Kiderült, mit rejt a Hold titokzatos belseje

2023 / 05 / 06 / Felkai Ádám
Kiderült, mit rejt a Hold titokzatos belseje
Rájöttek például, hogy elképesztően erős mágneses mezője volt egykor a Holdnak – százszor erősebb, mint a Földé. Kérdés, hogy mi történt ezzel.

A Holdra telepített szeizmográfoknak köszönhetően egyre többet tudunk a Föld öreg társának belső szerkezetéről. A szeizmográfok ugyanis mérik a holdrengéseket, amelyek segítségével csak úgy, mint a Földön (vagy a Marson) következtetéseket lehet levonni az égitest belső struktúrájáról.

Kezdjük érteni, mi okozta a Mars katasztrófáját – először nyílt rálátása az emberiségnek a Mars belsejére Nem volt könnyű kifürkészni a vörös bolygó belsejét, de egy marsrengés és egy meteorbecsapódás segített – az eredmény némileg meglepő: a Földdel ellentétben a Mars belseje folyékony és valószínűleg elég büdös. Azt is kezdjük érteni, hogy miért vesztette el olyan könnyen a vörös bolygó a védelmező mágneses mezőjét.

Az elmúlt két évtized alatt annyi már kiderült, hogy a Hold folyékony belső maggal rendelkezik – egy új kutatás azonban, amelyről az IFLScience számolt be, igen meglepő eredményre jutott: a folyékony magon belül ugyanis található egy szilárd mag is, épp úgy mint a Föld esetében is. Az Apollo-küldetések adatai alapján a Hold mind belső maggal, mind anélkül elképzelhető volt, a kutatók most ezért olyan modelleket vizsgáltak, amelyek képesek reprodukálni a Hold fizikai tulajdonságait a tömege alapján, vagyis a forgását, és hogy miként deformálják az árapály erők. Ezen modellezés alapján pedig a végkövetkeztetés, hogy valóban létezik a Holdnak belső magja, ami a becslések szerint körülbelül 500 kilométer átmérőjű, ráadásul a sűrűsége kisebb, mint a Földé.

A kutatók rájöttek arra is, hogy Hold köpenyéből, tehát a vékony kéreg és a külső mag közötti vastag középső rétegből származó anyag elég sokat mozgott. Egyes elemek, köztük a vasban gazdag anyagok, a mag-köpeny határától egészen a felszínig emelkedhettek, és vulkanikus kőzetekben kötöttek ki, amelyek ma a holdkérget alkotják. Ugyanakkor a kéregnek a többinél sűrűbb részei átsüllyedtek a köpenyen egészen a holdmagig.

A kutatók azt is feltételezik, hogy egykor bivaly erős mágneses tere volt Holdnak – körülbelül 100-szor erősebb, mint ami jelenleg van a Földnek. Ezt a mágneses teret pedig a Hold magja produkálta. Mivel ez a mágneses ma már szinte nem létezik, így erősen kérdéses, hogy mi történhetett vele: ahogy többet megtudunk arról, miként fest jelenleg a Hold belseje, úgy többet megtudhatunk erről is. Illetve kiderülhet az is, hogy miként formálódott ez az égitest évmilliárdokkal ezelőtt.

(Kép: Géoazur/Nicolas Sarter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.