Kijózanító hírek: az alkohol a várandósság minden szakaszában árthat a babának

2020 / 02 / 01 / Felkai Ádám
Kijózanító hírek: az alkohol a várandósság minden szakaszában árthat a babának
Azt eddig is sejtették, hogy a várandósság időszakában az alkohol nem válik a születendő gyerek hasznára, hiszen ez többféle problémát okozhat a számukra a tanulási zavartól kezdve egészen a szív-, tüdő-problémákig.

Eddig viszont a legtöbb kísérlet a témában megfigyeléses volt, vagyis a tudósok különböző csoportok után követését összegezték a tanulmányokban. Ezek a tanulmányok viszont nem alkalmasak a direkt ok-okozati kapcsolatok felállítására. Ráadásul rengeteg nyitott kérdés is maradt például az alacsonyabb alkoholtartalmú italokkal kapcsolatban elsősorban a várandósság későbbi időszakában.

A most publikált tanulmány azonban a nők alkoholfogyasztásával kapcsolatos randomizált klinikai tesztekre koncentrált, valamint sok más olyan tanulmányra, melyek alapján a közvetlen kapcsolat az alkoholfogyasztás és a magzat károsodása között felállítható.

Összesen huszonhárom különböző tanulmány eredményeit vetették egybe. Ezek között akadt, amely egy kísérletről írt, melyben különböző módszerekkel próbálkoztak, hogy a nők kevesebbet igyanak. Egy másik fiatal anyák gyerekeit vizsgálta ugyanabban a régióban két különböző korszakban: az alkoholfogyasztás minimumkorhatárának leszállítása előtt és után. Két olyan tanulmány is akadt, ahol olyan testvéreket hasonlítottak össze, ahol a két várandósság ideje alatt az anya alkoholfogyasztása megváltozott.

Az eredmények végül mind egy irányba mutattak: közvetlen kapcsolat áll fenn a várandós anya alkoholfogyasztása és megszületett gyerek rosszabb értelmi képessége, valamint alacsonyabb születési súlya közt.

A tudósok azonban továbbra sem tudják számszerűsíteni a különböző típusú alkoholfogyasztások rizikófaktorát. Elismerik azt is, hogy az eggyel korábbi tanulmányukban, mely azzal zárult, hogy a nők a gyengébb italokat is kerüljék, inkább az elővigyázatosság miatt fogalmaztak így, semmint a konkrét bizonyítékok alapján. A mostani eredmények azonban a véleményük szerint még inkább abba az irányba döntik a mérleget, hogy a várandósság időszakára teljes absztinenciát javasoljanak.

(Kép: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.