, ez volt az első eset, hogy célzottan végeztek kutatást a WOW!-jel után – a mostani vizsgálat egyébként a SETI egyik programjának a részeként, a Breakthrough Listen keretében valósult meg.

Sajnos azonban a kutatók semmilyen jelre nem akadtak, nemhogy olyanra, amely jelentőségében a WOW!-hoz lenne fogható. Ettől független az legalább kiderült, hogy a módszer maga működik, szóval ugyanezen a módon egyéb szóba jöhető csillagrendszereket is érdemes lehet megvizsgálni. Mint azt ugyanis az ATA egyik kutatója elmondta szintén a Space fentebb hivatkozott cikkében, a teleszkóp speciális tulajdonságainak hála (például: nagy látómező, több keresősugár) a jövőben egyszerre akár több potenciális forrás is tanulmányozható lesz.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.