Működött a teszteken a világ legerősebb magas hőmérsékletű szupravezető mágnese, amivel fúziós reaktort építenek 2025-re

2021 / 09 / 09 / Bobák Zsófia
Működött a teszteken a világ legerősebb magas hőmérsékletű szupravezető mágnese, amivel fúziós reaktort építenek 2025-re
20 tesla erejű mágneses mezőt állítottak elő a mágnessel, amivel az ITER-nél jóval kisebb, de hatékony fúziós reaktort működtethetnek majd az ígéretek szerint.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) vállalata, a Commonwealth Fusion Systems (CFS) a SPARC nevű kis méretű kísérleti tokamakján dolgozik, amelyet 2025-re terveznek elindítani és ami, sikeres működése esetén, az előfutára lehet a nála kétszer nagyobb ARC-nak, annak a fúziós reaktornak, amely a hatalmas ITER-nél jóval kisebb területen, de mégis gazdaságosan állítja elő majd a tiszta energiát, legalábbis a cég tervei szerint.

A kis méretű tokamakokhoz vezető út egy (viszonylag) új típusú mágnes fejlesztésével nyílik majd meg a vállalatok előtt: ez a mágnes a jelenleg alkalmazott verzióknál magasabb hőmérsékleten is működőképes szupravezetőket tartalmaz és így nem igényli a közel abszolút nulla fokra való hűtést. Az új típusú nem egészen pontos megfogalmazás, mivel a magasabb hőmérsékleten is működő szupravezetést már több mint harminc évvel ezelőtt felfedezték, azonban, ahogy azt a CERN mérnöke, Glyn Kirby is elmondta, csak az elmúlt időkben sikerült a gyakorlati alkalmazása felé jelentősebb lépéseket tenni. A Commonwealth Fusion System által alkalmazott mágnes ritkaföld bárium réz-oxid (Rare Earth Barium Copper Oxide, REBCO) szalagokból áll és mivel potenciálisan nagyobb hatékonyságú, mint az alacsonyabb hőmérsékleten működő mágnesek, ezért kisebb kivitelezésben is elég erős mágneses mezőt állít elő a tokamak üzemeltetéséhez.

A vasárnapi teszten a mágnes 20 tesla erősségű mágneses mezőt generált mintegy öt órán keresztül,

de, a Science elmondása szerint, a kutatók abban bíznak, hogy a kísérleti időn túl is fenn tudták volna tartani ezt a szintet.

A mágnessel lehetségessé válik a 2025-re ígért SPARC megépítése, amelyben 18 mágnest használnak majd. A mostani kísérlet három év munkájának a gyümölcse és az első valódi demonstrációja a technológia megvalósíthatóságának, de Maria Zuber, az MIT kutatásokért felelős alelnöke szerint nem az a lényeg, hogy kié az elsőbbség.

"Egyikünk sem próbál díjakat nyerni jelenleg. A bolygót próbáljuk meg élhető formában megtartani."

- mondta az MIT közleményében.

(Fotó: Gretchen Ertl, CFS/MIT-PSFC 2021)

További cikkek a témában:

Mini-csillag születik a Földön: négy év múlva üzembe helyezik az első gazdaságosan működő fúziós reaktort Miközben a világ szeme az ITER-en van, csendben épülnek a sokkal kisebb tokamakok is, a SPARC lehet az első, amely tényleg képes több energiát termelni, mint amennyit igényel a működése.
Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég A TAE Technologies bejelentése meglehetősen ambiciózus, de bíznak a saját technológiájukban.
A küszöbön toporoghat a forradalmi áttörés a fúziós technológiában Talán nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy leutánozzuk a Nap energiatermelését, amely épp az ellentéte a jelenleg energiatermelésre használt atomhasításnak.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.