A Motorola megmutatta a telefonok jövőjét

2023 / 03 / 01 / Bobák Áron
A Motorola megmutatta a telefonok jövőjét
A Rizr néven emlegetett telefon prototípus 5 és 6,5 colos képátló között tudja változtatni a képernyő méretét a feltekerhető kijelzőjének köszönhetően. A barcelonai Mobil Világkiállításon mi is kipróbálhattuk, hogy ez hogyan működik a gyakorlatban.

Az elmúlt néhány évben egyre több gyártónál láthatjuk, hogy igyekeznek túllépni az okostelefonok dizájnjának hosszú évek óta nagyjából változatlan keretein, amit alapvetően két elképzelés indokol: az egyik, hogy az okostelefonok és a táblagépek ötvözésével egy sokrétűbben használható készüléket kapunk, a másik pedig, hogy az egyre nagyobb telefonok egyre kevésbé férnek el kényelmesen a nadrágzsebben.

Bár koncepciószinten már számtalan megoldást láthattunk ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére a többszörösen hajlítható kijelzőktől kezdve a feltekerhető (avagy kigördíthető) kijelzőkig, a piacon egyelőre csak a félbehajtható kijelzők terjedtek el, legyen szó akár a Samsung Galaxy Z Fold és Huawei Mate Xs típusú, táblagéppé kinyitható készülékekről, akár a Galaxy Z Flip vagy Oppo Find N2 Flip szerű, összecsukható telefonokról. Ezeknek a termékeknek az egyre növekvő eladásai ugyanakkor tisztán jelzik, hogy az ilyen innovatív technológiákra a felhasználók is nyitottak, így nem is kérdés, hogy előbb-utóbb jönni fognak azok a telefonok is, amik már túllépnek ezen a három-négy éve szinte változatlan megközelítésen.

Hogy ki lesz az első, aki bevállalja az early adopter szerepét, nyilván lehetetlen megjósolni; a TCL például éveken keresztül demózta a különböző hajlítható kijelzős készülékeit anélkül, hogy előálltak volna egy kereskedelmi forgalomba szánt termékkel, miközben a Royole úgy előzte be annak idején a hajlítható kijelzős telefonjával a Samsungot és a Huaweit, hogy a bejelentés pillanatáig gyakorlatilag a létezésükről sem tudott senki. Azt ugyanakkor jó okunk van feltételezni, hogy a kigördíthető kijelzős telefonok piacán a Motorola az elsők között áll majd oda a startvonalhoz, amit legalább két meggyőző érv indokol.

Egyrészt, ők voltak az első olyan gyártó, akik piacra küldtek egy hajlítható kijelzős flip phone-t, vagyis olyan okostelefont, ami feleakkorára hajtható össze. A Razr azóta már a harmadik generációját tapossa, ami azt jelzi, hogy a Motorola nagyon is komolyan számol ezzel a szegmenssel. A másik ok, hogy amíg a gyártók az ilyen technológiákat általában csak videókban, esetleg üvegbúra mögött mutogatják, addig a Motorola nem csak, hogy megmutatta nekünk a telefon prototípusát a barcelonai Mobil Világkiállításon, de egyenesen odanyomták a kezünkbe, hogy mi magunk is kipróbálhassuk, mennyire működik. A hátlapon látható felirat alapján Rizr néven emlegetett, valójában azonban hivatalos névvel nem rendelkező telefon amúgy nem teljesen újdonság, hiszen azt a Motorola már a tavaly októberben megrendezett Lenovo Tech Worldön bemutatta a nagyvilágnak, de ott még valóban csak egy videón volt látható, hogy mire lesz jó a kigördíthető koncepció.

A telefon alapállapotban egy ötcolos, 15:9-es képarányú kijelzővel rendelkezik, amely a bekapcsológomb kétszeri megnyomására elkezd kigördülni, így egy 6,5 colos, 22:9-es képarányú készülék lesz belőle. Ez ugyanaz a képarány, amivel például a Z Flip 4 is rendelkezik kinyitva, de ha ezt nem tudnánk, akkor is nyilvánvaló, hogy a Motorola az ilyen flip phone típusú telefonok következő generációjának szánja majd a Rizrt. A kigördíthető kijelzőnek legalább két nagy előnye van a mai, hajlítható megoldásokhoz képest:

  • míg a mai flip phone-ok összecsukva csak egy kisebb fedlapi kijelzővel rendelkeznek, ami erősen korlátozott funkcionalitással bír, addig a Rizr képernyője feltekerve is tökéletesen használhatónak tűnik,
  • és mivel a kijelző méretét gombnyomással lehet változtatni, így egy kézzel is könnyedén használható, miközben a mostani flip phone-okat leginkább csak két kézzel lehet kinyitni.

