Kinevezték az első humanoid vezérigazgatót, egy gyári robot embert ölt - robothírek a világból

2023 / 11 / 14 / Bobák Zsófia
Kinevezték az első humanoid vezérigazgatót, egy gyári robot embert ölt - robothírek a világból
A robot-ember együttműködés pozitív és igazán sötét oldalára is láthattunk példákat a közelmúltban.

Vezérigazgató humanoid formában

A világ első humanoid vezérigazgatója egy lengyel cégnél dolgozik szeptember óta, miután a vállalat vezetői kibérelték a robotot a cégvezetési feladatok egy részének ellátására. A luxuscikkeiről, elsősorban rumjairól ismert Dictador vállalat a Hanson Robotics gépét alkalmazza igazgatóként, elmondásuk szerint azért, hogy megerősítsék pozíciójukat a világ egyik legfejlettebb vállalatának szerepében és pozitív változást hozzanak az új technológiával a tradicionális keretek között működő iparágba.

Mika, a humanoid CEO, mostantól a cég arca, de valódi feladatokat is bíznak rá, az ő munkája például, hogy a Dictador DAO (Decentralized Autonomous Organization) szervezetével tartsa a kapcsolatot és ő választja ki azokat a művészeket, akik az italos üvegek címkéjét tervezik. A mesterséges intelligencia rendszerrel működő humanoidot a Hanson Robotics régebben készült robotjához, Sophiához hasonlóan főként promóciós céllal használják, de bizonyos tekintetben hasznos segítséget is tud nyújtani gyakorlatiasabb területeken is. A robottal készített interjúban Mika elmondta:

elsődleges előnye, hogy hiányzik belőle az emberekre jellemző részrehajlás és a nap huszonnégy órájában munkaképes.

A robot nemrégen a vezérigazgatói állás mellett még egy kitüntetést kapott: a Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem tiszteletbeli professzori címmel ajándékozta meg az egyetem új székházának megnyitóján október 26-án. A kitüntetéssel a Dictador fejlődését elősegítő szerepét ismerték el a lengyel hírközlési szervezetek szerint.

Mika az első olyan humanoid vezérigazgató, ami fizikai formában is létezik, de egy humanoid CEO-t már kineveztek korábban: Tang Yu, a virtuális humanoid 2022-ben lett a kínai NetDragon Websoft vezetője, ahol a cég munkatársait támogatta a döntéshozatalban, a feladatok gyors kivitelezésében, a kockázatmenedzsmentben és a tehetséggondozásban.

Robotkutya bevetésen

Egy robot kinevezése vezérigazgatóvá bizarr megoldásnak tűnik, de a gépek más olyan munkakörökben is tevékenykednek, ami hagyományosan egyértelműen emberi felelősségnek tűnik: többek között rendőri feladatokat is végeznek. A Los Angeles-i rendőrség (LAPD) kötelékében május óta szolgál egy négylábú robot, Spot, amely a Los Angeles-i rendőrségi alapítvány jóvoltából került a rendfenntartó szervekhez. A gép fegyvertelenül, de kamerákkal és szenzorokkal felszerelve vesz részt a rendőrség munkájában és a hatóságok ígérete szerint csak kutatási és mentési missziók során, veszélyes anyagok kezelése alkalmával vagy a speciális egységek (SWAT) bevetésein alkalmazzák, vagyis hétköznapi őrjáratokban, igazoltatásokhoz és egyéb mindennapos tevékenységekhez nem használják.

Fegyveres bűnözők elleni akcióban a robot immár másodszor kapott szerepet, mikor november 8-án a LAPD bevetésre küldte egy férfi elfogása során. A rendőrség hajnalban kapott bejelentést egy fegyverrel felszerelkezett gyanúsítottal kapcsolatban, aki egy buszon tartózkodott a szemtanúk szerint. A sofőr, aki hívta a rendőrséget, félrehúzódott, hogy az utasok biztonságosan elhagyhassák a járművet, így mire a rendőrök megérkeztek, már csak a gyanúsított tartózkodott a buszon. A férfi által hordozott fegyverre való tekintettel a rendőrök óvatosan közelítették meg a helyszínt és a robotkutyát küldték az emberek helyett, hogy feltérképezze a helyzetet. A kamerák képei révén a rendőrök megállapították, hogy a férfi alszik a buszon, majd ébredése után sikerült elfogni és őrizetbe venni.

A robotkutya első bevetésére augusztusban került sor, Los Angeles koreai negyedében, amikor egy fegyvernek látszó tárggyal felszerelkezett férfi elfogására indultak a LAPD tagjai. A robot szerepe ebben az esetben is a helyzet felmérése és a gyanúsított megközelítése volt, aminek eredményeképpen végül letartóztatták a légpuskával és egy gázzal működő öngyújtóval felszerelt férfit.

Gyilkos robot Dél-Koreában

Az előző példák az ember-gép szokatlan, de sikeres együttműködését illusztrálták, de egy dél-koreai ipari robot ennek a kapcsolatnak a sötét oldalát mutatta meg. A Korea Herald jelentése szerint november 8-án egy elosztóközpontban Dél-Kjongszang tartományban az egyik hatalmas gép agyonnyomott egy dolgozót és a férfi életét nem tudták megmenteni az orvosok. A férfi éppen a robot szenzorait ellenőrizte, mikor a tragikus eseményre sor került: a robot a rendőrség beszámolója szerint valamilyen hiba (de lehetséges, hogy emberi tévedés) miatt összetévesztette a dolgozót egy zöldséges ládával, amelyeknek a továbbítását végezte. A férfit a gép a futószalaghoz préselte, aminek következtében a férfi felsőteste és feje súlyosan megsérült. Az áldozatot kórházba szállították, de a nap során belehalt sérüléseibe.

Hasonló balesetek előfordultak már korábban is más gyárakban és telepeken: az első olyan eset, ami során egy robot hibája miatt halt meg humán dolgozó még 1979-ben történt. Ekkor Robert Nicholas Williamst, a Ford Motor Company dolgozóját ölte meg egy robotkar, amely autóalkatrészeket továbbított a gyárban és mozgása közben eltalálta Williams fejét.

(Fotó: KTLA-TV Channel 5 via LATimes, Dictador)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.