Kiderült, mit keresett olyan sokáig a hazai légtérben az amerikai nukleáris bombázó

2023 / 03 / 17 / Felkai Ádám
Kiderült, mit keresett olyan sokáig a hazai légtérben az amerikai nukleáris bombázó
A nukleáris fegyverek hordozására is képes amerikai B–52H Stratofortress a múlt héten hosszan körözött a hazai légtérben. Most végre kiderült az ok.

Március 9-én, csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett az USA nukleáris töltetek szállítására is képes nehézbombázója, a B–52H Stratofortress. Mint arról a 74nullanulla beszámolt: „A NOBLE41 kódjelü gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár felé, ám itt egy kicsit elidőzött.” A gép Kaposvár környékén ismeretlen okból elidőzött pár órát, majd háromnegyed 6 körül folytatta az útját a célállomását jelentő Spanyolország irányába. A lap kitér arra is, hogy értesülésük szerint az érintett országok közül csak hazánk légterében időzött el ez a gép ilyen hosszan.

A B–52H Stratofortress egy nagy hatótávolságú, nehéz bombázó, amely különféle küldetésekre alkalmas. A bombázó szubszonikus sebességgel akár 15 kilométer magasságban is képes repülni, és horodozhat mind nukleáris, mind pedig hagyományos fegyvereket is. Légi utántöltés nélkül több mint 14162 kilométer a harci hatótávolsága. A B–52H 1961-ben állt szolgálatba, de már többször is korszerűsítették új hajtóművekkel, repüléselektronikával, fegyverrendszerekkel és kommunikációs berendezésekkel. A jelenlegi flotta 76 repülőgépből áll, és a B–52H várhatóan 2050-ig fog szolgálni.

A B–52H legfeljebb 20 légi indítású robotrepülőt (ALCM) képes szállítani. Az ALCM-ek belső és külső pilonokról is indíthatóak. Ezeken kívül azonban a B–52H hagyományos bombákat és rakétákat is szállíthat. A gépet ötfős legénység üzemelteti: pilóta, másodpilóta, radarnavigátor (bombardier), navigátor és elektronikus hadviselés tiszt. A repülőgép önvédelmi fegyverzettel is rendelkezik, amely egy távirányítású M61 Vulcan 20 mm-es ágyúból áll, amely a farokba van szerelve. A B–52H különféle küldetéseket támogat, mint például a stratégiai támadást, a közeli légi támogatást, a légi elzárást és a tengeri műveleteket. A gép kulcsszerepet játszik az Egyesült Államok nukleáris elrettentésében is, az USA nukleáris triádjának egyik fontos oszlopa.

Az kiderült korábban, hogy a Magyar Honvédség tudott a gép érkezéséről, az viszont nem volt ismert, hogy a repülő pontosan miért időzött el ilyen sokáig a hazai légtérben. Ez változott meg most: mint azt ugyanis a honvédelem.hu írja, a gép kiképzési célok miatt tartózkodott hosszabb ideig az ország felett:

“A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával. A kiképzés egyedülálló lehetőséget biztosított a magyar JTAC-ek számára, hogy a NATO-n belüli egységes eljárások alapján gyakorolhassanak az ikonikus típussal nappal és éjszaka.”

Utalást tett a Lockheed a titokban fejlesztett, hiperszonikus vadászgépére az Oscar-átadó kapcsán A Top Gun Maverick Oscar-sikere kapcsán osztott meg az LM különböző képeket a Twitteren – ez alapján ismét felsejlik a gyanú, hogy a filmben látott hiperszonikus vadász talán tényleg fejlesztés alatt áll. Sőt ez a fejlesztés talán már eléggé előrehaladott.

Habár a honvédelem.hu rövid közleményében nem szerepel pontos dátum, a közel két órás időtartam éppen megfelel a márciusi 9-ei eseménynek, vagyis elég biztosan arról az esetről van szó. Ha pedig már szóba kerültek az amerikai katonai repülők, korábban írtunk arról a fentebbi cikkünkben, hogy a Lockheed Martin az új Top Gun film Oscar szereplése kapcsán milyen sejtelmesen utalgat egy fejlesztés alatt álló, hiperszonikus harci repülőre.

(Kép: honvédelem.hu)


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.