Kihirdették az egymilliárd forintos budapesti közösségi költségvetés 15 győztes ötletét

2021 / 08 / 24 / Justin Viktor
Kihirdették az egymilliárd forintos budapesti közösségi költségvetés 15 győztes ötletét
A történet még tavaly októberben kezdődött, mikor a Fővárosi Önkormányzat meghirdette Budapest első részvételi költségvetését, melyben 1 milliárd forintot ajánlottak fel a budapesti lakosok ötleteinek megvalósítására.

700 ötlet

A felhívásra majdnem 700 ötlet érkezett, melyekből a Budapest lakosságára nézve reprezentatív állampolgári tanács döntötte el, hogy mely ötletek jussanak be a végső szavazásba. 53 ilyen ötletet találtak, melyekre július 31-ig lehetett szavazni. 

Az ötlet Párizsból származott, ahol a közösségi költségvetés az első "pilot" év után növekvő számú lakost ért el és vont be az ötletelésbe. A másfél hónapig tartó nyilvános szavazáson 13 224 fő vett részt, akik összesen majdnem 22 000 szavazatot adtak le, és minden kategóriából egy ötletre szavazhattak. Most az is kiderült, hogy melyik az a 15 elképzelés, melyeket meg is valósítanak a fővárosban. 

A kiírásban három nevezési kategóriát határoztak meg, ezek sorrendben:

  • a Zöld Budapest, melyre a főváros zöldfelületeinek bővítését, fejlesztését, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, a környezeti fenntarthatóságot szélesebb értelmezés szerint támogató ötleteket vártak, 250 millió forint fejlesztési keretösszeggel,
  • a Gondoskodó Budapest, melyben a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatokat fogadtak be, szintén 250 millió forint fejlesztési keretösszeggel, 
  • valamint az Egész Budapest névre hallgató kategória voltak, az egész fővárost (de legalább 3 kerület lakosságát) érintő ötletek számára, 500 millió Forint fejlesztési keretösszeggel.

Az ötletbörze elbírálásánál a városvezetés szakmai szűrést végzett, kivették a megvalósíthatatlan ötleteket, például amelyek állami területet érintenek, és azokat, melyek nem estek egybe a városvezetés stratégiai céljaival. A folyamat részleteinek leírása megtalálható a részvételi költségvetés honlapján, vagy ide kattintva is elérhető.

A kiválasztott ötleteket a városvezetés egyeztette a beküldőkkel, hogy reális összegű költségvetéseket tudjanak melléjük rendelni, melynek során az 1 milliárd forintos keretösszegből végül 6-250 millió forint jutott egy-egy ötletre. 

A Zöld Budapest kategória nyertesei:

24 ötlet jutott döntőbe, és 5 nyert összesen 250 millió forintot, mindegyikre 50 millió forint jut majd.

Városi erdők

A Főkert 110 000 - 2 000 000 forintért ültet egy fát, a helyszíntől függően. Az ötlet szerint 50 millióból összesen 330 előnevelt, iskolázott parkfát ültetnek majd afásítatlan, rozsdaövezeti telkeken, a fák első 3 életévének gondozási költségeit is fedezve az összegből. Az ötlet a Radó Dezső tervnél találkozott a főváros meglévő budapesti zöldfejlesztésekről szóló elképzeléseivel. A Radó Dezső terv szerint minden budapestinek egy négyzetméter új zöldfelületet teremtenének, ami több, mint két Margitszigetnyi új zöldterületet (parkterületet) jelentene.

Kerékpártámaszok

A növekvő fővárosi kerékpáros forgalom okán a biciklik biztonságos, kulturált tárolását célzó beruházásban forgalmas csomópontoknál, boltok, közintézmények előtt helyeznek majd el kerékpártámaszokat.

Több ivókút

A kategória bronzérmeséből kevés van Budapesten, a pénzből körülbelül 25 új ivókút létesítését képesek megoldani a szervezők.

Új közösségi funkciók a Szent István parkban

A XIII. kerületi Szent István park Pozsonyi út és a Hollán Ernő utca közötti részének zöldfelületei el vannak zárva a látogatóktól. Az ötlet szerint a körülbelül tíz éve elzárt területeket megnyitják majd, és a parkban található felújítandó kosárpályát is rendbehozzák.

Zöldebb Mester utca

A Mester utca átalakításával zöld, gyalogosbarát utcát hoznának létre, összhangban a meglévő Otthon Budapesten programmal. A projekt során az utca platánfáinak juthatna több és jobb élettér, növelve a zöldfelület arányát az utcában. Az ötlet része a lakókkal való kommunikáció, a forgalomcsillapítás és a zöldítés hatásainak bemutatása, bevonva őket a létrehozott új zöldfelületek gondozásába, a vendéglátóhelyek, üzletek bevonásával párhuzamosan.

A Gondoskodó Budapest kategória nyertesei:

13 ötlet jutott a döntőbe, és 8 nyert pénzt. A közel 700 beérkezett ötlet java ebben a kategóriában valósulhat meg, ahol a kategória 250 millió forintos keretösszege nem egyenletesen oszlik el a nyertesek között.

Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalanoknak

Az összesített aranyérmes közel 4000 szavazattal, mely szerint a főváros által felújított üresen álló lakásokat bérbe adják majd (nem piaci áron) korábban hajléktalanul élőknek. Ez szintén létező stratégiába illeszkedik, hiszen 2020 decemberében már 25, korábban hajléktalan budapesti költözhetett be 15 felújított fővárosi bérlakásba. A projekt 50 millió forintot nyert.

