Kína felbocsátott egy újrafelhasználható tesztűrhajót, ami valószínűleg egy űrrepülőgép

2020 / 09 / 06 / Justin Viktor
Kína felbocsátott egy újrafelhasználható tesztűrhajót, ami valószínűleg egy űrrepülőgép
Kínának hivatalosan sem újrafelhasználható űrhajója sem űrsiklója nincs. Ugyanakkor mintha mégis lenne, csak ezekről soha nem szól a hivatalos közlés. Most éppen mintha épp felbocsátották volna a nem létező eszközök egyikét.

Pénteken a reggeli órákban Kína, felbocsátott egy újra felhasználható űrhajót, és az sem kizárt, hogy egy űrrepülőgép is volt a fedélzetén. A kínai űrrepülőgépről már írtunk, ez egy nagy titokban fejlesztett űrjármű, a találgatások szerint hasonló az Egyesült Államok jelenleg éppen Föld körül keringő X-37B szintén titkos katonai űrrepülőgépéhez. A Kína által most fellőtt teszt űrhajó egy ideig a pályáján marad majd, a hivatalos közlés szerint a jármű célja “az űr békés kihasználása”.

A járműről nincs hivatalos fénykép. Andrew Jones, a kínai űrprogramra szakosodott szabadúszó riporter szerint: “Már az év elején felröppentek olyan hírek, miszerint valamikor 2020-ban egy űrrepülőgépet is igénybe vevő küldetés következhet. Az űrrepülőgép indítása összhangban áll a Kína által az űrkutatásra vonatkozóan kitűzött célokkal. Kína jó néhány éve vizsgálja az űrrepülők néhány különböző koncepcióját" - mondta Jones. 

Azt már 2017-ben közölte a hivatalos kínai állami média, hogy Kína fő űrvállalkozója a China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) olyan újra felhasználható kísérleti űrhajón dolgozik, amely képes lenne vízszintesen leszállni.

A most kezdett küldetésről alig akad információ. Jones szerint “Elindult némi spekuláció azt követően, hogy Kína módosította a Long March 2F rakéták kilövőtornyát a Jiuquan műholdas indítóközpontban. Az indítótorony felső részét úgy alakították át, hogy az átmérője nagyobb legyen” - mondta Jones. “Csütörtökön repülési korlátozásokat léptettek életbe a repülőgép pilótáknak, mondván, hogy maradjanak távol az indítóhely feletti területtől, ami azt jelzi, hogy a Long March 2F kilövése várható volt” - tette hozzá.

A Xinhua állami média szerint az indítás sikeres volt, a hasznos teherre mint „újrafelhasználható kísérleti űrhajó” hivatkoztak. Kína szerint "a tervek szerint az újra felhasználható technológia ellenőrzését végzik, hogy technikai támogatást nyújtsanak az űr békés felhasználásához".

(Forrás: Futurism, TheVerge Képek: Andrew Jones Twitter )


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.