„Kísértetgalaxist” fényképezett a NASA

2021 / 08 / 21 / Felkai Ádám
„Kísértetgalaxist” fényképezett a NASA
A közelmúltban felfedezett NGC 1052-DF2 galaxisban rendkívül szokatlan mód szinte egyáltalán nincs sötét anyag. De nem ez az egyetlen furcsasága.

Mint azt a NASA közleménye írja, a galaxis és a sötét anyag kéz a kézben járnak, és ritkán akad egyik a másik nélkül. A Hubble segítségével 2019-ben felfedezett, NGC 1052-DF2 galaxis azonban éppen a kivételek sorát gyarapítja. A sötét anyagról eddig azt gondolták, hogy ez a láthatatlan összetevő, amely az Univerzum 85 százalékát adja, jelentős szerepet játszik a galaxisok kialakulásában.


Az NGC 1052-DF2 galaxis, forrás: NASA, ESA és P. van Dokkum (Yale Egyetem)

Az NGC 1052-DF2 azonban példa arra, hogy nem ez a helyzet, és ezzel együtt bizonyítja azt is, hogy a sötét anyag valóban létezik, mivel ha nem kötődik állandóan a galaxisokhoz, az alapján feltételezhető, hogy önmagában is előfordulhat. Azonban a NASA közleménye nem emiatt nevezi „kísértetgalaxisnak” az NGC 1052-DF2-t, hanem egy másik anomália okán: a szóban forgó galaxisnak extrém alacsony a sűrűsége, tehát ez egy úgynevezett ultra-diffúz galaxis, ami azt jelenti, hogy keresztül lehet rajta látni. Épp mint a kísérteteken, legalábbis a hagyományos ábrázolások szerint. A felfedezése óta egyébként próbálnak több ilyen sötét anyag nélküli galaxist találni, hogy mind a sötét anyagról, mind a galaxisok születéséről többet tudjanak meg a kutatók.

(A cikkhez használt címlap- és borítókép illusztráció, forrása: Flickr/Yosomono)

További cikkek a témában:

Ez történik az Univerzummal, amíg egyetlen egyet pislogunk A látványos videó egyetlen emberi szempillantást helyez kozmikus kontextusba: amíg egyet pislogunk, bolygók és fekete lyukak születnek, égitestek pusztulnak el végleg.

A fekete lyukak talán nem is feketék A fekete lyukak gravitációs mezőjéből még a fény sem szabadulhat, rendkívül rejtélyes objektumok, így talán az sem okoz nagy meglepetést, hogy talán nem is feketék és még csak nem is lyukak.

Tejúton kívülről érkezett antianyag robbant az Antarktiszon A hihetetlen kozmikus távolságokat szinte fénysebességgel átszelő antianyag sorsa az Antarktisz jégében teljesedett be. De vajon honnan érkezett, és miképp került ide?

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.