Működött a teszteken a világ legerősebb magas hőmérsékletű szupravezető mágnese, amivel fúziós reaktort építenek 2025-re

2021 / 09 / 09 / Bobák Zsófia
Működött a teszteken a világ legerősebb magas hőmérsékletű szupravezető mágnese, amivel fúziós reaktort építenek 2025-re
20 tesla erejű mágneses mezőt állítottak elő a mágnessel, amivel az ITER-nél jóval kisebb, de hatékony fúziós reaktort működtethetnek majd az ígéretek szerint.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) vállalata, a Commonwealth Fusion Systems (CFS) a SPARC nevű kis méretű kísérleti tokamakján dolgozik, amelyet 2025-re terveznek elindítani és ami, sikeres működése esetén, az előfutára lehet a nála kétszer nagyobb ARC-nak, annak a fúziós reaktornak, amely a hatalmas ITER-nél jóval kisebb területen, de mégis gazdaságosan állítja elő majd a tiszta energiát, legalábbis a cég tervei szerint.

A kis méretű tokamakokhoz vezető út egy (viszonylag) új típusú mágnes fejlesztésével nyílik majd meg a vállalatok előtt: ez a mágnes a jelenleg alkalmazott verzióknál magasabb hőmérsékleten is működőképes szupravezetőket tartalmaz és így nem igényli a közel abszolút nulla fokra való hűtést. Az új típusú nem egészen pontos megfogalmazás, mivel a magasabb hőmérsékleten is működő szupravezetést már több mint harminc évvel ezelőtt felfedezték, azonban, ahogy azt a CERN mérnöke, Glyn Kirby is elmondta, csak az elmúlt időkben sikerült a gyakorlati alkalmazása felé jelentősebb lépéseket tenni. A Commonwealth Fusion System által alkalmazott mágnes ritkaföld bárium réz-oxid (Rare Earth Barium Copper Oxide, REBCO) szalagokból áll és mivel potenciálisan nagyobb hatékonyságú, mint az alacsonyabb hőmérsékleten működő mágnesek, ezért kisebb kivitelezésben is elég erős mágneses mezőt állít elő a tokamak üzemeltetéséhez.

A vasárnapi teszten a mágnes 20 tesla erősségű mágneses mezőt generált mintegy öt órán keresztül,

de, a Science elmondása szerint, a kutatók abban bíznak, hogy a kísérleti időn túl is fenn tudták volna tartani ezt a szintet.

A mágnessel lehetségessé válik a 2025-re ígért SPARC megépítése, amelyben 18 mágnest használnak majd. A mostani kísérlet három év munkájának a gyümölcse és az első valódi demonstrációja a technológia megvalósíthatóságának, de Maria Zuber, az MIT kutatásokért felelős alelnöke szerint nem az a lényeg, hogy kié az elsőbbség.

"Egyikünk sem próbál díjakat nyerni jelenleg. A bolygót próbáljuk meg élhető formában megtartani."

- mondta az MIT közleményében.

(Fotó: Gretchen Ertl, CFS/MIT-PSFC 2021)

További cikkek a témában:

Mini-csillag születik a Földön: négy év múlva üzembe helyezik az első gazdaságosan működő fúziós reaktort Miközben a világ szeme az ITER-en van, csendben épülnek a sokkal kisebb tokamakok is, a SPARC lehet az első, amely tényleg képes több energiát termelni, mint amennyit igényel a működése.
Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég A TAE Technologies bejelentése meglehetősen ambiciózus, de bíznak a saját technológiájukban.
A küszöbön toporoghat a forradalmi áttörés a fúziós technológiában Talán nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy leutánozzuk a Nap energiatermelését, amely épp az ellentéte a jelenleg energiatermelésre használt atomhasításnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.