Kiket fenyeget a leginkább a koronavírus?

2020 / 02 / 27 / Felkai Ádám
Kiket fenyeget a leginkább a koronavírus?
Az 1918-as spanyolnátha, amely globálisan 50 millió ember haláláért volt felelős, elsősorban a fiatal felnőttek körében pusztított. A 2015-2016-os Zika-járvány pedig főleg a várandós nőket veszélyeztette – pontosabban a születendő gyermeknél okozott rendellenességet.

A COVID-19 nevű, jelenlegi koronavírus járvány azonban úgy tűnik, hogy főleg az idősebbeket veszélyezteti. A járvány jelenleg világszerte több, mint 80000 embert fertőzött meg, és 2700 életet követelt eddig.

Hétfőn, a The Journal of the American Medical Association című lapban közzétett tanulmány az első 45000 kínai esetet vizsgálta.

Ebből az tűnik ki, hogy a fertőzés a betegek 80 százalékánál csak enyhébb tüneteket okoz.

A maradék 20 százalék a mérsékelt, a súlyos és a kritikus tüneteket produkáló betegeké. Ezen tünetek közé tartozik a légzési nehézség, a tüdőgyulladás, illetve a szervleállás. A fertőzés az esetek 2,3 százalékánál vezetett halálhoz.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Az 1-9 év közötti gyerekek a kínai fertőzöttek 1 százalékát teszik ki, és ebben a korosztályban nem történt haláleset. A 10-19 éves korosztály az összes fertőzésnek egy újabb 1 százalékát képviseli.

Ha az újszülötteket és a várandósokat vizsgáljuk, akkor egyelőre úgy tűnik, hogy a baba nem szokott veszélyben lenni. Habár csak kevés adat áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban, de az egyik legnívósabb orvosi lap, a The Lancet 9 COVID-19 fertőzött várandós nőt vizsgált, akik nem adták át gyermeküknek a vírust. A csecsemők pedig úgy tűnik súlyosabb gondok nélkül megússzák a fertőzést.

A WebMD-nek nyilatkozó szakértő nem is tud a csecsemők közt klinikai esetről.

A COVID-19 kapcsán rejtély, hogy a gyerekeknél miért csak enyhe tüneteket produkál, ha egyáltalán képes őket megfertőzni. Elképzelhető, hogy a gyerekek szervezete a vírus hatásait valamiért jobban kivédi, esetleg az ő szervezetükben a koronavírus nem tud olyan gyorsan szaporodni, vagy már védettséget szereztek valamilyen korábbi fertőzésből.

Miért épp a férfiak?

A korai adatokból az meglepő tendencia is kiderült, hogy a vírus jobban veszélyezteti a férfiakat, mint a nőket. A fertőzött férfiak közül ugyanis dupla annyian haltak meg, mint a nők közül. Az okokat elképzelhető, hogy bizonyos kínai, illetve lokális sajátságokban kell keresni, de perdöntő bizonyíték egyik teória mellett sem szól.

Ok lehet például a több férfi fertőzött mellett, hogy a hatóságok egyszerűen gyakrabban vizsgálják Kínában a férfiakat. A New York Times-nak nyilatkozó szakértők sem szerint azt is figyelembe kell venni, hogy Kínában a férfiak között sokkal több dohányos akad. A WHO adatai szerint a kínai férfiak 47,6 százaléka dohányzik, míg a nők körében ez a szám mindössze 1,8 százalék.

A legveszélyeztetettebbek

Ha azt vizsgáljuk, hogy a vírus kivel végezhet a legnagyobb eséllyel, akkor kockázatot jelentenek a már meglévő szívbetegségek, a cukorbetegség, illetve olyan tüdőproblémák, mint a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség). Az egyik orvosszakértő a COVID-19-et vírusos tüdőgyulladáshoz hasonlította, ami súlyosabb tüneteket produkál a valamilyen okból meggyengült immunrendszerű pácienseknél.

Az idősebbek esetén is komolyabb a kockázat: a 70 év körüli fertőzöttek 8 százaléka halt meg a betegségben, és a halálesetek aránya a 80 feletti fertőzötteknél már 15 százalék.

Az egészségügyi dolgozók

Az egészségügyi dolgozók szintén fokozott veszélynek vannak kitéve. Kínában a munkájuk során legalább 1700-an fertőződtek meg közülük, a legtöbben Hupej tartományban, még a járvány kitörésének a kezdetén. Az egészségügyi dolgozó COVID-19 fertőzöttek közel 15 százalékának súlyos vagy kritikus az állapota, és öten haltak meg közülük.

Ez a szám azért lehet ilyen magas, mert nem védekeztek megfelelően a vírus ellen, illetve eleve a fokozott kitettség a vírusnak és a stresszes, hosszú munkaórák által meggyötört szervezet sem segíti a fertőzés elkerülését.

A WebMD-nek nyilatkozó szakértő különösen aggódik a kínai egészségügyi dolgozókért, hiszen a közülük kikerült betegek rosszabb állapotban lehetnek a többieknél, hiszen olyan sok vírussal találkozhattak. A szakértő arra is gyanakszik, hogy velük kapcsolatban Kína nem osztja meg az igazság minden részletét és az összes adatot.

Prevenció

A legjobb védekezés, ha minél inkább megőrizzük az egészségi állapotunkat. Általában akik vigyáznak magukra – nem dohányoznak, egészségesen táplálkoznak, odafigyelnek a mozgásra is – azok heverik ki leggyorsabban a sebészi beavatkozásokat, és ők a védettebbek a COVID-19-cel szemben is.

A szakértő hozzátette azt is, hogy ha ő most 65 év feletti lenne, nem erőltetné a külföldi utazást, csak ha az elkerülhetetlen. Illetve azt ajánlja annak, aki gyengélkedik, hogy inkább maradjon otthon, és próbálja izolálni magát, hogy másokat semmivel se fertőzzön meg.

(Kép: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.