Kína novemberben fellövi az első űrbányász robotot

2020 / 09 / 26 / Justin Viktor
Novemberben újra útjára indulhat a Hosszú Menetelés kínai rakéta fedélzetén az első űrbányász robottal, melyet a pekingi Origin Space magánvállalat juttat az űrbe.

Bányaviták

Ahogy nemrég mi is beszámoltunk róla a világűrben található természeti erőforrásokhoz való hozzáférés komoly viták kereszttűzében áll. Az űrbéli erőforrások kiaknázása ellentmondásos, minden nemzet mást gondol róla, míg a tudósin nagyjából egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy Naprendszerünkben kerülni kellene a Földön annyi véres háborút kiváltó rossz gyakorlatokat. 

Ez persze nem jelent sokat a jelenlegi és a néhai szuperhatalmaknak, akik egymást túllicitálva igyekeznek jóelőre lefoglalni, magukénak deklarálni a Naprendszer azon bolygóit, az aszteroidáit, holdait, melyekre elsőként juttatnak el el az ott található erőforrások kitermelésére és hazaszállítására alkalmas berendezéseket. 

NEO-1

A kínai Origin Space rakétájának fedélzetén található űrbányász robot a NEO-1 névre hallgat, és nem aszteroidákon bányászik majd - számolt be róla az IEEE Spectrum. “Ehelyett a bejelentés szerint egyfajta technológiai demonstrátor szerepét fogja betölteni, keringési manővereket végez, szimulálja egy apróbb űrbéli objektum elfogását, vizsgázik űrhajó-felismerésből és azonosításból valamint irányításból is” -mondta Yu Tianhong, az Origin Space társalapítója.

A jövő évben mindenesetre Kína egy “kis Hubble” becenevű optikai űrteleszkópot is pályára állít majd, melynek feladata a potenciálisan űrbányászatra alkalmas helyszínek felderítése és kijelölése lesz.

(Forrás: Futurism Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.