Közvécék

Budapesten a rendszerváltás óta folyamatosan a szükségesnél kevesebb a működő, megfelelő minőségű közvécé, bár a Csatornázási Művek több tucat illemhelyet felújított az elmúlt évtizedben. A projektre fordítható 50 millió forintból két új illemhely épül majd, az ígéret szerint az eddigieknél magasabb színvonalon.

Állatterápiás programok idősotthonokban

A dolgot nem kell különösebben magyarázni, az állatterápiák sikereiről szóló tanulmányik könyvtárakat töltenek meg, és Magyarországon is jó tapasztalatok vannak azokról az idősotthoni állatterápiás programokról, melyekbe gyerekeket is bevontak. Az elnyert 25 millió forintból megvalósuló programokban a közlemény szerint "remélhetőleg óvodák is részt vesznek majd".

Közösségi tér mozgássérülteknek és épeknek

Az ötlet leírásában szereplő meghatározásban: "egy bárki által, bármikor használható nyilvános, forgalmas, nem eldugott hely" szerepel, ami „nem közparkokból vesz el zöld területet, hanem a betondzsungelben teremt új közösségi teret, funkciót adva az elhanyagolt területeknek”. A tér különböző életkorú, mozgássérült, autista, demenciás, vagy ép budapestiek közös sportolására, pihenésére jelenthet majd terepet. A megítélt 50 millió forintból minimum 300 négyzetméteres közösségi teret hoznak létre a közöltek szerint: "többek között elkülönülő, különböző hangulatú pontokkal, pétanque pályával".

Ülőfelületek a Duna-parti rézsűn

Az ötletgazda szerint: "a budapesti rakpartokkal ellentétben a rézsűs partokon nehéz a lejutás és a leülés, és az ott tartózkodás." Az ötlet a rézsűs partszakaszokat teszi jobban megközelíthetővé és barátságosabbá. A Rakpart megújítása, a Pünkösdfürdői parkfejlesztés, vagy a Római-part hosszú távú tervezése mind fővárosi stratégia, az ötlet ezekhez illeszkedik, közelebb juttatva a budapestieket a Dunához, kisebb, kreatív beavatkozásként segítheti az előbbieket. Példaként említették a Szent Gellért tér alatt, a Gellért fürdő kifolyója mellett évek óta szaporodó különböző betonelemeket, melyeket lépcsőként, ülőfelületként, vagy asztalként is lehet használni, és a közlemény szerint "ez a néhány  betonelem barátságosabbá teheti a rakpartokat." Az új ülőfelületekre 15 millió forint jutott.

Ingyenes sportolási lehetőség

Ennek megvalósítása során "előzetes regisztrációval, sportoktatók és egyetemi hallgatók, valamint önkéntesek bevonásával ingyenes sportolási lehetőséget fognak biztosítani a budapestieknek", 6 millió forint felhasználásával.

Gyalogosátkelő az Astoriánál

Az Astoria, és a Rákóczi út kereszteződése zajos, a rossz levegőjű és veszélyes közlekedési csomópont, melyet ez az ötlet "biztonságossá és akadálymentessé tenne a gyalogosok számára" (elnyert összegmegjelölés nélkül)

Legális graffitifal

Ez az ötlet kapta a legkevesebb pénzt, 5 millió forintól építenek majd leglális graffitifalat, hogy a fiatal graffitiművészek ne rongáljanak, viszont legálisan alkothassanak a street art egyik művészeti ágában.

Egész Budapest

Ide két ötlet jutott be nem tudni hány közül, melyek az 500 millió forintból egyenlő arányban részesültek. 

Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ

Az első hazai Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ közösséget és támogatást kíván nyújtani a résztvevőknek és segítheti az autista emberek megismerését, új kulturális programokkal jelentkezve Budapesten. A projektre 250 millió forint jutott.

„Budapest Peremén” rehabilitációs otthon

Az otthon a krízishelyzetbe kerülhet embereknek nyílhat meg, akik elvesztették a lakásukat, szenvedélybetegség rabjai vagy gyökerek és kapcsolatok nélkül kerülnek ki 18 évesen az állami gondozóintézményekből. A rehabilitációs otthont civilek aktív bevonásával tervezik létrehozni, és biztonságos környezetet teremthet az említett csoportok számára.

Lesz jövőre is

A részvételi költségvetés ötlete a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonásának elképzelése mellett született meg, és került be a városvezetés programjába. A városlakók így közvetlenebb beleszólást kaphatnak a döntésekbe, elmondhatják a véleményüket. A Főpolgármesteri Hivatal elkülönített költségvetési forrás felhasználásával tervezi a jövőben is a program folytatását.

(Forrás: Fővárosi Önkormányzat, Azénbudapestem Kép: Fővárosi Önkormányzat, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Tokió lett a világ leginnovatívabb városa, Budapest is az ötszázas listán A győzelmet főképp a technológia intenzív alkalmazásnak, a digitális képességeknek és a járvány ideje alatt mutatott teljesítménynek köszönhetik. A globális 100-as lista számos további érdekességet is tartogatott.

Szombaton itt az I bike Budapest bringás felvonulás A koronavírus járvány okozta hosszú kényszerszünet után újra itt az I bike Budapest bringás felvonulás, szombaton Budapest végre egy napra újra bringás várossá válhat.

Zöldebb, kékebb, élhetőbb és fenntarthatóbb Budapestet hozhat a Radó Dezső terv Elfogadták Budapest zöld infrastruktúrájára vonatkozó fejlesztési koncepciót, a Radó Dezső tervet. A terv a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva, 59 megvalósításra váró projekttel, 130-150 milliárd forintnyi értékben.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.