Kínai kutatók létrehozták a legerősebb stabil mágneses mezőt

2022 / 08 / 17 / Bobák Áron
Kínai kutatók létrehozták a legerősebb stabil mágneses mezőt
A Kínai Tudományos Akadémia kutatóinak 45,22 teslás mágneses teret sikerült létrehozniuk egy hibrid mágnes segítségével, ami ebben a kategóriában új világrekordnak számít.

Bár a legerősebb mágneses tér, amit valaha létrehoztak, ennél is erősebb volt, ám az amerikai National High Magnetic Field Laboratory által létrehozott 45,5 teslás mágneses tér csupán egy rövid ideig létezett, vagyis stabilan nem volt fenntartható. A kínai kutatóknak egyébként most éppen az amerikai kutatóközpont rekordját sikerült megdönteniük, ahol már 1999-ben sikerült létrehozni egy 45 teslás mágneses teret hibrid mágnes segítségével. Viszonyításképpen: a Wikipédia szerint egy átlagos patkómágnes nagyjából 0,01 teslás mágneses térrel rendelkezik.

A hibrid mágnes két különböző módon hozza létre a mágneses teret: egy külső szupravezető gyűrűvel és egy belső ellenállásos Bitter-mágnessel, amelyek együtt sokkal hatékonyabban képesek működni. Míg a szupravezető gyűrű hátulütője, hogy az ezzel a módszerrel létrehozott mágneses mezőnek van egy felső korlátja, addig a Bitter-mágnes esetében a magas energiaigény jelenti a problémát, a kettő kombinálásával viszont ezek a hátrányok jelentős részben kiküszöbölhetőek.

Guangli Kuang, a Hefei Fizikai Tudományos Intézetben működő Nagy Mágneses Mező Laboratórium igazgatója elmondta, hogy a mostani eredményhez nem csak arra volt szükség, hogy a mágnes belső struktúráját továbbfejlesszék, de új anyagokat is ki kellett fejleszteniük. Ennek köszönhetően a kutatóknak az amerikai mágnes működtetéséhez szükségesnél valamivel kisebb, 26,9 megawattos energiabevitellel sikerült minden eddiginél erősebb, stabilan fenntartható mágneses mezőt létrehozniuk. Az eredmény elsősorban az anyagtudományban jelenthet jelentős előrelépést, és megnyithatja az utat számos új kísérlet előtt.

(Science Alert, Fotó: SHMFF)

Működött a teszteken a világ legerősebb magas hőmérsékletű szupravezető mágnese, amivel fúziós reaktort építenek 2025-re 20 tesla erejű mágneses mezőt állítottak elő a mágnessel, amivel az ITER-nél jóval kisebb, de hatékony fúziós reaktort működtethetnek majd az ígéretek szerint.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.