Kétirányba hajlítható és vérnyomásmérővel felszerelt kijelzőt mutatott be a Samsung

2023 / 05 / 28 / Bobák Áron
Kétirányba hajlítható és vérnyomásmérővel felszerelt kijelzőt mutatott be a Samsung
A koreai cég a hírek szerint július végén mutatja be az új hajlítható kijelzős készülékét, az elmúlt napokban megrendezett Display Weeken viszont már abba is betekintést engedtek, hogy mit tartogathat a távolabbi jövő.

A Samsung Electronics kijelzőket gyártó leányvállalata több újdonságot is bemutatott a Los Angeles-i szakmai kiállításon, amelyek közül az egyik egy feltekerhető kijelző volt. Bár kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonban ez a technológia egyelőre nem jelent meg, ahogy azt a Motorola prototípusánál is láthattuk, koncepciószinten már egészen meggyőző megoldásokat is lehet látni, így nem elképzelhetetlen, hogy a gördíthető kijelzők már a következő években elkezdik leváltani a hajlítható paneleket. A Samsung a Display Weeken egy olyan kijelzőt mutatott be, amelynek hosszúsága 49 valamint 254,4 milliméter között állítható, ami azt jelenti, hogy egy ilyen kijelzővel ellátott készülék a Galaxy Foldhoz hasonlóan hagyományos telefonként és táblagépként is használható lenne. A feltekerhető megoldás nagy előnye ugyanakkor, hogy a kijelző sokkal nagyobb lehet, mint a hajlítható paneleknél, a Full HD felbontású Rollable Flex például 12,9 colos képátlót tesz lehetővé, ami jóval nagyobb, mint a mai hajlítható készülékek kijelzője.

Szintén izgalmas megoldás a Flex In & Out névre keresztelt kijlező, ami a hagyományos, hajlítható OLED-ek funkcionalitását szélesíti ki azzal, hogy mindkét irányba hajlítható.

Nem ennyire futurisztikus, de legalább ugyanolyan hasznos a Samsung Display által bemutatott másik koncepció, a Sensor OLED Display. Ez egy olyan, 7,5 colos, 2160x1768 felbontású kijelzőt takar, ami integrálva tartalmazza mind az ujjlenyomat-olvasót, mind a szívritmust és a vérnyomást mérő szenzort, emellett a felhasználó stressz-szintjét is képes mérni. A panel nagy előnye, hogy a Samsung állítása szerint a kijelzőn bárhol képes érzékelni az ujjlenyomatunkat, így elméletben jóval pontosabban működhet, mint a mai kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasók.

Ennél is érdekesebb talán, hogy a kijelző elméletben a vérnyomást is képes mérni; erre ma még az okosórák közül is csak néhány képes, telefonoknál pedig ilyen funkciót hiába is keresnénk. A The Verge beszámolója szerint a Sensor OLED Display a fény váltakozását érzékeli, amelyet az ujjainkban található vérerek összehúzódása és elernyedése okoz, és ez alapján számolja ki a vérnyomást. A gyártó szerint a technológia a legpontosabban akkor működik, ha mindkét kezünkkel és két ujjal végezzük a mérést, de alapvetően egyetlen ujjal is használható.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a fenti technológiákat mikor láthatjuk viszont kereskedelmi forgalomba szánt termékekben is, de mivel a Samsung Display számos gyártót szolgál ki, még az is elképzelhető, hogy nem egy Samsung készülék lesz az első, amiben ezek a megoldások megjelennek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.