Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag

2023 / 12 / 09 / Felkai Ádám
Kína valódi
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!

Ha láthatatlanná tévő technológia, akkor Harry Potter – de tegyük hozzá, hogy az elképzelés ennél jóval régebbi, elég csak a népmesék világából a műmesék világába átkerült különböző láthatatlanságot biztosító ruházati kiegészítőkre gondolni, ami a hazai irodalomban tipikusan a láthatatlanná tévő süveg. Természetesen érthető, hogy az emberek már régen is úgy gondolták, hogy jelentős előnyhöz juthatnak az életben, ha bizonyos ügyködéseiknek egész biztosan nem akad szemtanúja.

Ennek megfelelően különböző technológiák hajszolták már eddig is az áhított célt, tehát a láthatatlanságot. Mostanság éppen két technológia is elérni látszik mindezt: az egyik, a kínai találmány a közösségi médiában is nagyot megy. Chu Junhao kínai kutató találmánya az Indian Express (IE) sajtóbeszámolója szerint az optikai technológia határait feszegeti. Mint a linkelt cikkből kiderül, a “köpeny” olyan élvonalbeli anyagokon alapul, amelyeket a fény manipulálására terveztek. A lap hozzáteszi azt is, hogy szerintük az “egyik legizgalmasabb lehetőség a láthatatlan helyiségek létrehozásának lehetősége. Ez a technológia forradalmasíthatja a biztonsági intézkedéseket, lehetővé téve a diszkrét megfigyelést és a rejtett műveleteket, példátlan mértékű elrejtés mellett.”

Mit lehet minderre mondani? Hurrá? Na szóval alapból kevesen örülnének, ha valójában átláthatnának bizonyos személyek az őket körülvevő falakon, úgyhogy ezen kevés ünnepelnivaló akad talán. Az előbbinél azért megbízhatóbb forrás, az Indy100 szerint (amely egyébként maga is hivatkozik az IE cikkére) a kutató találmányát egy virtuális eseményen, a Super Night of Science-en mutatták be, és innen származnak a közösségi felületeken vírusként terjedő videók.

A videón tehát egy férfi látható, akit két asszisztens kísér, akik egy lepedőszerűséget tartanak elé. A lepedőt először a férfi lába elé helyezik, hogy teljes nézetben megmutassák. Ezután 90 fokkal elfordítják, és ekkor megtörténik a “csoda”: eltűnik a férfi testének az alsó fele. Az Indy100 megjegyzi, hogy a “köpeny” állítólag tehát olyan anyagok felhasználásával működik, amelyek manipulálják a fényt (valószínűleg a visszaverődését), és így a láthatatlanság benyomását keltik.

Az Indy100 ír a közösségi reakciókról, és így arról is, hogy sokak szerint egyszerű hoaxról van szó, mások azt tartják furának, hogy ha valaki valóban ilyen technológiát fejlesztett, annak rengeteg előnyét (különösen katonai szempontból) elveszti egy ilyen nyilvános demonstrációval. Erre egyébként akad ellenérvünk, mint az lentebb mindjárt olvasható.

Érdekesség, hogy ezzel párhuzamosan egy kanadai cég is hasonló technológiát promózott, és a két technológia sokszor együtt szerepel a videókban – kínai láthatatlanná tévő köpenyként. Sőt olyan megjegyzések is elhangzanak, hogy ezt Kína direkt katonai célra fejlesztette, sőt ezzel vonnának be harceszközket – például vadászgépeket. Minderre azonban nem akad egyetlen forrás, ahogy valójában a bemutatóról sem akad igazán sok megbízható publikáció, sőt az sem derült ki, milyen intézet áll a technológia mögött, és ennek akad-e egyáltalán kötődése bármilyen államhoz. Tegyük hozzá, hogy jó eséllyel, ha ez egy kínai katonai fejlesztés lenne (aminek a hírét valamiért világgá is akarnák kürtölni), akkor azt hivatalos csatornákon keresztül, rendkívül büszkén tennék.

@davedisci.stories the invisibility cloak is a real thing now. #invisible #china ♬ original sound - DAVE DISCI

A kanadai fejlesztésről egyébként többet tudni, emögött a HyperStealth Biotechnology Corp, és a technológia elnevezése Quantum Stealth. A brit columbiai székhelyű cég katonai terepszínű egyenruhákat gyárt, és azt állítja, hogy a Quantum Stealth még az embert is elrejti a hőérzékelő kamerák elől. Tegyük hozzá, hogy erről a technológiáról már legalább négy éve beszélnek, és promózzák azt – ennek viszont tényleg felmerül tehát az esetleges katonai alkalmazása – csak jó eséllyel pont nem Kína számára.

Fantombőr: az ukrán nanotech “láthatatlanná tevő köpeny”, amely elrejt a drónok elől Egy meg nem nevezett ukrán tudós által kidolgozott speciális anyag, a “Fantombőr” járműt és katonát egyaránt elrejt az orosz drónok kémlelő tekintete elől, legyen szó akár éjjellátó vagy hőkamerákról. A nanotechnológiás eszköz összetétele szigorú titok.

Egyébként a kanadai találmány kapcsán a megjegyzés a hőkamerákról kulcsfontosságú – hiszen a drónok elől inkább ez rejt el, amire érv, hogy a tényleges harctéri környezetben inkább ennek elérésére törekednek a fejlesztések – mint például az ukrán “fantombőr”, amiről fentebb írtunk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.