Kilencven százalékos halálosságú, ebola-szerű vírust fejlesztettek Kínában

2024 / 05 / 29 / Felkai Ádám
Kilencven százalékos halálosságú, ebola-szerű vírust fejlesztettek Kínában
Hát, ez sem hangzik túl biztatóan.

Kínai tudósok genetikailag módosítottak egy vírust, hogy utánozzák az ebola-fertőzést – az új kórokozó először súlyos szemfekélyt okozott, majd a kísérleti alanyként használt hörcsögöket mind megölte.

Összességében ez nem épp a legderűsebb hír, és a hörcsögök sem valószínű, hogy rászolgáltak volna erre a kínhalálra, de a tudósok szerint a céljuk nemes ügy: az ebolával kapcsolatos kutatásokat szerették volna felgyorsítani.

A módosított vírus, a vesicularis szájgyulladás vírus (VSV) az ebola vírus glikoprotein (GP) nevű részét hordozta, amely elősegíti a kórokozóknak a bejutását a sejtbe és így a fertőzés kialakulását. A vírus tehát piszkosul hatékony: mind az öt, legfeljebb háromhetes hím és öt nőstény hörcsög három napon belül elpusztult, miközben az ebolás betegek tüneteihez hasonló szimptómákat mutattak: súlycsökkenés, többszervi elégtelenség, súlyos szemgyulladás és a fekélyek. A hörcsögök szervezetében pedig úgy általában is nagyon magas volt a vírusszint – számol be róla az Interesting Engineering.

Miért volt szükség erre a sok rémségre? Nos, a fentiekben a kutatók tehát lényegében egy új modellt hoztak létre, melyben a VSV hordozza az ebola vírus egy részét – ami azért fontos, mert a tényleges ebola vírus vizsgálata és kezelése nagyon szigorú biológiai biztonsági intézkedéseket igényel (BSL-4), amely csak néhány laboratóriumban érhető el a világon. A mostani így tehát egy helyettesítő modell, mivel a VSV-vel végzett kísérletek már nem igényelnek olyan magas biztonsági szintet, hanem a jóval alacsonyabb BSL-2 körülmények között is végezhetők, amelyek sokkal elterjedtebbek és hozzáférhetőbbek a kutatók számára. Ez a modell elviekben tehát felgyorsíthatja a kutatást és fejlesztést az ebola-vírus elleni küzdelemben.

Az ortoebolavírusok által okozott ebolát 1976-ban fedezték fel a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Azóta 29 járvány vagy esetjelentés érkezett. A WHO adatai szerint a legnagyobb és legösszetettebb ebolajárvány Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között robbant be, 28 646 bejelentett esettel és 11 323 halálesettel. Az ebola vírus belső vérzést és szövetkárosodást okoz, fertőzött testnedvekkel vagy szennyezett tárgyakkal való közvetlen érintkezés útján terjed.

A mostani tanulmány megállapította, hogy a vírus a hörcsögök esetében a kritikus szövetekben halmozódott fel, a legnagyobb vírusterhelés a májban és a legalacsonyabb az agyban volt.

Dr. Richard Ebright, a Rutgers Egyetem kémiai biológusa szerint, ha a VSV ki is törne a laborból, az “valószínűleg nem vezet” egy járványkitöréshez az emberi népességben. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a BSL-2 vizsgálatok megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy ez az új kiméra vírus nem képes megfertőzni az emberi sejteket.

Az USA tényleg pénzelt kockázatos koronavírus-kutatást Vuhanban a járvány előtt? A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) valóban finanszírozott egy nem kormányzati szervezetet, amely víruskutatást végzett a Vuhani Virológiai Intézetben – a kérdés csak az, hogy mi volt ezen kísérletek tényleges célja, és hogy mit kritizált ezekkel kapcsolatban már akkor is a szakértők többsége.

Érdekességként említsük meg, hogy amikor még “műsoron volt” a Sars-CoV-2 vírus eredetének a kérdése (amely egyébként máig nem tisztázott), a Vuhani Virológiai Intézetet azért érték kritikák, mert hasonló kiméravírusokkal (csak ebola helyett koroanvírus helyettesítőkkel) kísérletezett az említett BSL-2 biztonsági besorolású laborban, ami a szakértők szerint – gúnyosan fogalmazva – körülbelül egy fogászati rendelő szintjén mozog. A Stanford Egyetem biomérnöke, Michael Lin azon eset kapcsán így fogalmazott:

“Még ha nem is áll fenn kapcsolat a Covid19-cel, engedni, hogy hasonlóan veszélyes denevér-koronavírusokkal BSL-2 biztonsági szintű laborokban kísérletezzenek, az egy valóságos botrány.”

(Kép: Digitálisan színezett pásztázó elektronmikroszkópos kép, amely számos szálas ebola vírus részecskét (kék) ábrázol, amint azok egy fertőzött VERO E6 sejtből (sárga-zöld) származnak. A képet az Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) készítette. A kép a CDC Közegészségügyi Képtárának (Public Health Image Library, PHIL) jóvoltából érhető el. Használata a közkincsre vonatkozó előírásoknak megfelelően történik.)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.