Így muzsikál az első igazán használható hajlítható kijelzős telefon

2020 / 08 / 05 / Bobák Áron
Így muzsikál az első igazán használható hajlítható kijelzős telefon
A Mate Xs okostelefonként és táblagépként is kiválóan használható, de hogy lehet a Huaweinek 70 millió dolláros vesztesége egy olyan telefonon, ami egymillió forintba kerül, és a hírek szerint azonnal elkapkodták?  

Kevesebb, mint két éve, hogy az addig senki által sem ismert Royole a semmiből érkezve bemutatta az első kereskedelmi forgalomban is kapható hajlítható telefont, a Flexpait. A technológiai szempontból kétségkívül izgalmas, a gyakorlatban viszont meglehetősen kezdetleges készüléket aztán gyorsan követték a nagy gyártók telefonjai is, a Samsung a Folddal, a Huawei pedig a Mate X-szel szállt be a piacra, aminek idén tavasszal már a második generációját mutatták be Mate Xs néven.

Az első lépés kétség kívül a kínai gyártónak jött ki jobban, hiszen amíg a Foldot hagyományos okostelefonként csak korlátozottan lehetett használni a nagyon kicsi előlapi kijelző miatt, a Mate Xs pontosan olyan, amilyennek egy hajlítható telefont elképzelnénk: a kijelző összehajtott állapotban 6,6 colos, amit alul és felül csak egy egészen vékony keret szegélyez, 2480x1148 pixeles felbontásával pedig pixelsűrűségben is hozza egy mai csúcskategóriás okostelefon szintjét. Kinyitva egy 8 colos, 2480x2200 pixeles felbontású táblagépet kapunk, emellett összehajtva a telefon másik oldalán is van egy kijelző, ami 6,38 colos és 2480x892 pixeles felbontású, de ezt a gyakorlatban ritkán fogjuk teljes egészében használni.

A Huawei alapvetően más filozófiát követett a telefon kialakításánál, mint a Samsung, hiszen míg a Foldban két külön kijelzőt találunk,

a Mate Xs-nél ugyanazt a kijelzőt használhatjuk összecsukva és kinyitva is.

Ez nem kis vakmerőség volt a kínai gyártó részéről, hiszen a Samsungnak éppen a kijelző hibája miatt kellett hónapokkal elhalasztania a Fold piacra kerülését, a Mate Xs esetében pedig a képernyő még annyira sincs védve, mint a Foldnál. Bár a telefonhoz jár egy úgynevezett "tok", de ez valójában csak a készülék széleit védi, egy esetleges leejtésnél nem sok hasznát vesszük.

Minden azon múlik, mennyire lesz tartós a kijelző

A Huawei mindent megtett, hogy a Mate Xs ennek ellenére is tartós legyen: a telefonban egy Falcon Wing zsanér van, ami elméletben lehetetlenné teszi, hogy por jusson be a készülékbe, és a használat során is elég masszívnak tűnt. A kijelzőt egy beépített kijelzővédő óvja, ami alatt dupla poliamid réteget találunk, és csak ezután jön maga a P-OLED (Plastic OLED) panel, ami anyagának köszönhetően valamivel jobban ellenáll az ütéseknek, mint az üveg. A tesztkészülék hátulján, vagyis olyan részen, amit normál esetben nem használunk, ugyan találtunk néhány pixelhibát, de nem tudjuk, hogy ennek van-e bármi köze a kijelző megbízhatóságához, hiszen a telefon előttünk több másik szerkesztőségben is járt.

A kijelző egyértelműen a hajlítható-telefonok achilles-sarka, amin nagyjából az egész technológia sikere áll vagy bukik, de úgy tűnik, hogy ezen a téren a Huawei elég jó munkát végzett. Eddig legalábbis nem érkeztek hírek tömegesen tönkremenő Mate Xs-ekről, pedig a telefon az elődjével együtt már csaknem egy éve piacon van.

