Kihirdették a 2020. évi irodalmi Nobel-díj nyertesét, aki magyar származású

2020 / 10 / 10 / Justin Viktor
Kihirdették a 2020. évi irodalmi Nobel-díj nyertesét, aki magyar származású
A díjat 2020-ban Louise Glück amerikai költőnek ítélték oda félreismerhetetlen költői hangvételéért, amely szigorú szépséggel teszi egyetemessé az egyéni létet. Louise Glück az amerikai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb költője.

Kivándorolt magyar ősök

Louise Glück amerikai költő, aki 1943 április 22-én, első gyermekként született New York-ban, apja Daniel Glück üzletember, anyja Beatrice Glück háztartásbeli volt. Anyai ágon egykor Oroszországból az Egyesült Államokba vándorolt zsidó családból származik, apja nagyszülei emigráns magyar zsidók voltak, ma a Massachusetts állambeli Cambridge-ben él. Az írás mellett angol nyelvet tanít a New Havenben található Yale Egyetemen, Connecticut államban.

Első kötete Firstborn (Elsőszülött) címmel 1968-ban jelent meg, és hamarosan az amerikai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb költőjeként ismerték el. Számos rangos díjban részesült, köztük a Pulitzer-díjban 1993-ban, a Nemzeti Könyvdíjban 2014-ben, a Nemzeti Bölcsészeti Medálban, a Nemzeti Könyvkritikusok Díjában és a Bollington Díjban. 2003 és 2004 között a Nemzet Költője volt az Egyesült Államokban.

Egy tucat verseskötet

Louise Glück eddig összesen tizenkét versgyűjteményt és néhány vegyes, esszéket és verseket tartalmazó könyvet jegyez. Munkáit a tiszta fogalmazásra való törekvés jellemzi, a gyermekkor és a családi élet, a szoros kapcsolat a szülőkkel és a testvérekkel mind olyan tematika, melyek központi szerepet játszanak egyéni hangjának kialakításában.

“Verseiben az “én” kíméletlenül keresi, hogy mi maradt meg egykori álmaiból és téveszmeiből, és páratlan elszántsággal veszi fel a harcot az “én” illúzióival. Annak ellenére, hogy Glück soha nem tagadta az önéletrajzi háttér jelentőségét, nem lehet rá egyszerűen önéletrajzi költőként tekinteni."

"Glück az egyetemeset keresi, és ebbéli igyekezetében ihletet merít a mítoszokból és klasszikus motívumokból, amelyek legtöbb művében jelen vannak”  -írja munkásságáról a Nobel-díj bizottsága.

Művei angolul

 • Firstborn. – New York : New American Library, 1968
 • The House on Marshland. – New York : Ecco Press, 1975
 • The Garden. – New York : Antaeus Editions, 1976
 • Descending Figure. – New York : Ecco Press, 1980
 • The Triumph of Achilles. – New York : Ecco Press, 1985
 • Ararat. – New York : Ecco Press, 1990
 • The Wild Iris. – Hopewell, N.J. : Ecco Press, 1992
 • Proofs and Theories : Essays on Poetry. – Hopewell, N.J. : Ecco Press, 1994
 • The First Four Books of Poems. – Hopewell, N.J. : Ecco Press, 1995
 • Meadowlands. – Hopewell, N.J. : Ecco Press, 1996
 • Vita Nova. – Hopewell, N.J. : Ecco Press, 1999
 • The Seven Ages. – New York : Ecco Press, 2001
 • October. – Louisville, Ky : Sarabande Books, 2004
 • Averno. – New York : Farrar, Straus and Giroux, 2006
 • A Village Life. – New York : Farrar, Straus and Giroux, 2009
 • Poems 1962–2012. – New York : Farrar, Straus and Giroux, 2012
 • Faithful and Virtuous Night. – New York : Farrar, Straus and Giroux, 2014
 • American Originality : Essays on Poetry. – New York : Farrar, Straus and Giroux, 2017

(Forrás: BBC Kép: Wikipédia)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.