Kifejlesztették a világ első kontaktlencséjét, amivel zoomolhatunk és fotózhatunk is - állítja egy brit webáruház

2020 / 11 / 30 / Bobák Áron
Kifejlesztették a világ első kontaktlencséjét, amivel zoomolhatunk és fotózhatunk is - állítja egy brit webáruház
A nagy technológiai vállalatok legalább 2014 óta igyekeznek kifejleszteni olyan kontaktlencsét, ami az okosszemüvegekhez hasonlóan csatlakozik a telefonunkhoz, képes képeket megjeleníteni az ember szeme előtt, lehet vele fotózni, és más hasznos funkciókkal is rendelkezik. Korábban már a Sony, a Samsung és a Google is benyújtott ilyen technológiával kapcsolatos szabadalmakat, most viszont egy brit webáruház azt állítja, hogy mindenkit beelőztek ebben a versenyben.

2018 októberében egy tök ismeretlen cég, a Royole egyszer csak bejelentette, hogy elkészítették a világ első kereskedelmi forgalomban is kapható hajlítható kijelzős telefonját. Elég nehéz volt elhinni, amit a semmiből jött cég állított, hiszen akkoriban éppen mindenki azt tippelgette, hogy a világ legnagyobb telefongyártói, a Samsung és a Huawei közül melyiknek sikerül először piacra lépnie egy működő hajlítható telefonnal. A Royole készülékét viszont néhány hét múlva már a boltok polcain lehetett látni, és bár technikailag nem vette fel a versenyt a valamivel később bemutatott Galaxy Folddal és Mate X-szel, azt mindenkinek be kellett látnia, hogy a mai világban már simán megtörténhet, hogy egy nevenincs startup beelőzi a hatalmas fejlesztési pénzekből gazdálkodó mamutokat.

Nagyjából ez az egyetlen logikus érv, amit fel tudnánk hozni amellett, hogy miért érdemes elhinni, amit a Lenstore.co.uk állít, hiszen a kontaktlencsékre szakosodott brit webáruház nemrég bejelentette, hogy kifejlesztették az első okoskontaktlencsét, amit jövőre már piacra is dobnak. Nagyon lelkesedni egyelőre nem érdemes, hiszen ha megnézzük, hogy mit ígér a Lenstore, akkor minimum hihetetlen, hogy ezt képesek lennének jövőre megvalósítani. Az iLens néven hirdetett kontaktlencsében a Lenstore állítása szerint a következők vannak:

  • egy komplett Bluetooth-egység
  • kamera
  • fényérzékelő
  • valamilyen akkumulátor
  • és egy kevert valóság kijelző

A Bluetooth-egység ahhoz kell, hogy a lencse képes legyen csatlakozni a telefonunkhoz, így a számítási feladatokat a mobil végzi, valamint ennek segítségével képes a lencse különböző képeket megjeleníteni a kijelzőjén. A kamera a gyártó szerint 60x-os digitális zoomra képes, a fényérzékelő az éjszakai látást teszi lehetővé, míg az akkumulátor nyilván a működéséhez kell. Ez utóbbi a Lenstore szerint vezeték nélkül tölthető, miközben a kontaktlencse a lencsetisztító folyadékban tisztul. Ha ez nem lenne elég, akkor a Lenstore szerint az iLens képes lesz arra is, hogy szóljon, ha túl sok ideje nézzük a monitort, mérje a levegőminőséget, ráadásul még a színe is változtatható.

Egy magyar cég olyan virtuális valóságot alkot, amilyet eddig csak sci-fikben láttunk A Hybriről egyszerre juthat eszünkbe a Black Mirror, a Szárnyas fejvadász 2049 vagy A nő.

Hol tartunk most ezekkel a technológiákkal?

Amit biztosan tudunk, hogy két egészségügyi technológiai vállalat, a Mojo Vision és az Innovega valóban próbálkozik ehhez hasonló kontaktlencsék fejlesztésével, utóbbi cég képviselője pedig nemrég úgy nyilatkozott a Business Insidernek, hogy akár 2021 végén piacra léphetnek az iOptik névre keresztelt termékükkel. Bár közelebbi információkat nem árultak el róla, de valószínűtlen, hogy a kifejezetten orvosi felhasználásra szánt eszközben 60x-os zoommal ellátott kamera lenne. Ráadásul a Lenstore a honlapján sehol sem említi, hogy kapcsolatban állnának bármelyik céggel, az iLenst látszólag a saját fejlesztésükként reklámozzák.

Egy ilyen kontaktlencse létrehozása pedig jelenleg lehetetlennek tűnik, a fent felsorolt alkotóelemek, kezdve a Bluetooth-egységgel és bezárva a kamerával, egyszerűen nem férnek el egy kontaktlencsében.


A világ legkisebb Bluetooth-modulja önmagában is majdnem akkora, mint egy kontaktlencse (Fotó: LG Innotek)

A világ legkisebb kamerája, a NanEye 2C mindössze 1x1x1 milliméter, viszont kifejezetten orvosi felhasználásra fejlesztették. A képfelbontása 250x250 pixel, zoomolni pedig egyáltalán nem lehet vele (Fotó: NanEye)

Akkumulátorból ma már létezik ennél is kisebb, viszont nem igazán alkalmas arra, hogy egy képalkotásra és képek megjelenítésére is alkalmas eszközt működtessen 48 órán keresztül, ahogy azt a Lenstore ígéri (Fotó: University of Illinois)

Persze az is biztos, hogy egyszer majd eljön az idő, amikor ezeket a kihívásokat valakinek sikerül megoldania (például a Mojo Visionnek vagy az Innovegának), de hogy ez éppen egy kontaktlencse-webáruház legyen, az eléggé esélytelen. A Lenstore lesz a következő Royole? Nem valószínű, de ha mégis, az nem csak az év, de talán az évtized legnagyobb technológiai szenzációja lenne.

(Borítókép: Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Életre kel a Gattaca, jöhetnek a genetikailag tökéletes emberek - ígéri egy amerikai cég A Genomic Prediction szerint már a megtermékenyítés előtt meg tudják mondani, ha a születendő gyerek túl alacsony vagy buta lenne.

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.

Mi az a nosztalgista és mivel foglalkozik a kiborg pszichológus? Íme a jövő munkahelyei, amikről még nem is hallottál Egy tanulmány szerint a mai gyerekek 65%-a olyan munkakörben fog dolgozni, ami ma még nem is létezik. De mik lesznek ezek egyáltalán, és miért nem kell attól félnünk, hogy a robotok elveszik a megélhetésünket?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.