Kilencvennégy évesen meghalt a számítástechnika legismertebb törvényszerűségének névadója

2023 / 03 / 26 / Pőcze Balázs
Kilencvennégy évesen meghalt a számítástechnika legismertebb törvényszerűségének névadója
Elhunyt az Intel társalapítója, Gordon Moore. Az 1968-ban elindított, a technológia világát máig meghatározó cégben közel negyven éven át töltött be vezető szerepet.

"Azok, akik találkoztak Gordonnal és dolgoztak vele, örökre a hatása alatt lesznek a bölcsességének, szerénységének és nagylelkűségének" - fogalmaz a vállalat közleményében Harvey Feinberg, a Moore és felesége nevét viselő alapítvány elnöke. "Sosem szeretett volna közismert ember lenni, de a víziója és az életműve olyan fenomenális innovációkat tettek lehetővé, amelyek meghatározzák a mindennapjainkat" - folytatja. Egy kollegája megemlékezéséből még az is kiderül, hogy a "törvény", amelyet a nevéhez kötnek, miszerint a processzorokon lévő tranzisztorok száma, vagyis az integrált áramkörök összetettsége körülbelül kétévente megduplázódik, nem általa lett elnevezve. A hetvenes évek közepén egy, a Cal Tech egyetemen tanító tanár tette népszerűvé a kifejezést,

Moore pedig később bevallotta: ez zavarba hozza.

Ahogyan a The Verge cikke kiemeli, Moore az "áruló nyolcak" egyike volt: ők hagyták ott a Shockley félvezető labort, hogy aztán megalapítsák a legendás Fairchild Semiconductort. Gyakorlatilag ebből a cégből nőtte ki magát a Szilícium völgy, például az Intel és egyik legnagyobb versenytársa, az AMD chip-óriás is. Előbbit Moore és kollegája, a szintén "áruló" Robert Noyce 1968-ban alapították, és a magyar születésű Andrew Grove-val közösen tették világhírűvé. Kevés olyan chip- illetve processzorgyártó van, amelynek a nevét nem csak a szakemberek, de a felhasználók zöme is ismeri.

Az Intel jelenleg kevésbé sikeres időszakát éli, mert az ARM-architektúrájú chipek sok esetben megszorongatják a termékeiket, és bizonyos technológiai lépcsőket is lassabban vesz a cég a vártnál. Ugyanakkor a vállalati közleményben Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója kiemeli: "Moore törvénye (amely mára nem teljesen igaz már - a szerző) változatlanul inspirál minket, és addig fogjuk próbálni tartani magunkat ahhoz, amíg ki nem merítettük a periódusos rendszer korlátait".

(Fotó: Intel)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.