Kínai kutatók létrehozták a legerősebb stabil mágneses mezőt

2022 / 08 / 17 / Bobák Áron
Kínai kutatók létrehozták a legerősebb stabil mágneses mezőt
A Kínai Tudományos Akadémia kutatóinak 45,22 teslás mágneses teret sikerült létrehozniuk egy hibrid mágnes segítségével, ami ebben a kategóriában új világrekordnak számít.

Bár a legerősebb mágneses tér, amit valaha létrehoztak, ennél is erősebb volt, ám az amerikai National High Magnetic Field Laboratory által létrehozott 45,5 teslás mágneses tér csupán egy rövid ideig létezett, vagyis stabilan nem volt fenntartható. A kínai kutatóknak egyébként most éppen az amerikai kutatóközpont rekordját sikerült megdönteniük, ahol már 1999-ben sikerült létrehozni egy 45 teslás mágneses teret hibrid mágnes segítségével. Viszonyításképpen: a Wikipédia szerint egy átlagos patkómágnes nagyjából 0,01 teslás mágneses térrel rendelkezik.

A hibrid mágnes két különböző módon hozza létre a mágneses teret: egy külső szupravezető gyűrűvel és egy belső ellenállásos Bitter-mágnessel, amelyek együtt sokkal hatékonyabban képesek működni. Míg a szupravezető gyűrű hátulütője, hogy az ezzel a módszerrel létrehozott mágneses mezőnek van egy felső korlátja, addig a Bitter-mágnes esetében a magas energiaigény jelenti a problémát, a kettő kombinálásával viszont ezek a hátrányok jelentős részben kiküszöbölhetőek.

Guangli Kuang, a Hefei Fizikai Tudományos Intézetben működő Nagy Mágneses Mező Laboratórium igazgatója elmondta, hogy a mostani eredményhez nem csak arra volt szükség, hogy a mágnes belső struktúráját továbbfejlesszék, de új anyagokat is ki kellett fejleszteniük. Ennek köszönhetően a kutatóknak az amerikai mágnes működtetéséhez szükségesnél valamivel kisebb, 26,9 megawattos energiabevitellel sikerült minden eddiginél erősebb, stabilan fenntartható mágneses mezőt létrehozniuk. Az eredmény elsősorban az anyagtudományban jelenthet jelentős előrelépést, és megnyithatja az utat számos új kísérlet előtt.

(Science Alert, Fotó: SHMFF)

Működött a teszteken a világ legerősebb magas hőmérsékletű szupravezető mágnese, amivel fúziós reaktort építenek 2025-re 20 tesla erejű mágneses mezőt állítottak elő a mágnessel, amivel az ITER-nél jóval kisebb, de hatékony fúziós reaktort működtethetnek majd az ígéretek szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.