Kijózanító hírek: az alkohol a várandósság minden szakaszában árthat a babának

2020 / 02 / 01 / Felkai Ádám
Kijózanító hírek: az alkohol a várandósság minden szakaszában árthat a babának
Azt eddig is sejtették, hogy a várandósság időszakában az alkohol nem válik a születendő gyerek hasznára, hiszen ez többféle problémát okozhat a számukra a tanulási zavartól kezdve egészen a szív-, tüdő-problémákig.

Eddig viszont a legtöbb kísérlet a témában megfigyeléses volt, vagyis a tudósok különböző csoportok után követését összegezték a tanulmányokban. Ezek a tanulmányok viszont nem alkalmasak a direkt ok-okozati kapcsolatok felállítására. Ráadásul rengeteg nyitott kérdés is maradt például az alacsonyabb alkoholtartalmú italokkal kapcsolatban elsősorban a várandósság későbbi időszakában.

A most publikált tanulmány azonban a nők alkoholfogyasztásával kapcsolatos randomizált klinikai tesztekre koncentrált, valamint sok más olyan tanulmányra, melyek alapján a közvetlen kapcsolat az alkoholfogyasztás és a magzat károsodása között felállítható.

Összesen huszonhárom különböző tanulmány eredményeit vetették egybe. Ezek között akadt, amely egy kísérletről írt, melyben különböző módszerekkel próbálkoztak, hogy a nők kevesebbet igyanak. Egy másik fiatal anyák gyerekeit vizsgálta ugyanabban a régióban két különböző korszakban: az alkoholfogyasztás minimumkorhatárának leszállítása előtt és után. Két olyan tanulmány is akadt, ahol olyan testvéreket hasonlítottak össze, ahol a két várandósság ideje alatt az anya alkoholfogyasztása megváltozott.

Az eredmények végül mind egy irányba mutattak: közvetlen kapcsolat áll fenn a várandós anya alkoholfogyasztása és megszületett gyerek rosszabb értelmi képessége, valamint alacsonyabb születési súlya közt.

A tudósok azonban továbbra sem tudják számszerűsíteni a különböző típusú alkoholfogyasztások rizikófaktorát. Elismerik azt is, hogy az eggyel korábbi tanulmányukban, mely azzal zárult, hogy a nők a gyengébb italokat is kerüljék, inkább az elővigyázatosság miatt fogalmaztak így, semmint a konkrét bizonyítékok alapján. A mostani eredmények azonban a véleményük szerint még inkább abba az irányba döntik a mérleget, hogy a várandósság időszakára teljes absztinenciát javasoljanak.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.