Kína felbocsátott egy újrafelhasználható tesztűrhajót, ami valószínűleg egy űrrepülőgép

2020 / 09 / 06 / Justin Viktor
Kína felbocsátott egy újrafelhasználható tesztűrhajót, ami valószínűleg egy űrrepülőgép
Kínának hivatalosan sem újrafelhasználható űrhajója sem űrsiklója nincs. Ugyanakkor mintha mégis lenne, csak ezekről soha nem szól a hivatalos közlés. Most éppen mintha épp felbocsátották volna a nem létező eszközök egyikét.

Pénteken a reggeli órákban Kína, felbocsátott egy újra felhasználható űrhajót, és az sem kizárt, hogy egy űrrepülőgép is volt a fedélzetén. A kínai űrrepülőgépről már írtunk, ez egy nagy titokban fejlesztett űrjármű, a találgatások szerint hasonló az Egyesült Államok jelenleg éppen Föld körül keringő X-37B szintén titkos katonai űrrepülőgépéhez. A Kína által most fellőtt teszt űrhajó egy ideig a pályáján marad majd, a hivatalos közlés szerint a jármű célja “az űr békés kihasználása”.

A járműről nincs hivatalos fénykép. Andrew Jones, a kínai űrprogramra szakosodott szabadúszó riporter szerint: “Már az év elején felröppentek olyan hírek, miszerint valamikor 2020-ban egy űrrepülőgépet is igénybe vevő küldetés következhet. Az űrrepülőgép indítása összhangban áll a Kína által az űrkutatásra vonatkozóan kitűzött célokkal. Kína jó néhány éve vizsgálja az űrrepülők néhány különböző koncepcióját" - mondta Jones. 

Azt már 2017-ben közölte a hivatalos kínai állami média, hogy Kína fő űrvállalkozója a China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) olyan újra felhasználható kísérleti űrhajón dolgozik, amely képes lenne vízszintesen leszállni.

A most kezdett küldetésről alig akad információ. Jones szerint “Elindult némi spekuláció azt követően, hogy Kína módosította a Long March 2F rakéták kilövőtornyát a Jiuquan műholdas indítóközpontban. Az indítótorony felső részét úgy alakították át, hogy az átmérője nagyobb legyen” - mondta Jones. “Csütörtökön repülési korlátozásokat léptettek életbe a repülőgép pilótáknak, mondván, hogy maradjanak távol az indítóhely feletti területtől, ami azt jelzi, hogy a Long March 2F kilövése várható volt” - tette hozzá.

A Xinhua állami média szerint az indítás sikeres volt, a hasznos teherre mint „újrafelhasználható kísérleti űrhajó” hivatkoztak. Kína szerint "a tervek szerint az újra felhasználható technológia ellenőrzését végzik, hogy technikai támogatást nyújtsanak az űr békés felhasználásához".

(Forrás: Futurism, TheVerge Képek: Andrew Jones Twitter )


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.