A strapabiztos kialakítás ellenére a Mate Xs kijelzője kifejezetten jó összbenyomást kelt, a színek vibrálóak, a fényerő még napsütésben is elégséges, és a betekintési szögei is rendben vannak, a szélein legörbülő kijelző miatt pedig összecsukva valamivel látványosabb is, mint egy hagyományos okostelefon. A készülék egyébként méretre nagyjából megegyezik egy mai csúcskategóriás telefonnal, a vastagsága miatt viszont nagyjából olyan érzés használni, mintha két okostelefont egymáshoz szigszalagoznánk. A Mate Xs ettől függetlenül egy kifejezetten kényelmesen használható készülék, a dizájn átgondoltságára jellemző, hogy a kameramodult úgy építették be a telefonba, hogy az a készüléket kinyitva egy markolatot képezzen, biztos fogást biztosítva.

A hajlítható kijelzők apróbb hibái azért a Mate Xs-nél is megjelennek, a kinyitott kijelző közepén például valamennyire látható a hajlítás és a csaknem 1:1-es képaránynak is megvannak a maga gyengeségei, videók esetében például alul és felül egy elég széles fekete sávot kapunk. A tabletként használt Mate Xs-en egyszerre két alkalmazást jeleníthetünk meg a képernyő két oldalán, emellett megnyithatunk lebegő ablakokat is, amelyek kisebb mérteben jelennek meg a kijelző tetszőleges részén. A szoftveres megoldásokkal a Huawei viszont nem foglalkozott annyit, mint a Samsung, a billentyűzetet például nem lehet két részre osztani, és pontosan gépelni is elég nehézkes rajta.

A legjobb előlapi kamera ever?

A Mate Xs szoftveresen és teljesítményben is szinte azonos a tavasszal bemutatott P40 Próval, a különbség csupán annyi, hogy az 5G-képes Kirin 990 proci és a 8 GB RAM mellett itt 512 GB tárhelyet találunk. Az akkumulátora 4500 mAh-os, ami ugyan óvatos használat mellett elég egy napra, de a mi tapasztalatunk az volt, hogy a telefon még összehajtva is gyorsabban merül, mint a legtöbb készülék, így különösebb erőlködés nélkül is előfordulhat, hogy a nap végén már tölteni kell. Ez legalább meglehetősen gyorsan megy, hiszen a Mate Xs 55 wattos gyorstöltővel érkezik, amivel nagyjából egy óra alatt fel tudjuk tölteni az akksit.

A készülék a kamerarendszerben is közelít a mai csúcskészülékekhez, bár ebben azért van egy kis lemaradása a P40 Próhoz képest. Az Xs-ben egy 40 megapixeles főkamerát találunk, emellett van benne egy 16 megapixeles nagy látószögű lencse, egy 8 megapixeles telefotó lencse 3x-os optikai, 5x-ös hibrid és 30x-os digitális zoommal, valamint egy ToF 3D mélységérzékelő szenzor. Videókat 4K-ban készíthetünk 30 fps sebességgel, a képstabilizátor pedig egészen parádésan kezeli még a nagyobb bemozdulásokat is.

A Mate Xs igazi ereje kamera terén az előlapi kamerában rejlik, amit egyszerűen kihagytak a készülékből. Az előlapi kamera gombjára nyomva ehelyett a hátlapi kijelző aktiválódik, így szelfiket is a telefon négylencsés kamerarendszerével készíthetünk.

Talán mondanunk sem kell, hogy ehhez hasonló minőségű előlapi kamerával más telefonokban nemigen találkozhatunk.