A Motorola emellett is igyekezett minél jobban kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket: ha a kameraalkalmazásban átváltunk az előlapi kamerára vagy valaki hív minket, a telefon automatikusan legördíti a kijelzőt, épp csak annyira, hogy láthatóvá váljon a szelfikamera és a hangszóró. Ha pedig a telefont teljesen feltekerjük, akkor a kijelző hátlapon található része egy külön kis képernyőként is használható, ami nem csak always-on displayként funkcionál, de például akkor is jól jön, ha a hátlapi duálkamerával akarunk szelfit készíteni.

Egy ilyen telefonnak nyilván nem sok értelme van, ha az alkalmazások nincsenek megfelelően optimalizálva rá, de a Motorola már ennek a megvalósításán is dolgozik. A demó során láthattuk, hogy a Youtube-videók például automatikusan átméretezik magukat, ha a telefon kijelzője kigördül, és a Gmailt is optimalizálták a hosszúkásabb kijelzőre. Ebből a szempontból mindenképpen jó döntésnek tűnik, hogy a prototípus képaránya pontosan megegyezik a Galaxy Z Flipével, hiszen a már most is több milliós darabszámban eladott készülékre nyilván a fejlesztőknek is jobban megéri optimalizálni az alkalmazásaikat, amiből így a Rizr is profitálhat a későbbiekben.

A készülékkel kapcsolatban természetesen a legnagyobb kérdés, hogy mennyire lesz tartós egy ilyen kijelző. A prototípus POLED (azaz műanyag burkolatú OLED) kijelzőjének az alján volt egy kisebb egyenetlenség, ahol a kijelző nem teljesen feküdt rá a készülékházra, ami a Motorola képviselője szerint a fokozott igénybevételnek tudható be. Mivel nem kereskedelmi forgalomba szánt termékről, hanem egy kifejezetten a technológia tökéletesítéséhez kifejlesztett prototípusról van szó, ezt nehezen lehetne hibaként felróni, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az ilyen problémákat meg kell oldania a gyártónak, mielőtt egy hasonló eszközt boltokba küldhetne. A gördíthető kijelző ráadásul nem csak a folyamatos mozgás miatt lehet sérülékenyebb, de egy ilyen készüléket tokba sem lehet úgy helyezni, mint egy hagyományos telefont. A készülék teteje emiatt teljesen védtelen lesz, ha kigördített állapotban véletlenül leejtjük, míg az aljánál az adhat okot aggodalomra, hogy egy zsebben felejtett kulcs vagy más éles tárgy megkarcolja a műanyag kijelzőt.

Ahogy az bizonyára feltűnt, szinte semmit sem írtunk magának a telefonnak a specifikációjáról, erről ugyanis a Motorola sem árult el semmit. Ennek szintén az az oka, hogy a Motorola egyelőre nem tervezi piacra küldeni a készüléket, így végső soron teljesen mindegy, hogy milyen processzor, mekkora akkumulátor vagy hány megapixeles felbontású kamera van benne. Természetesen emiatt aztán azt sem tudhatjuk, hogy mennyibe kerülne egy ilyen telefon, ha egyszer elkezdenék forgalmazni, de a hajlítható kijelzős telefonok tapasztalatai alapján az nagyjából megsaccolható, hogy jóval többe, mint a hasonló tudású hagyományos okostelefonok.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A Honor olyan telefont hoz a magyar piacra, ami igazi ritkaságnak számít A Honor Magic Vs-hez hasonló, táblagéppé szétnyitható telefont eddig csak a Samsung és a Huawei árult Európában, de a frissen bemutatott Magic 5-széria is komoly kihívója lesz a nagy gyártók csúcskészülékeinek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.