Kilencvennégy évesen meghalt a számítástechnika legismertebb törvényszerűségének névadója

2023 / 03 / 26 / Pőcze Balázs
Kilencvennégy évesen meghalt a számítástechnika legismertebb törvényszerűségének névadója
Elhunyt az Intel társalapítója, Gordon Moore. Az 1968-ban elindított, a technológia világát máig meghatározó cégben közel negyven éven át töltött be vezető szerepet.

"Azok, akik találkoztak Gordonnal és dolgoztak vele, örökre a hatása alatt lesznek a bölcsességének, szerénységének és nagylelkűségének" - fogalmaz a vállalat közleményében Harvey Feinberg, a Moore és felesége nevét viselő alapítvány elnöke. "Sosem szeretett volna közismert ember lenni, de a víziója és az életműve olyan fenomenális innovációkat tettek lehetővé, amelyek meghatározzák a mindennapjainkat" - folytatja. Egy kollegája megemlékezéséből még az is kiderül, hogy a "törvény", amelyet a nevéhez kötnek, miszerint a processzorokon lévő tranzisztorok száma, vagyis az integrált áramkörök összetettsége körülbelül kétévente megduplázódik, nem általa lett elnevezve. A hetvenes évek közepén egy, a Cal Tech egyetemen tanító tanár tette népszerűvé a kifejezést,

Moore pedig később bevallotta: ez zavarba hozza.

Ahogyan a The Verge cikke kiemeli, Moore az "áruló nyolcak" egyike volt: ők hagyták ott a Shockley félvezető labort, hogy aztán megalapítsák a legendás Fairchild Semiconductort. Gyakorlatilag ebből a cégből nőtte ki magát a Szilícium völgy, például az Intel és egyik legnagyobb versenytársa, az AMD chip-óriás is. Előbbit Moore és kollegája, a szintén "áruló" Robert Noyce 1968-ban alapították, és a magyar születésű Andrew Grove-val közösen tették világhírűvé. Kevés olyan chip- illetve processzorgyártó van, amelynek a nevét nem csak a szakemberek, de a felhasználók zöme is ismeri.

Az Intel jelenleg kevésbé sikeres időszakát éli, mert az ARM-architektúrájú chipek sok esetben megszorongatják a termékeiket, és bizonyos technológiai lépcsőket is lassabban vesz a cég a vártnál. Ugyanakkor a vállalati közleményben Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója kiemeli: "Moore törvénye (amely mára nem teljesen igaz már - a szerző) változatlanul inspirál minket, és addig fogjuk próbálni tartani magunkat ahhoz, amíg ki nem merítettük a periódusos rendszer korlátait".

(Fotó: Intel)


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.