Kína elkezdte az áttérést a digitális pénzre

2020 / 10 / 13 / Pőcze Balázs
Kína elkezdte az áttérést a digitális pénzre
Facebook, COVID, túl erős piaci szereplők és korrupció. Elemzők szerint a kínai jegybank ezek miatt dönthetett úgy, hogy saját digitális fizetőeszközt vezet be. Senzenben kezdték a kísérletezést, ötvenezren már használják a digitális jüant.

A TechCrunchon Rita Liao számolt be arról, hogy egy nagyszabású program első nyilvános szakasza vette kezdetét Kínában: tízmillió jüant, vagyis közel négyszázötven millió forintot osztottak szét ötvenezer, véletlenszerűen kiválasztott senzeni közt. A szerencsések most a fejenkénti körülbelül kilencezer forintjukat a megapolisz háromezer üzletében költhetik el. Liao kiemeli: a digitális jüan minden, csak nem kriptovaluta. A Bitcoinhoz hasonló fizetőeszközökkel ellentétben egyetlen központi entitás, a kínai jegybank irányítása és megfigyelése alatt áll, a papír fizetőeszköz teljes és legitim megfelelője, és anonimitást nyomokban sem tartalmaz, sőt.

Miért? És miért most?

Robert Murray, a Foreign Policy Research Institute elemzője szerint míg a hivatalos indokok a program bevezetése mellett a készpénznél alacsonyabb működtetési költségek, a pénzügypolitika támogatása valós idejű adatokkal, vagy a nemzetközi fizetések gyorsítása és költségeik csökkentése, addig más okok is meghúzódhatnak a kínaiak döntése mögött. Az egyik a Facebook rögös úton elindult, sokszor átalakult, sokak szerint kudarcra ítélt Libra projektje. A Librával a palo altói cég egységes, globális, és a jüanra, mint tartalékvalutára nem támaszkodó fizetési rendszert vezetne be. Ezt a nyugati jegybankok sem nézik jó szemmel, bár persze egészen más okokból, mint kínai kollegáik. A másik ok a koronavírus járvány lehet, melynek következtében a készpénzkészleteket fertőtleníteni és karanténozni kell. Mindezek mellett Murray elemzése szerint a privát szereplők túl erősek lettek a kínai piacon.

A cikk emlékeztet: a mobil fizetések 93%-át a TenPay-en és az AliPayen keresztül bonyolítják le a helyiek, vagyis ha ezekkel a magánkézben lévő rendszerekkel gond akadna, nem volna elég készpénz forgalomban, hogy átvegye azoknak a szerepét. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a 3.6 billió dolláros gazdaságélénkítő csomaghoz kapcsolódó kiadásokat is szívesen felügyelné alaposabban a kormány, már szinte elkerülhetetlennek tűnik, hogy az állam is belépjen a digitális fizetések piacterére. Amennyiben erre a platformra terelnék a csomagot, az utolsó fillérig tudhatnák, hogy mit mire költöttek el a minisztériumok vagy a városok,

mintha minden bankjegy egyesével meg lenne jelölve.

Nem csoda, ha Murray szerint a digitális jüan komoly veszélyforrás az Egyesült Államokra nézve, különösen, ha annak a használatát külföldön is lehetővé teszik. Szerinte így Kína a dollár hegemóniája mellett a szankciók és embargók betartását és betartatását is veszélyeztetné. Ha a senzeni kísérlet működik, következő lépésként más városokban is bevezethetik a fizetőeszközt.

(Borítókép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.