Android van, de Google szolgáltatások nincsenek

A Huawei újabb telefonjaihoz hasonlóan a Mate Xs sem indul könnyű helyzetből, hiszen az amerikai kereskedelmi minisztérium által tavaly életbe léptetett embargó miatt a Google szolgáltatások (Google Mobile Services) nem elérhetők a telefonon. Ez azt jelenti, hogy nincs rajta sem Chrome, sem Gmail, sem Google Play, sem pedig azok az alkalmazások, amelyek csak a Google szolgáltatásaival hajlandóak működni. A telefonon ehelyett a Huawei saját, HMS (Huawei Mobile Services) névre keresztelt ökoszisztémáját találjuk, amit egy korábbi cikkünkben már részletesen kielemeztünk. Ennek alapvetően három hátránya van:

  • a legtöbb alkalmazást valamilyen más, kevésbé megbízható forrásból kell telepítenünk,
  • vannak olyan alkalmazások (pl. Google Maps), aminek csak a böngészőben elérhető verzióját fogjuk tudni használni,
  • emellett pedig van néhány olyan alkalmazás is, amit egyáltalán nem tudunk majd használni, mint például a BKK Futár vagy az Airtable nevű adatbázisszoftver.

Ahogy korábban írtuk, a GMS hiánya nem teszi használhatatlanná a telefont, de néha elég komoly kellemetlenségeket okoz. Ez a későbbiekben változhat, hiszen a Huawei tavaly ősz óta minden erejével azon van, hogy meggyőzze a fejlesztőket, hogy portolják át a HMS-re is az alkalmazásaikat, de egyelőre még fájóan sok a hiányzó név.

Millió dolláros veszteség néhány hónap alatt

A Mate Xs tehát kicsit olyan, mint Mózes, ami ugyan megmutatja az utat a hajlítható telefonoknak, ő maga viszont nem léphet be az ígéret földjére. Ez nem csak a Google szolgáltatások hiánya és a hagyományos telefonokhoz képest elég vaskos mérete miatt van így, hanem az elképesztően magas ára miatt is.

A telefon Magyarországon kereken egymillió forintért kapható,

ami még akkor is rendkívül magas árnak számít, ha úgy nézzük, hogy itt egy okostelefont és egy táblagépet kapunk egyben. A Huaweinek persze nem sok választási lehetősége van, hiszen a Mate Xs-en még így is nagyon komoly pénzeket veszítenek. Richard Yu, a cég fogyasztói üzletágának igazgatója áprilisban elárulta, hogy a készüléken mintegy 60-70 millió dolláros veszteségük volt, ez pedig szerinte addig nem is nagyon fog változni, amíg a technológia ára nem konszolidálódik. Igaz, Yu szerint erre akár két éven belül sor kerülhet, és a hajlítható telefonok hamarosan nem lesznek drágábbak, mint egy hagyományos okotelefon.

Arról egyébként alapvetően elég keveset tudunk, hogy a Mate Xs mennyire sikeres, de ez általában elmondható nagyjából minden eddig bemutatott hajlítható telefonról: a gyártóktól kiszivárgó részinformációk alapján nehéz objektív képet alkotni, konkrét eladási adatokat viszont egyik cég sem közölt eddig. A Mate Xs-ről például annyit lehet tudni, hogy az előrendelés során percek alatt lefoglalták az összes telefont (de hogy mennyit, az már nem derült ki), a Z Flipről utoljára azt hallhattuk, hogy márciusban 230 ezer darabot értékesítettek belőle, a Mate X-ről pedig korábban úgy nyilatkozott a Huawei, hogy havonta százezer darab talál gazdára, de az nem derült ki, hogy összesen hány darabot adtak el. Így aztán azt is nehéz megmondani, mennyire pontosak azok az előrejelzések, amelyek szerint a hajlítható telefonok piaca néhány év alatt megsokszorozódhat, és 2022-ben már ötvenmillió ilyen típusú telefont fognak értékesíteni évente. Az biztos, hogy a Mate Xs-hez hasonló telefonok nélkül ez nem történhetne meg, de az is biztos, hogy ehhez jóval konszolidáltabb árakra lesz szükség.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.