Kína novemberben fellövi az első űrbányász robotot

2020 / 09 / 26 / Justin Viktor
Novemberben újra útjára indulhat a Hosszú Menetelés kínai rakéta fedélzetén az első űrbányász robottal, melyet a pekingi Origin Space magánvállalat juttat az űrbe.

Bányaviták

Ahogy nemrég mi is beszámoltunk róla a világűrben található természeti erőforrásokhoz való hozzáférés komoly viták kereszttűzében áll. Az űrbéli erőforrások kiaknázása ellentmondásos, minden nemzet mást gondol róla, míg a tudósin nagyjából egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy Naprendszerünkben kerülni kellene a Földön annyi véres háborút kiváltó rossz gyakorlatokat. 

Ez persze nem jelent sokat a jelenlegi és a néhai szuperhatalmaknak, akik egymást túllicitálva igyekeznek jóelőre lefoglalni, magukénak deklarálni a Naprendszer azon bolygóit, az aszteroidáit, holdait, melyekre elsőként juttatnak el el az ott található erőforrások kitermelésére és hazaszállítására alkalmas berendezéseket. 

NEO-1

A kínai Origin Space rakétájának fedélzetén található űrbányász robot a NEO-1 névre hallgat, és nem aszteroidákon bányászik majd - számolt be róla az IEEE Spectrum. “Ehelyett a bejelentés szerint egyfajta technológiai demonstrátor szerepét fogja betölteni, keringési manővereket végez, szimulálja egy apróbb űrbéli objektum elfogását, vizsgázik űrhajó-felismerésből és azonosításból valamint irányításból is” -mondta Yu Tianhong, az Origin Space társalapítója.

A jövő évben mindenesetre Kína egy “kis Hubble” becenevű optikai űrteleszkópot is pályára állít majd, melynek feladata a potenciálisan űrbányászatra alkalmas helyszínek felderítése és kijelölése lesz.

(Forrás: Futurism Kép: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.